Αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. να συζητηθούν στη Βουλή οι συνέπειες του claw back 

Αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. να συζητηθούν στη Βουλή οι συνέπειες του claw back 

Με την ασφυκτική πίεση των «τεχνητών χρεών» λόγω του claw back και τις συνέπειές του για την Π.Φ.Υ. να είναι δυσοίωνες, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ – ΠΟΣΚΕ – ΠΟΣΙΠΥ – ΠΑΣΙΔΙΚ – ΠΑΝΙΔΙ) αιτείται να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων η κατάργηση του claw back στην Π.Φ.Υ.

Κοινοποιεί, μάλιστα, το αίτημα αυτό -μαζί με τα πρακτικά της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 3/11/2023 από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ. και τον ΙΣΑ- στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοκάκη, στον υπουργό Υγείας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, καθώς επίσης σε όλα στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ημερίδα της 3ης Νοεμβρίου, είχαν παρουσιαστεί τα σχετικά με το claw back αιτήματα του κλάδου:

·         Άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023 και 2024 κατά 100 εκατ. Ευρώ τουλάχιστον κάθε έτος.

·         Θεσμοθέτηση plafon στο claw back το πολύ σε μονοψήφιο νούμερο κάτω του 5% με στόχο την κατάργηση του, μέσω εφαρμογής μέτρων.

·         Συστηματική εφαρμογή και επέκταση των κανόνων συνταγογράφησης

·         Κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών του claw back που μας φορτώθηκε τουλάχιστον κατά 50%.

Μάλιστα, ο προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ και αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος, κατέληξε θέτοντας το ερώτημα: «Το claw back είναι μνημονιακός νόμος, όλοι καταργήθηκαν, αυτός γιατί δεν καταργείται;».

Αναλυτικά, το κείμενο του αιτήματος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ.:  

«Το claw back αποτελεί ένα καταστροφικό μέτρο για τη δημόσια υγεία και διώχνει τους ιατρούς στο εξωτερικό. Χιλιάδες ιατροί βουλιάζουν στα τεχνητά χρέη τους και καταστρέφονται οικονομικά, εκατοντάδες ιατροί δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, λόγω των συγκεκριμένων χρεών και δεν τους επιτρέπεται ούτε καν να πεθάνουν γιατί θα τα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.

Την κατάργηση του αναχρονιστικού και άδικου μέτρου του claw back ζήτησαν ομόφωνα, οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 3/11/2023 από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ. και τον ΙΣΑ. Συμμετείχαν  εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γεώργιος Πατούλης, η διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Θεανώ Καρποδίνη, εκπροσωπώντας και τον υπουργό Υγείας , δημοσιογράφοι καθώς και εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων των ιατρών. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το  claw back  είναι άδικο και πρέπει να καταργηθεί παράλληλα και με εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων.

Ζητούμε λοιπόν, εφόσον για πρώτη φορά αντιπολίτευση, συμπολίτευση και κυβέρνηση συμφωνούν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άδικο μνημονιακό νόμο το claw back, τον μόνο που παραμένει σε ισχύ, την άμεση παρέμβασή σας όπως υπάρξει συζήτηση επί του θέματος αυτού στη Βουλή. Πριν δούμε να καταστρέφεται η δημόσια υγεία με απρόβλεπτες συνέπειες στον Έλληνα πολίτη. 

Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας», καταλήγει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχετικά Άρθρα