Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πρόβλημα για το ΝΑΤΟ η προσέγγιση του Ερντογάν στη Χαμάς

 Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πρόβλημα για το ΝΑΤΟ η προσέγγιση του Ερντογάν στη Χαμάς

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Γερμανίας και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε ότι «η προσέγγιση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη συμμαχία». Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική ομάδα αλλά μια ομάδα απελευθερωτών που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τη γη της.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (dpa), ο Στόλτενμπεργκ είπε για τον Ερντογάν:

«Το να έχουμε διαφορετικές απόψεις εντός της συμμαχίας δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή.

»Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν παίζουμε ρόλο στη σύγκρουση στο περιοχή, κατά μία έννοια, αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία επίδραση σε αυτό που κάνουμε».

Απορρίπτοντας τις εικασίες ότι η στάση του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα μπορεί να σχετίζεται με την προσδοκία ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εγκριθεί από την Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε:

«Αυτά είναι δύο πολύ διαφορετικά θέματα. Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα για έγκριση στο κοινοβούλιο.

»Ως εκ τούτου, εν μέσω της κρίσης, η Τουρκία προχωράει με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τον περασμένο Ιούλιο, όπου η Σουηδία δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για την πάταξη της τρομοκρατίας».

Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή τα έγγραφα προς επικύρωση μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και επισήμανε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) επίσης χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ.

Πώς ψήφισαν τα μέλη του ΝΑΤΟ στο ψήφισμα του ΟΗΕ

Τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ ψήφισαν πολύ διαφορετικά στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όταν αυτή υιοθέτησε ψήφισμα με έκκληση για “ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα.

Η Τουρκία ψήφισε υπέρ, μαζί με μεγάλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιες άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες απείχαν.

Οι ΗΠΑ και λίγες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ουγγαρία, ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ κατά της υιοθέτησης του ψηφίσματος, το οποίο δεν περιέχει κριτική εις βάρος της Χαμάς.

«Παρότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν σε πολλές από τις βασικές αξίες, δεν προσπαθώ να κρύψω ότι υπάρχουν και διαφορές».

Αυτό όμως συμβαίνει επειδή το ΝΑΤΟ είναι μια συμαχία 31 χωρών και αυτή η σύγκρουση είναι υπερβολικά σύνθετη και επικίνδυνη, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ειρηνική λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης».

«Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι μέρος στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς»

Όπως είπε ο ίδιος, δεν μπορεί να φανταστεί κάποιο σενάριο στο οποίο το ΝΑΤΟ θα έπαιζε κάποιο ρόλο στη σύγκρουση.

«Το ΝΑΤΟ δεν έπαιξε ποτέ ρόλο στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και δεν επιδιώκουμε κάποιο ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση», είπε προσθέτοντας ότι το βασικό έργο της συμμαχίας είναι να προστατεύει και να υπερασπίζεται το έδαφός της.

Δηλώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Βερολίνο συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς, ο Στόλτενμπεργκ είπε:

«Η ταλαιπωρία που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για μια μόνιμη λύση».

«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται.

»Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν μια παύση των εχθροπραξιών για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση.

«Αν αυτή κλιμακωθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, τότε το ΝΑΤΟ φυσικά θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να προστατεύσει τα ΝΑΤΟϊκά εδάφη», ανέφερε τονίζοντας ότι ο βασικός στόχος σήμερα είναι η αποφυγή μιας τέτοιας κλιμάκωσης.

tribune.gr

Σχετικά Άρθρα