ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίσουν υπέρ και κατά μιας αποχώρησης στο στρατόπεδο Αχτσιόγλου – Οι πολιτικές πρωτοβουλίες Κασσελάκη για φυγή προς τα εμπρός
Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να σβήσει με πολιτικές πρωτοβουλίες τις επιπτώσεις από τη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της Ομπρέλας, το ζήτημα της διάσπασης εξακολουθεί να ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κινητικότητα επικρατεί και στο στρατόπεδο Αχτσιόγλου καθώς το Σάββατο αναμένεται να γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη όπου εκεί όσα στελέχη τη στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές θα πάρουν θέση για το εάν πρέπει να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα συζητηθεί και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσει ς τους.
Η επικοινωνία με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αναγκαία καθώς και μέσα στην τάση αυτή υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι η έξοδος από το κόμμα είναι ένα αβέβαιο βήμα που κανείς δεν ξέρει που θα τους οδηγήσει. Αν και όπως λέγεται, όλοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής συγκατοίκησης με τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα που τον στηρίζει από την άλλη κάποιοι φοβούνται μήπως καταλήξουν σαν τον Πάνο Λαφαζάνη και την ΛΑΕ.
- Το κείμενο πάντως που κατέθεσαν τα στελέχη αυτά στην ΚΕ δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών, αφού μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει, εκτός των άλλων, και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε» δείχνουν να έχουν πάρει την απόφαση τους να φύγουν από το κόμμα τους.
Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον θα μπορούσαν τα στελέχη της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6+6» να συγκατοικήσουν με τα στελέχη της Ομπρέλας δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαν μεταξύ τους πολλά προβλήματα. Οι πιο αισιόδοξοι επιμένουν ότι το νέο σχήμα θα μπορεί να αφομοιώσει όλες τις πλευρές και έτσι θα αποφευχθούν οι τριγμοί, καθώς σε αυτό θα συμμετέχουν αι στελέχη που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.
Οι πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα τους θα είναι και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος στην εσωκομματική εκλογή στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου και έχει την εμπειρία και την πολιτική υπόσταση να βοηθήσει το όλο εγχείρημα και επικοινωνιακά. Όπως είναι γνωστό η ομάδα Αχτσιόγλου έχει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό βουλευτών οι οποίοι μάλιστα υπέγραψαν και το κείμενο της ΚΕ.
- Ανάμεσα τους είναι η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος , η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τα στελέχη αυτά μαζί με τον μειονοτικό βουλευτή της Ξάνθης Ζειμπέκ Χουσέιν Χασάν φτάνουν τους οκτώ βουλευτές και μαζί με τον Εύκλειδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα κάνουν μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα.
Εν τω μεταξύ και η Ομπρέλα δεν εμφανίζεται να βιάζεται να δημιουργήσει τον νέο φορέα. Όλα δείχνουν ότι όσοι έφυγαν θα περιμένουν τις γιορτές και μετά τα Χριστούγεννα θα ανακοινώσουν τις κινήσεις τους.
Οι αιχμές Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για πρώτη φορά για την αποχώρηση σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδεολογία» και ότι δεν αρκεί μόνο ο «αντιμητσοτακικός λόγος». Είναι παράξενο να κάνεις πολιτική χωρίς ανάλυση, είπε, «καρφώνοντας» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη ότι μπορεί να τον κατηγορήσει για… θεωρητικό. Υπογράμμισε ότι δεν μπορείς να μιλάς απευθείας με τον λαό, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή πολιτικής και η ανάλυση της πολιτικής. Σημείωσε πως από την αρχή φάνηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε άλλο κόμμα. Τόνισε πως ο κ. Κασσελάκης καταργεί τα ενδιάμεσα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έδειξε με την πρότασή του για δημοψήφισμα επί των διαγραφών από τη βάση του κόμματος.
Υπογράμμισε ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συνεχίσει την στροφή προς το πολιτικό Κέντρο, που είχε ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά «χωρίς να έχει τα χαρίσματα» του Αλέξη Τσίπρα.
- Αναφερόμενος στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε πάρει θέση, με την οποία θα ξεκαθάριζε ότι δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο, αλλά και ότι δεν θα αφήσει κανέναν να υπονομεύσει το κόμμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι τον ενδιαφέρει η διακυβέρνηση του τόπου και ότι ο στόχος της «Ομπρέλας» είναι να συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων, που θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τη χώρα: «Αυτό θέλω να συζητήσω με όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε συζητήσεις ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θ’ αρχίσουμε πόλεμο “τι κακός που είναι ο Κασσελάκης και τα στελέχη του”» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ είπε ότι, αν αποχωρήσει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ασφαλώς και θα συζητήσει και μαζί τους.
Οι κινήσεις Κασσελάκη
Την ίδια ώρα με στροφή σε κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός ο Στέφανος Κασελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τη χθεσινή επίσκεψη του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σήμερα θα συναντήσει στο γραφείο του στη Βουλή τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, ρίχνοντας βάρος στην καθημερινότητα και ιδίως στο ζήτημα της ακρίβειας. «Αφήνουμε πίσω την εσωστρέφεια, όπως είπε ο πρόεδρος τα εσωκομματικά δεν θα γίνουν ξανά θέμα συζήτησης. Προχωράμε για την κοινωνία που μαστίζεται από την ακρίβεια και τις πολιτικές της κυβέρνησης που παρακολουθει αμέτοχη», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να καταθέσει πρόταση συγκρότησης της προανακριτικής Επιτροπής για τη σύμβαση 717, ενώ όπως προανήγγειλε η Θεοδώρα Τζάκρη θα κατατεθεί αίτημα συγκρότησης ακόμα μίας προανακριτικής για το δυστύχημα των Τεμπών. Στη γενικότερη προσπάθεια να επιτευχθεί ένα άλμα προς τα εμπρός, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνουν ότι ξεκινά η προετοιμασία για ένα «ανοιχτό και συμπεριληπτικό συνέδριο με απεύθυνση στην κοινωνία και τις ανάγκες της» αλλά και τη συγκρότηση ενός σύγχρονου προοδευτικού σχεδίου διακυβέρνησης με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. «Από σήμερα μηδενίζουμε και πάμε για τον στόχο μας χωρίς ομάδες και τάσεις. Αυτό θέλει ο κόσμος», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.