Οι τελικές αποφάσεις της “Ομπρέλας” και οι ανακοινώσεις στην ΚΕ – Το κείμενο των 1300 και η νέα παρέμβαση Δραγασάκη

Οι τελικές αποφάσεις της “Ομπρέλας” και οι ανακοινώσεις στην ΚΕ – Το κείμενο των 1300 και η νέα παρέμβαση Δραγασάκη

Τελικά μετά από μαραθώνια συνεδρίαση και με μια μερίδα μελών της Ομπρέλας να προτείνει να μην πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, αποφασίστηκε να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη στην ΚΕ. Σκουρλέτης, Φίλης και Βίτσας θα βρεθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος πρότεινε τη διαγραφή τους.

Όπως όλα δείχνουν τόσο τα ίδια προς διαγραφή ιστορικά στελέχη όσο και η ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων γύρω απο το θέμα της διαγραφής. 

Κατά τη σύσκεψη συγκρούστηκαν δύο απόψεις.

Η πρώτη να υπάρξει ανακοίνωση της αποχώρησης τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα καθώς αυτά τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν επιθυμούν να υπάρξει πολιτική αποδοκιμασία μέσα στην ΚΕ. Δηλαδή με την κίνηση τους ήθελαν να δηλώσουν ότι φεύγουν μόνοι τους διαφωνώντας πολιτικά με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μετά την πολιτική αποδοκιμασία από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Επικράτησε όμως η δεύτερη άποψη η οποία υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αποχώρησης θα πρέπει να γίνει μέσα στην ΚΕ ώστε να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα και τα στελέχη που θα αποχωρήσουν να μπορέσουν να δώσουν το στίγμα τους μέσα στην κορυφαία κομματική συνεδρίαση, παρουσία των συντρόφων τους. 

Τελικά αποφασίστηκε τα στελέχη της Ομπρέλας να πάνε στην ΚΕ και πριν ή μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους.

  • Από το στρατόπεδο της Έφης Αχτιόγλου διαμυνήουν αποφασίσει ότι την συγκεκριμένη στιγμή δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας στο άμεσο μέλλον τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ούτως η άλλως οι εξελίξεις τρέχουν αρκετά γρήγορα.

Τα στελέχη της Ομπρέλας έδωσαν στην δημοσιότητα ένα κείμενο το οποίο υπογράφουν 1.300 μέλη και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τα οποία προαναγγέλλουν την έξοδο τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο αυτό εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίο θα προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση και αναφέρονται στις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός αξιόπιστου πολιτικού φορέα με τον οποίο η Αριστερά θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Το κείμενο αυτό δεν αναμένεται να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακόμα ασκείται κριτική για την διαδικασία και την στρατηγική της μετάλλαξης. «Η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων», αναφέρει.

Ως προς την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ τα πυρά στρέφονται προς την ηγετική ομάδα λέγοντας πως: «Η εκλογική στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεση του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.».

Διευκρινίζουν ακόμα ότι η αντίθεσή τους στην σημερινή «ηγετική ομάδα» και την «στρατηγική της μετάλλαξης» είναι ταυτοτικού χαρακτήρα κι ακόμη επισημαίνουν πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Ως εκ τούτου, καταθέτουν τις προθέσεις τους για την «επόμενη μέρα»: «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

  • Το κείμενο υπογράφουν τα 9 μέλη της Ομπρέλας που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης.

Επίσης υπογράφουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην υπουργοί και μέλη της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και σειρά στελεχών και μελών της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης όπως οι: Κώστας Αθανασίου, Όλγα Αθανίτου, Κύρκος Δοξιάδης, Βασιλική Κατριβάνου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Μακρίνα Βιόλα – Κώστη, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Όλγα Μπαλαούρα, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπασκόζος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Αγγέλικα Σαπουνά, κ.ά.

Σημειώνεται πως από βουλευτές υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ βουλευτές όπως η Πέτη Πέρκα και η Μερόπη Τζούφη -που θεωρούνται ότι είναι προσκείμενες στην Ομπρέλα- δεν έχουν υπογράψει.

Εν τω μεταξύ το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης με νέα παρέμβαση του ζητεί «να μην προχωρήσουν οι διαγραφές και να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν» ζήτησε δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την οριστική διάσπαση του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο ACTION και στην εκπομπή Η Επόμενη Μέρα με τους Σεραφείμ Κοτρώτσο και την Αντριάνα Ζαρακέλη επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο 36% στη βάση της αρχής της σύνθεσης των επιμέρους απόψεων & όχι της διαίρεσης. Αν σήμερα επικρατήσει η διαίρεση, οι μόνοι αντικειμενικά ευνοημένοι θα είναι η ΝΔ & ο κ. Μητσοτάκης. Και είναι άγνωστες οι συνέπειες για όλους μας» και πρόσθεσε:

  • «Η πρότασή μου για διαμόρφωση «κέντρου ευθύνης» στο κόμμα, για υπέρβαση της κρίσης, δεν έχει καμία σχέση με πρόταση για «επιτροπεία» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει την έννοια διαμόρφωσης συνθηκών λειτουργικής συμβίωσης στο κόμμα. Η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Το είπα & το ξαναλέω. Να μην προχωρήσουν οι διαγραφές & να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν. Να μην γίνουν ενέργειες με ανεπίστρεπτα αποτελέσματα με συνέπειες για όλους. Να βάλουμε στοπ & στο «αν δεν σας αρέσει φύγετε» & το «δεν αντέχω, φεύγω.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Πρόεδρο εκλεγμένο, αδιαμφισβήτητα. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία του καθενός με τη διαδικασία εκλογής, η αποφασισμένη διαδικασία αυτή ήταν & εκείνος που εξελέγη είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ζούμε μια εσωτερική κρίση εμπιστοσύνης. Είναι δυνατόν να μην κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διαμορφώσουμε συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης;».

Σχετικά Άρθρα