FT: Οι Βρυξέλλες καλούν τα κράτη μέλη να σταματήσουν άμεσα τις επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών
Οι Financial Times γράφουν ότι οι Βρυξέλλες κάλεσαν πολλά κράτη μέλη να σταματήσουν να επιδοτούν το ενεργειακό κόστος των εταιρειών και των νοικοκυριών, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδύνευαν σύντομα να παραβιάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ανέστειλε τον κανόνα της ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά θέλει να τα επαναφέρει το 2024.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια των χωρών, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Γαλλία και η Κροατία θα πρέπει να περιορίσουν τη στήριξη που παρείχαν την άνοιξη του 2022 μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας, μιας σημαντικής πηγής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και πετρελαίου, και των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι στην περίπτωση των τριών πρώτων τα μέτρα τους θα πρέπει να αρθούν «το συντομότερο δυνατό».
Το Βερολίνο βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων του για το επόμενο οικονομικό έτος. Μια επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ζητά το πάγωμα όλων των νέων δεσμεύσεων δαπανών μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα η οποία βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης να διοχετεύσει 60 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ένα ταμείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η κίνηση θα οδηγούσε στην παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ρύθμισης για το χρέος, η οποία περιορίζει τα ελλείμματα στο 0,35% εκατό του ΑΕΠ, ανατρέποντας τα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης. Ο Γερμανός, υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής καγκελάριος Robert Habeck προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το ταμείο των 200 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε πέρυσι για την προστασία των καταναλωτών από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να κηρυχθεί αντισυνταγματικό.
«Πρέπει να υιοθετήσουμε συντονισμένες, συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, ξεκινώντας με την κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni. «Αυτό είναι το κλειδί τόσο για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών όσο και για την αποφυγή τροφοδοσίας πληθωριστικών πιέσεων — και επομένως για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να ανακτήσουν την αγοραστική δύναμη».
- Τα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν δημοσιονομική στήριξη μετά την άνοδο των τιμών. Το κόστος του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έφτασε σε υψηλό ρεκόρ άνω των 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, έκτοτε μειώθηκε σε περίπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Επιτροπή αξιολογεί τα δημοσιονομικά σχέδια των χωρών της ευρωζώνης για το 2024, καθώς οι πρωτεύουσες προετοιμάζονται για την επανέναρξη των δημοσιονομικών κανόνων.
Οι Βρυξέλλες αποφάνθηκαν ότι το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας, μαζί με αυτό της Ιταλίας και επτά άλλων κυβερνήσεων, κινδύνευε να παραβιάσει τις συστάσεις της ΕΕ. Η Επιτροπή είπε ότι η Ιταλία αύξησε τις δαπάνες περισσότερο από το αναμενόμενο το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να περικόψει τον προϋπολογισμό της για το 2024. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Ρώμη θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει το 1% του ΑΕΠ που εξοικονομήθηκε από τον τερματισμό των ενεργειακών επιδοτήσεων για να αποπληρώσει το χρέος αντί να χρηματοδοτήσει πράσινες φορολογικές πιστώσεις.
- Επί του παρόντος, υπάρχουν εννέα χώρες των οποίων τα ελλείμματα παραβιάζουν το όριο του ελλείμματος 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου. Μόλις επιβεβαιωθούν τα στοιχεία το 2024, η Επιτροπή σκοπεύει να ξεκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος στα τέλη Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τον Gentiloni.
Μαζί με το όριο του ελλείμματος, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποτίθεται επίσης ότι θα διατηρήσουν το συνολικό δημόσιο χρέος εντός του στόχου του 60% του ΑΕΠ, τον οποίο επίσης παραβιάζουν πολλά κράτη μέλη. Η Επιτροπή προέβλεψε ότι το εθνικό χρέος της Ιταλίας θα έφτανε το 141% του ΑΕΠ το 2025 και το 110% της Γαλλίας.
Οι χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες για την αναθεώρηση των κανόνων, οι οποίοι αποτελούν μέρος του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Τα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει στον έλεγχο των προτάσεών τους για τον προϋπολογισμό σε μια τετραετία και όχι σε ετήσια βάση, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία θα προτιμούσαν την συνέχιση των ετήσιων αξιολογήσεων, καταλήγει το δημοσίευμα.