Βερολίνο: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς για οικονομία, μεταναστευτικό, ενέργεια – Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Γάζα

Βερολίνο: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς για οικονομία, μεταναστευτικό, ενέργεια – Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Γάζα

Στο Βερολίνο βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στις 11:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, στην Καγκελαρία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο. Οικονομία, Μεταναστευτικό, Ενέργεια αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ελέω της νέας κρίσης του Μεσανατολικού είναι η «ατζέντα» της σημερινής συνάντησης.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ώρα, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022, σε ό,τι αφορά στο λόγο χρέους και ΑΕΠ και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, είναι φυσικό να συμπαρασύρουν και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, που έχουν εκ των πραγμάτων περάσει σε άλλη φάση, καθώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα ζητήματα της Οικονομίας, τόσο τα διμερή, όσο και αυτά που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

  • Ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και δη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Προφανώς και το Μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, ένα ζήτημα, στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αρχή, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:

  • Το τετ τα τετ γίνεται σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, καθώς η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή. Στο τραπέζι θα μπουν οι κινήσεις που γίνονται στο διπλωματικό πεδίο και ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη συζήτηση για θαλάσσιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Γάζα. Η Αθήνα και το Βερολίνο έχουν άλλωστε κοινή οπτική σε μια σειρά θεμάτων στη γεωπολιτική σκηνή.
  • Την Παρασκευή αναμένεται στο Βερολίνο ο Τούρκος πρόεδρος, που το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια αντιδυτική ρητορική και κοιτά πρωτίστως προς το μουσουλμανικό κόσμο. Με γερμανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στις δυσκολίες που έχει αυτή η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως εξαιτίας των απόψεων που έχει διατυπώσει για τη Χαμάς και τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή
  • Η συνάντηση έρχεται σε μια συγκυρία που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Με την κυβέρνηση να διεκδικεί περισσότερους πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών) αλλά και για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες πως η αρχική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -μεγαλύτερη ευελιξία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθύνης από τα κράτη όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές- είναι η σωστή. Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα το κρίσιμο είναι να προκύψουν μέσα από μια πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη και όχι με την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.
  • Η συνάντηση με αισιόδοξες ειδήσεις απο το πεδίο της οικονομίας (για παράδειγμα απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας) και στόχος είναι να σταλούν μηνύματα – και στους επενδυτές – πως τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ανήκουν στο παρελθόν.
  • Για το ενεργειακό ξυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά Άρθρα