Ανάλυση Sky News για Ισραήλ: Η στήριξη των συμμάχων δεν είναι πλέον τόσο δεδομένη – Γιατί αλλάζουν στάση

Ανάλυση Sky News για Ισραήλ: Η στήριξη των συμμάχων δεν είναι πλέον τόσο δεδομένη – Γιατί αλλάζουν στάση

Την διεθνή κριτική φαίνεται πως δέχεται μέρα με την ημέρα το Ισραήλ για την ισχύ με την οποία έχει επιτεθεί στη Γάζα, την οποία οι διεθνείς αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως «δυσανάλογη» της αποτρόπαιης σφαγής της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται σταδιακά πως η άνευ όρων υποστήριξη από τους συμμάχους προς το Τελ Αβίβ δεν είναι και τόσο δεδομένη πλέον, με φόντο τους 11.000 νεκρούς αλλά και τα όσα εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, από το οποίο οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως αποσύρονται.

Βέβαια λίγο μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του από την περιοχή του κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κάνει γνωστό ότι βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Το Sky News με ανάλυσή του επιχειρεί να σταθεί σε αυτό το κομβικό σημείο, αν όχι μεταστροφής, αλλά σίγουρα αυτοσυγκράτησης της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά στο Ισραήλ. Όπως λέει η ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου, Diana Magnay, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ζήτησε κατάπαυση του πυρός την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ότι ήλπιζε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθούσαν το παράδειγμά του. Μέχρι στιγμής, δεν το έχουν κάνει.

Υπήρξε ωστόσο μία αξιοσημείωτη αλλαγή στη ρητορική στις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες απέναντι στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του, καθώς οι εικόνες καταστροφής από την εκστρατεία του στη Γάζα διαπερνούν τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων του κόσμου.

Η καταδίκη του Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν «καταδίκασε με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα» σήμερα τους βομβαρδισμούς των πολιτικών υποδομών στο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Βέρνη.

«Καταδικάζουμε με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα όλους τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, ιδίως τις πολιτικές υποδομές που πρέπει να προστατευτούν στο πλαίσιο του διεθνούς μας δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελβετία.

Επιπλέον, ο Μακρόν διαβεβαίωσε σήμερα πως προασπίζεται μια «ισορροπημένη» θέση κι ότι «ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε», αφότου επικρίθηκε για έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Αναγνωρίζουμε, με απόλυτο τρόπο, το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να δώσει μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, όμως καθώς το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία (…) αυτό το δικαίωμα της αυτοάμυνας θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σεβόμενο το δίκαιο του πολέμου (…). Δεν διαφοροποιηθήκαμε ποτέ» ως προς αυτό, επισήμανε.

Αλλάζει -σταδιακά- η ρητορική των συμμάχων

Τα αιτήματα ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχουν γίνει όλο και πιο επίμονα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στοχεύουν σε αυτό που λένε ότι είναι προπύργια της Χαμάς που βρίσκονται μέσα και κάτω από νοσοκομειακές μονάδες.

Όμως, παρά τις φωνές τόσο από το δρόμο όσο και από όλο το πολιτικό φάσμα, η πολιτική στη Δύση παραμένει σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένη, προς το παρόν, στη βραχυπρόθεσμη, κρατούσα έννοια της ανθρωπιστικής παύσης. Ωστόσο η πίεση προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυξάνεται ασφυκτικά αφού οι πορείες και οι συγκεντρώσεις καταδίκης των επιθέσεων του Ισραήλ πληθαίνουν ανά την υφήλιο.

«Όλοι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόπλευρο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong. «Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά ομήρους, η Χαμάς εξακολουθεί να επιτίθεται στο Ισραήλ», είπε.

Όπως συνεχίζει το Sky News, για τους αμάχους στη Γάζα, οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι απλώς ένας τρόπος παράτασης της αγωνίας τους. Η βοήθεια που μεταφέρεται για σύντομες, τετράωρες περιόδους – μια αχτίδα ανακούφισης που δεν μπορεί να ικανοποιήσει την τεράστια ανθρωπιστική ανάγκη – προτού συνεχιστούν οι μάχες, οι βομβαρδισμοί και η τρομερή αιματοχυσία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν βρει παγκόσμια απήχηση. Αποτελούν μια επείγουσα και απόλυτα κατανοητή ανθρώπινη απάντηση στη θέα των αιμόφυρτων μωρών που γκριζάρουν από τη σκόνη των ερειπίων, στην κλιμάκωση του αριθμού των νεκρών αμάχων που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, στα δάκρυα, τις κραυγές και την απελπισία του λαού της Γάζας.

Αποσιωπούν επίσης την ανησυχία του Ισραήλ ότι οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός συμφωνηθεί πριν οι IDF επιτύχουν, ή τουλάχιστον πλησιάσουν, τον διακηρυγμένο στόχο τους να εξοντώσουν τη Χαμάς, θα δώσει χρόνο στους τρομοκράτες να ανασυνταχθούν και να αναβαθμιστούν.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες για την εξασφάλιση έστω και μιας περιορισμένης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων εμποδίζονται τόσο από την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών όσο και από την εσωτερική πολιτική πίεση στο Ισραήλ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής της CIA William Burns και ο David Barnea, ο ομόλογός του στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Mossad, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Χαμάς στη Ντόχα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία περιορισμένης απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα μια παρατεταμένη παύση των μαχών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέχρι στιγμής, φέρεται να έχει απορρίψει τέτοιες προτάσεις.

Σχετικά Άρθρα