Μητσοτάκης με Χριστοδουλίδη: Είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή
Στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και στις ανησυχίες τους για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στη γύρω περιοχή, αναφέρθηκαν σε κοινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τη συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό, μεταναστευτικό, οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της Διάσκεψης του Παρισιού με αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε αυτή τη Σύνοδο ισχυροποίησαν τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.
Όπως επισήμανε «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί εθνική μας προτεραιότητα. Στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η ένταση» και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη.
«Προσβλέπουμε στον άμεσο ορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συνεχίζει να συνδράμει στις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας», είπε και ξεκαθάρισε πως «κοινή μας επιδίωξη είναι να ισχύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».
Είπε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχει ρόλο και η ΕΕ με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως αυτή η πρόοδος θα είναι και προς όφελος του κυπριακού.
«Η πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού. Πενήντα χρόνια μετά την πληγή της Κύπρου, τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα τις σχέσεις τους. Είναι κατάκτηση που θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην εσωτερική ζωή των δύο κρατών μας», συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ανάπτυξη με μεταρρυθμιστική βούληση. «Ανταλλάζουμε τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πολιτική προστασία, η ναυτιλία» αλλά και στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.
«Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους. Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε με ανθρωπιστικές παύσεις και μέσω διαδρόμων βοήθειας για να βοηθήσουμε τους αμάχους της Γάζας», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον Κύπριο πρόεδρο για την πρωτοβουλία του για αναζήτηση θαλάσσιων διαδρόμων.
«Είναι πολύ μελετημένη. Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμμετέχουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, βιώσιμη, λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή» και «έχουμε τη βούληση να συνδράμουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές δυσκολίες που υπάρχουν».
Επανέλαβε ότι «η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι μια λύση πολιτική, μια βιώσιμη λύση δύο κρατών», σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Για τον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία και ότι συζήτησαν την πρωτοβουλία East Gas Mediterranean Forum, που θα αναλάβει η Ελλάδα.
Χριστοδουλίδης: Συζητήσαμε την πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους δρόμους
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του ανέφερε την επιθυμία των Ελλάδας – Κύπρου να έχουν «καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά σε όλο το κυβερνητικό έργο», ενώ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σημείωσε πως επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα.
«Συζητήσαμε την πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους δρόμους και ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη», συνέχισε σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν δυναμική για να γίνουν μέρος της λύσης.
Για το κυπριακό είπε πως λάβαμε υπόψη τη διερεύνηση προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και τις εξελίξεις στη Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.
Για το άσυλο και τη μετανάστευση, γνωστοποίησε πως συμφωνήθηκε να συσταθεί μικτή επιτροπή και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και ενέργειας.
«Συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία, δημιουργώντας μηχανισμό άμεσης επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας σε Ελλάδα και Κύπρο», είπε ακόμα και ανέφερε πως στον τομέα της Υγείας, θα γίνει αναθεώρηση της συμφωνίας που ισχύει από το 1987.