Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συναινέσεις – Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ τόνισε με νόημα πως «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συναινέσεις».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το 30% των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις θα δοθεί πριν από τις γιορτές και λόγο για τρεις προτεραιότητες: Πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών, συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, λέγοντας πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη, για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση ομήρων η οποία συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. Είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Ο πρωθυπουργός περνώντας στο θέμα των μέτρων ανασυγκρότησης είπε αρχικά πως «η κλιματική κρίση δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις, καθώς η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε πως οι φυσικές καταστροφές θα εναλλάσσονται από μέγα-πυρκαγιές σε πλημμύρες και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας», αναφερόμενος στις πυρκαγιές σε Καναδά και Χαβάη και στις πλημμύρες στη Λιβύη.
«Πληρώσαμε κι εμείς βαρύ τίμημα», είπε αναφερόμενος στις πυρκαγιές στον Έβρο, ενώ μιλώντας για τον Daniel είπε για «τα δισεκατομμύρια τόνους νερού που έπεσαν στον Βόλο», δείχνοντας τα στατιστικά της σύγκρισης ανάμεσα στην κακοκαιρία Daniel και στον Ιανό.
«Όλα αυτά δεν είναι τυχαία και οφείλονται στην παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς την τελευταία δεκαετία τα ακραία φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50%, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία, μίλησε πιο ειδικά για τον κίνδυνο θεομηνιών στη Μεσόγειο λέγοντας πως τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν ένα μεγάλο σύνολο δραστηριοτήτων στη χώρα μας.
«Αρχικά, η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια και ξεπερνούν τις υπάρχουσες υποδομές και πρέπει να επεξεργαστούμε νέα μέτρα. Απέναντι στα παραπάνω θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από την πρόσφατη διαχείριση. Θα υπερασπιστώ βέβαια τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής που είναι προτεραιότητα αλλά και τη σημασία του 112.
Το 112 δεν υπήρχε στη Χαβάη και στην πλούσια Καλιφόρνια ξεκίνησε τώρα δοκιμαστικά», τόνισε.
«Η αλήθεια είναι πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και γρήγορα βρήκαν στέγαση, ενώ πάρθηκαν μέτρα για την υγιεινή και δεν υπήρχε όντως στον κρατικό μηχανισμό ανάλογη εμπειρία και παρά τις δυσκολίες κάηκαν χιλιάδες 70.000 ζώα και 110.00 πτηνά με τη συνεργασία και των Ένοπλων Δυνάμεων.
Έγιναν εκατοντάδες εμβολιασμοί σε συνθήκες ακραίες, έγιναν μονάδες ψυχικής υγείας και συμβουλευτική γραμμή.
Στο ζήτημα του τρόπου αρωγής για τις καταστροφές, θέλω να επαναλάβω πως όπως λειτουργεί τώρα είναι μια κατάκτηση με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις με 120 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ και οι καταβολές συνεχίζονται δυο φορές την εβδομάδα.
Δυστυχώς, εντοπίστηκαν και λανθασμένα στοιχεία, όμως γίνονται έλεγχοι ενώ ξεκινά και το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Θα κάνω ξεχωριστή αναφορά στη στήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε κατά τόπους δήμους», είπε ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Τόνισε πως περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για τη λίμνη Κάρλα, καθώς εκεί η κατάσταση είναι ειδική, όπως είπε, ενώ ανάλογα μέτρα ισχύουν και για τους αλιείς.
Μίλησε επίσης για αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους στον Έβρο.
Όσον αφορά στις υποδομές, μίλησε για ανακατασκευή 25 σχολείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. «Ήδη ξεκίνησαν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στη Δαδιά», είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, μίλησε για τη σταδιακή αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Θεσσαλία, λέγοντας πως θα πρέπει να ξανακατασκευαστεί η τηλεδιοίκηση από την αρχή.
Για τους πόρους και τις πηγές χρηματοδότησης από την ΕΕ είπε ότι τα 200 εκ. ευρώ, ως υπόλοιπο του ΕΣΠΑ, θα πάνε σε αποζημιώσεις και 1,2 δισ. ευρώ από τον νέο ΕΣΠΑ θα δοθούν επίσης για αποζημιώσεις, λέγοντας πως δεν υπάρχουν τώρα χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης.
Οι τρεις προτεραιότητες
«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον “Ιανό” άντεξαν όλα», συμπλήρωσε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν στον Ντάνιελ. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.
«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον “Ντάνιελ” σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.