Στυλιανίδης: Εμφανής η τάση του Ερντογάν να διαλύσει τις Συνθήκες του Μοντρέ και της Λωζάννης
Στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ τόνισε ότι «ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνουμε χαλαρά και απροετοίμαστοι σε τέτοιου είδους συναντήσεις που μπορεί να έχουν ένα αποτύπωμα και μια επίπτωση στη διπλωματία μας και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής».Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις αυτές σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής είναι χρήσιμες και πολλές φορές επιτυχείς διότι έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, την ενεργειακή, εκπαιδευτική, τουριστική συνεργασία κλπ. Άρα εκεί υπάρχει μια προσδοκία να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα.
Τα μεγάλα ζητήματα και κυρίως η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία και είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, είναι βέβαιο ότι δεν θα λυθούν σε αυτή την επίσκεψη, αλλά θα δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα. Πιστεύω δεν είναι τόσο εύκολο να λυθεί αυτό το ζήτημα σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή την επίσκεψη».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επισκεφτεί την Θράκη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Θράκη θέλει προετοιμασία. Στο παρελθόν έχουμε ζήσει και επιτυχείς επισκέψεις και προβληματικές. Ο αναθεωρητισμός είναι κακός και για τις διμερείς σχέσεις και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θέλει μια προσοχή και μια απάντηση σωστή».
Ο κ. Στυλιανίδης συνέχισε λέγοντας ότι «οι διαφορές επιλύονται ρεαλιστικά με τρεις τρόπους: ο ένας είναι ο πόλεμος που όλοι τον απευχόμαστε, ο δεύτερος είναι ο διάλογος που προαπαιτεί σοβαρά και συνεπή κράτη και ο τρίτος η επιδιαιτησία. Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να μας σύρει στον δεύτερο τρόπο γιατί αυτό του επιτρέπει να αυθαιρετεί. Δηλ. να διευρύνει μονομερώς την ατζέντα των ζητημάτων που αφορούν στις δύο χώρες και είναι εμφανής η τάση να διαλύσει τις Συνθήκες του Μοντρέ και της Λωζάννης. Εμείς πρέπει να απαντάμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν αποστομωτικά και στοιχειοθετημένα».
Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «και η κλιματική αλλαγή με τις φυσικές καταστροφές και οι πολεμικές συγκρούσεις και τα αυταρχικά καθεστώτα δημιουργούν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Αυτό μας βάζει σε συναγερμό. Επίσης ανησυχώ γιατί η Τουρκία χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό και σε κάποια περίπτωση διευκόλυνε ακόμη και τους λαθροδιακινητές που έστελναν στην Ελλάδα μετανάστες».
Πρόσθεσε επίσης ότι τον ανησυχεί πως «πλέον η Τουρκία δεν λειτουργεί ως μια σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ αλλά έχει επιδείξει εντελώς διαφορετική στάση σε μια σειρά ζητημάτων έχοντας τη νοοτροπία μικρομέγαλης δύναμης προσπαθεί να εμφανιστεί ηγεμονική και να καταστεί συνομιλητής με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς. Αυτό είναι υπερφίαλο αλλά μπορεί να ακουμπήσει και εμάς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».