ΣΥΡΙΖΑ:Τα πολιτικά συμπεράσματα της ΚΕ – Γιατί ο Κασσελάκης αποφάσισε μετωπική, πώς θα απαντήσουν οι αποχωρήσαντες- Η συνεργασία Αχτσιόγλου- Τεμπονέρα
Εκτός από το ψυχολογικό στη χθεσινή πρώτη μέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε και το πολιτικό χάσμα της ηγεσίας με τους αποχωρήσαντες. Παράλληλα οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Διονύση Τεμπονέρα αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αν δηλαδή η αποχώρηση τους από τη χθεσινή θυελλώδη διαδικασία θα μεταφραστεί σε έξοδο από το κόμμα, απόφαση που δεν είχε οριστικοποιηθεί από καμία πλευρά έως αργά χθες το βράδυ. Στη σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής με ένα σχετικό ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο απόφασης. Κυρίως σχετικά με το αν θα περιέχεται σε αυτό η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.
Η σημερινή δεύτερη μέρα της τελικής συνεδρίασης της ΚΕ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 11. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα τερματίζει τον Μαραθώνιο των πέντε χιλιομέτρων.
Ο αριθμός των μελών που αποχώρησαν είναι μεταξύ 90 και 130 με την ηγεσία να την αποδίδει σε «διαφωνία επί των διαδικαστικών» όμως στην πραγματικότητα είναι προφανές ότι μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των στελεχών που αποχώρησαν υπάρχει πολιτική άβυσσος.
- Η ευθεία επίθεση Κασσελάκη προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί κλιμάκωσαν με το καλημέρα την αντιπαράθεση. Φυσικά, η έξοδος από το κόμμα μοιάζει ως το πιο πιθανό σενάριο, ιδιαίτερα για την Ομπρέλα.
Σημαντικές είναι οι αποφάσεις από τα στρατόπεδα της αντιπολίτευσης κυρίως για το εάν θα δώσουν το παρών στην σημερινή διαδικασία που συμπεριλαμβάνει τις ψηφοφορίες. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που διερωτώνται εάν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία να περάσει τις προτάσεις του και την γραπτή εισήγηση, η οποία παρεμπιπτόντως, απέχει από τους υψηλότατους τόνους της ομιλίας του προέδρου. Μάλιστα δεν έχει καμία αναφορά σε δημοψήφισμα και διαγραφές αλλά αναφέρεται σε επί της ουσίας πολιτική καταδίκη.
Στην αίθουσα παράμειναν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέργιος Καλπάκης καθώς και ο Γιάννης Ραγκούσης, διαφωνώντας ωστόσο με την εισήγηση Κασελάκη
Σήμερα μάλιστα αναμένονται από μεριάς τους σκληρές τοποθετήσεις και κατάθεση τροπολογιών. Σε σαφώς διαφορετικό κλίμα η Όλγα Γεροβασίλη που επανέλαβε τη διαφωνία της με το δημοψήφισμα αλλά άφησε αιχμές προς τους αποχωρήσαντες τους οποίους κατηγόρησε ότι έφυγαν για διαδικαστικούς και όχι πολιτικούς λόγους.
Αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος που έκανε πυροσβεστική παρέμβαση και έκκληση να πέσουν οι τόνοι. Από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος, δεν εκφράζεται ανησυχία σε σχέση με την πλειοψηφία. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει με ψηφοφορία την πολιτική καταδίκη των στελεχών που τίθενται προς διαγραφή, δε θα τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.
Τα στοιχεία της χθεσινής συνεδρίαση με την ομιλία Κασσελάκη
1.Ως βασικό στοιχείο στη χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, μπορεί να καταγραφεί η απαίτηση της αναγνώρισής του από την Κεντρική Επιτροπή ως «αρχηγό» που επικοινωνεί δίχως διαμεσολάβηση με την κοινωνία πράττοντας, όπως τον κατηγορούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, δίχως λογοδοσία σε εκλεγμένα όργανα. Σε περίπτωση που οι αποφάσεις του δεν υλοποιούνται άμεσα να έχει την δυνατότητα προσφυγής στις διαδικασίες δημοψηφίσματος που προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για «σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
2.Η στάση της πλειοψηφίας του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής που απαγόρευσε την διενέργεια ψηφοφορίας με το ερώτημα του αν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις διαγραφές. Τη πρόταση κατέθεσαν από κοινού η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας ενώ στηρίχθηκε και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η πρακτική αυτή προστάτευσε τον Στέφανο Κασσελάκη από την καταγραφή μιας σχεδόν βέβαιης πολιτικής ήττας. Ήδη άλλωστε από τις προηγούμενες ημέρες είχε αποσαφηνιστεί πως η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίζονταν. Αυτό προκύπτει από σειρά δημόσιων δηλώσεων αντίθεσης σε αυτήν τόσο από τα στελέχη που αποχώρησαν όσο και από στελέχη που παρέμειναν (Ό.Γεροβασίλη, Γ.Ραγκούσης, Κ.Ζαχαριάδης, Θ.Θεοχαρόπουλος, Α.Φλαμπουράρης, Μ.Ξενογιαννακοπούλου) ενώ αποστάσεις από την πρόταση αυτή τήρησε ακόμη και ο Νίκος Παππάς, υποστηρικτής του Σ.Κασσελακη στον β’γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
3. Συγκροτείται ένα ευρύτερο μέτωπο αντίθεσης στην τακτική της στενής ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφηκε κοινός βηματισμός με την αποχώρηση των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, την τάση του Διονύση Τεμπονέρα αλλά και την Ομπρέλα.
