Κύκλωμα εφοδιασμών καυσίμων σε σκάφη: Τι έγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. – Το “υγρό πυρ” και τα “μωρά”

 Κύκλωμα εφοδιασμών καυσίμων σε σκάφη: Τι έγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. – Το “υγρό πυρ” και τα “μωρά”

Το δικό τους «γλωσσάρι» είχαν εφεύρει τα μέλη του κυκλώματος που προέβαινε σε απάτες σε βάρος του Δημοσίου μέσω εικονικών εφοδιασμών πετρελαίου σε αλιευτικά σκάφη και της διαδικασίας της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να γνώριζαν ότι μπορεί να παρακολουθούνται από τις Αρχές και έτσι έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως η χρήση κωδικών ονομασιών στις συνομιλίες τους για να μη γίνονται αντιληπτοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τις κωδικές ονομασίες και στη συνέχεια οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. τις «αποκωδικοποίησαν».

Όταν αναφέρονταν στα καύσιμα έλεγαν τις λέξεις: ψάρια, μουσμούλια, υλικό και υγρό πυρ. Για τα μπιτόνια με καύσιμα έλεγαν: τελάρα, μωρά, κομμάτια, σακούλες. Για την έκδοση εικονικού τιμολογίου έλεγαν τη φράση: «Να σου βάλω βενζινούλες». Για την ποσότητα καυσίμων που ήταν αποθηκευμένη: καβάτζα. Όταν έκαναν εικονικό εφοδιασμό πετρελαίου σε αλιευτικό σκάφος έλεγαν: «Τα ρίξαμε» ή «κάναμε τελωνείο». Το αθέμιτο χρηματικό ωφέλημα ήταν: λαδάκι ή λάδι.
Στο κύκλωμα είχε εμπλοκή τελωνειακός που τον αποκαλούσαν «ξάδερφο», όπως και ένας λιμενικός.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα, όπου συνελήφθησαν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων τελωνειακός και λιμενικός.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 57 άτομα, τα οποία συνέδραμαν περιστασιακά ή επωφελούνταν από τη δράση των εγκληματικών ομάδων.

Τα άτομα αυτά κατηγορούνται για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και την προστασία των αρχαιοτήτων καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η δράση των εγκληματικών ομάδων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη προανακριτική και οικονομική έρευνα, κατόπιν συλλογής και συνδυαστικής αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών.

Ειδικότερα, προέκυψε η συγκρότηση και λειτουργία δύο δομημένων εγκληματικών ομάδων, με διαρκή δράση, οι οποίες τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 εμφανίζονταν να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, με κοινό όμως πεδίο δράσης, τις παράνομες επιστροφές φόρου καυσίμων ή την πώληση λαθραίων καυσίμων.

Πώς λειτουργούσαν οι κομπίνες
Για να επιτευχθεί ο σκοπός τους απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η επαγγελματική ενασχόληση ορισμένου αριθμού μελών τους, με την αλιεία, ως βασική επαγγελματική τους δραστηριότητα. Προς τούτο, οι οργανώσεις αποτελούνταν – κατά περίπτωση- από ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας και ιδιοκτήτες/υπεύθυνους λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας κατόρθωναν να βεβαιωθεί ψευδώς ο ανεφοδιασμός με καύσιμα, σε σκάφη παράκτιας αλιείας συμφερόντων τους, χρησιμοποιώντας εικονικά φορολογικά στοιχεία αγοράς καυσίμων τα οποία προμηθεύονταν από ιδιοκτήτες-υπεύθυνους πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες των σκαφών γίνονταν δικαιούχοι είσπραξης χρηματικών ποσών από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου ενώ οι πρατηριούχοι δεν απέδιδαν -κατά περίπτωση- το προβλεπόμενο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Καθοριστική συμβολή στην παράνομη δραστηριότητα είχαν οι δύο υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν κατά περίπτωση αρμόδιοι για τον έλεγχο του ανεφοδιασμού των σκαφών παράκτιας αλιείας με αφορολόγητα καύσιμα και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και ο έλεγχος του Ημερολογίου Γέφυρας σκαφών.

Ο ρόλος λιμενικού και τελωνειακού
Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους, με ενέργειες ή παραλείψεις, διευκόλυναν τη διάπραξη των ανωτέρω αδικημάτων από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, λαμβάνοντας αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα ο τελωνειακός λάμβανε έως και -1.000- ευρώ ενώ ο λιμενικός από -30- έως -100- ευρώ.

Μετά την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν, κατά περίπτωση, στην επανειλημμένη και κατ’ επάγγελμα αποθήκευση και διάθεση λαθραίων καυσίμων σε δίκτυο πελατών τους.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι η ζημία του ελληνικού Δημοσίου τόσο από την παράνομη επιστροφή του Ε.Φ.Κ. καυσίμων όσο και από τη μη απόδοση Φ.Π.Α., εκτιμάται τουλάχιστον περί τα -175.000- ευρώ, ενώ το σύνολο του χρηματικού ποσού που καρπώθηκαν τα μέλη από τις επιστροφές του Ε.Φ.Κ. υπερβαίνει τα -340.000- ευρώ.

Μάλιστα, η έκδοση εικονικών τιμολογίων φέρεται ότι από τους εμπλεκόμενους πρατηριούχους ανέρχεται σε -260.000- ευρώ, ενώ η επανειλημμένη και κατ’ επάγγελμα αποθήκευση και διάθεση λαθραίων καυσίμων υπερβαίνει τους -25- τόνους.

Τι βρέθηκε στις έρευνες
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σωματικές έρευνες, καθώς και σε έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

-53.214- ευρώ,

ποσότητες καυσίμων,

-37,12- γραμμάρια κάνναβης

-8- όπλα και πλήθος φυσιγγίων,

-3- οχήματα,

ατζέντες – τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις,

σπρέι πιπεριού,

σιδερογροθιά,

πλήθος φορητών δεξαμενών και δοχείων αποθήκευσης καυσίμων,

2 καταγραφικά μηχανήματα και

2 πιστωτικές κάρτες αλιευτικών σκαφών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σχετικά Άρθρα