Νεόδμητα: Αίρεται η υποχρεωτική εγκατάσταση θέρμανσης για φυσικό αέριο

Νεόδμητα: Αίρεται η υποχρεωτική εγκατάσταση θέρμανσης για φυσικό αέριο

Διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που βρίσκεται σε συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής προβλέπει την άρση της υποχρεωτικής εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο στις νεόδμητες οικοδομές. Σύμφωνα με τον Υπουργό, Θ. Σκυλακάκη, με βάση την πράσινη μετάβαση, δεν είναι ρεαλιστική μια τέτοια πρόβλεψη, αφού όπως ανέφερε ένα κτίριο αναμένεται να καλύψει ανάγκες για 50 έως και 80 χρόνια, ενώ το φυσικό αέριο προβλέπεται να παίξει καθαρά μεταβατικό ρόλο.

Στον αντίποδα τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η καλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες, όπως τη γεωθερμία, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τις αντλίες θερμότητας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ενεργειακές διατάξεις του νομοσχεδίου, ανέφερε:

Για τα φωτοβολταϊκά: Η ρύθμιση που φέρνει το ΥΠΕΝ με φωτοφράκτες και φύτευση, βελτιώνει το ζήτημα της οπτικής όχλησης, ενώ παράλληλα συμβάλει στη μεγαλύτερη απορρόφηση CO2, από τα δέντρα.

Σε άλλη ρύθμιση προβλέπεται μείωση της απόσταση μεταξύ φωτοβολταϊκών και λατομείων στα 100 μέτρα, κάτι που κρίνεται από το Υπουργείο απολύτως λογικό, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας.

Για τα Υπεράκτια αιολικά: Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά, τονίζοντας ότι αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, καθώς διαθέτει, κυρίως στο Αιγαίο, πολύ ισχυρό δυναμικό, το ισχυρότερο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, επενδυτές θεωρούν ότι ξεπερνά το 50% το capacity factor. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παράγουν πάνω από 4.000 ώρες το χρόνο, άρα 3 φορές περισσότερο από ένα φωτοβολταϊκό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πολύ καλύτερο συνδυασμό τεχνολογιών ΑΠΕ.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σωστή στιγμή», επεσήμανε ο Υπουργός. Δηλαδή, τη στιγμή που θα βελτιωθεί σημαντικά η τεχνολογία και θα μειωθούν οι τιμές, κατά 50% τα επόμενα 5-10 χρόνια, σε συνδυασμό με τις οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργηθούν. Πρόσθεσε ότι, αναμένουμε τη δημιουργία αλυσίδας αξίας, με κατασκευή ανεμογεννητριών στα ναυπηγεία, καλώδια σε εργοστάσια, αλλά και να γίνεται εγχώρια η υποβρύχια συντήρηση. Μπορεί έτσι η χώρα να γίνει εξαγωγική και να αυξήσει την προστιθέμενη αξία της, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσει το 50% των επενδύσεων.

Επιπλέον για τα χερσαία αιολικά, σημείωσε ότι με τους δρόμους που ανοίγονται διευκολύνουν τη δασοπυρόσβεση, δημιουργώντας δηλαδή περισσότερους δασικούς δρόμους.

Για το Πράσινο Ταμείο: Δίνεται η δυνατότητα να προχωρούν συμβάσεις με φορείς του δημοσίου, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, πανεπιστήμια και άλλοι. Όπως τόνισε, το Ταμείο θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα επιτρέπεται στο ΔΕΔΔΗΕ να παρεμβαίνει σε κοινόχρηστους χώρους για το κλάδεμα δέντρων. Όπως εξήγησε, σε πολλές περιπτώσεις, δέντρα ιδιοκτητών ξεπερνούν τα όρια των οικοπέδων τους, βγαίνοντας σε κοινόχρηστους χώρους. Εκεί συχνά έρχονται σε επαφή με κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για το δίκτυο.

Πηγή:news247.gr

Σχετικά Άρθρα