Άγνωστο πόσο θα διατηρηθεί και που θα καταλήξει. Ιδίως από την στιγμή που αναμένεται αποχώρηση της Ομπρέλας ακόμη και τα επόμενα 24ωρα. Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστά μια σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση στους εσωκομματικούς συσχετισμούς σε μία προσυνεδριακή περίοδο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μερικά ακόμη σημεία:
- Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας επιχείρησαν να ανέβουν μαζί στο βήμα προκειμένου να κάνουν κοινή δήλωση, κάτι που δεν επέτρεψε το προεδρείο με τον Πάνο Ρήγα να ζητάει στον Διονύση Τεμπονέρα να κατέβει. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες εξελίξεις άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.
- Από τις πιο σκληρές τοποθετήσεις αυτή του Αντώνη Κοτσακά τον οποίο εγκάλεσε αυστηρά κατηγορώντας τον για καθυστερήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης: «Σύντροφε πρόεδρε επειδή δεν έχουμε γνωριστεί λέγομαι Αντώνης Κοτσακάς και είμαι πρόεδρος στην επιτροπή Δεοντολογία»,, απάντησε σηκώνοντας το γάντι στο τελεσίγραφο Κασσελάκη προς την επιτροπή να αποφασίσει για τις τέσσερις περιπτώσεις έως την Παρασκευή. «Η επιτροπή δεν εντέλλεται από κανέναν, απολογείται μόνο στο συνέδριο που την εξέλεξε», απάντησε το πολύ έμπειρο και μπαρουτοκαπνισμένο σε διαδικασίες στέλεχος.
- Οι έντονες αντεγκλήσεις ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο και η χωροταξία στην αίθουσα που θύμιζε εξέδρες αντίπαλων ομάδων, τα γιουχαΐσματα από τη μια, τα σφυρίγματα από την άλλη, είναι αν μη τι άλλο πρωτόγνωρες εικόνες. Τέτοιες που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί μια πιθανή συμβίωση, έστω μέχρι τις γιορτές.
Το τηλεφώνημα Κασσελάκη στην Αχτσιόγλου
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iEidiseis παρά το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης γνώριζε πως οι συσχετισμοί της Κεντρικής Επιτροπής είχαν διαμορφωθεί συντριπτικά υπέρ του ο ίδιος θέλησε να επικοινωνήσει με την Έφη Αχτσιόγλου έτσι ώστε να μην υπάρξουν περιττές εντάσεις κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την άλλη πλευρά, ούτε μπορεί να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς επιδίωκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αυτή την κίνηση- η οποία διέρρευσε από την δική του πλευρά.
Προς τούτο ο Κασσελάκης την κάλεσε, στο τηλέφωνο στις 11 το πρωί του Σαββάτου, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η Αχτσιόγλου δεν απάντησε ποτέ στην κλήση. Δεν σήκωσε το τηλέφωνο, έτσι το τηλεφώνημα έμεινε αναπάντητο.
Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και πως υπήρχε ήδη συνεννόηση πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των τριών για αποχώρηση.
Διαψεύδει το τηλεφώνημα η Αχτσιόγλου
Διαψεύδει κατηγορηματικά η Έφη Αχτσιόγλου ότι δέχθηκε τηλεφώνημα χθες μια ώρα πριν ξεκινήσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή, περίπου στις 11 το πρωί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.
Δημοσίευμα του ieidiseis.gr έκανε λόγο για κίνηση καλής θέλησης από πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη να αναζητήσει τηλεφωνικά χθες την κυρία Αχτσιόγλου προκειμένου να πέσουν οι τόνοι με αφορμή τα όσα κυκλοφορούσαν στον Τύπο αναφορικά με τη στάση που θα κρατούσε χθες η εσωκομματική αντιπολίτευση την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Η Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο, διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί τηλεφωνήματος, ενώ στενοί συνεργάτες της περιέγραφαν πως «έχει και η αντοχή τα όριά της» ζητώντας «να σταματήσουν κάποιοι τα παιχνίδια».
Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:
Αναφορικά με το δημοσίευμα του “ieidiseis.gr”, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού.
Επιμένει η πλευρά Κασσελάκη: Έγινε κλήση στις 11:32
Από το επιτελείο του κ. Κασσελάκη και με αφορμή τη δήλωση της κυρίας Αχτσιόγλου, διευκρινίστηκε στη συνέχεια ότι η κλήση υπάρχει και έγινε στις 11:32 το πρωί χθες. “Μπορεί να ήταν στο αθόρυβο ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο, αλλά η κλήση είναι καταγεγραμμένη” τονίζουν.