Ζωή σαν παραμύθι: Η δόξα, η πτώση και οι μεγάλοι έρωτες του Έλληνα Ομάρ Σαρίφ, Σπύρου Φωκά

Ζωή σαν παραμύθι: Η δόξα, η πτώση και οι μεγάλοι έρωτες του Έλληνα Ομάρ Σαρίφ, Σπύρου Φωκά

“Έφυγε” σήμερα ο Σπύρος Φωκάς, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937. Το πραγματικό του όνομα είναι Σπύρος Ανδρουτσόπουλος. Ήταν γόνος μιας μεσοαστικής οικογένειας, ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας και η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα.

Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο Σπύρος ήταν 9 ετών. Από μικρός λάτρεψε το σινεμά. Είχε τεράστιο πάθος με την μεγάλη οθόνη. Ψύχωση αληθινή. Έκανε κοπάνες για να μπορεί να βλέπει ταινίες. Έβλεπε 4 ταινίες τη μέρα. Εκεί κατάλαβε ότι αυτό που ήθελε να κάνει δεν ήταν άλλο από να γίνει ηθοποιός.

Όταν ανακοίνωσε στον πατέρα του την απόφασή του να γίνει ηθοποιός, εκείνος στάθηκε στο πλευρό του παρά το γεγονός ότι εκείνα τα χρόνια οι γονείς έβγαζαν… φλύκταινες αν το παιδί τους, τους ανακοίνωνε ότι θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική.

«Όταν το ανακοίνωσα στον πατέρα μου ότι θα ασχοληθώ με την ηθοποιία μου είπε: “Σου αρέσει;” του απάντησα “πολύ!” και μου λέει “όρμα τότε”». Δεν μου έλεγε να πάω να γίνω γιατρός και δικηγόρος όπως κάνουνε οι ανόητοι πατεράδες, επειδή θέλουν τα παιδιά τους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, γιατί οι ίδιοι δεν πέτυχαν σε αυτά τα επαγγέλματα που ήθελαν», είχε πει ο Σπύρος Φωκάς σε μια συνέντευξή του.

Φοίτησε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και το νερό μπήκε πια στ’ αυλάκι.

Η πρώτη ταινία, η Ιταλία και το Χόλιγουντ

Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών. Τα υποκριτικά του χαρίσματα μα και η γοητευτική του εμφάνιση τράβηξαν πάνω του όλα τα βλέμματα και ειδικά στην Ιταλία.

Ο Σπύρος Φωκάς αποφάσισε να πάει στη Ιταλία. Πήρε σβάρνα τα κάστινγκ στα περίφημα στούντιο της Τσινετσιτά. Ο Έλληνας γόης, γοήτευσε τους Ιταλούς σκηνοθέτες και πολύ γρήγορα πήρε σπουδαίους ρόλους σε εμβληματικές ταινίες του ιταλικού σινεμά.

Έπαιξε σε μεγάλες επιτυχίες όπως στις θρυλικές ιταλικές ταινίες: «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι, το «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Ένας Έλληνας στη Μέκκα του κινηματογράφου

Στη συνέχεια μετακομίζει στο Χόλιγουντ. Παίζει σε κάποιες αμερικανικές ταινίες, αλλά χωρίς να κάνει το μεγάλο «μπαμ». Αυτό θα έρθει πάντως, αργότερα.

Επιστρέφει στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φιλμ δύο σπουδαίες ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία».

Ο Έλληνας Ομάρ Σαρίφ

Στα 80’s ξαναγυρίζει στη Μέκκα του κινηματογράφου το Χόλιγουντ και μετέχει σε δυο επικά μπλοκμπάστερ. Το «Διαμάντι του Νείλου» δίπλα σε Μάικλ Ντάγκλας, Καθλίν Τέρνερ και Ντάνι Ντε Βίτο το 1985 και το «Ράμπο 3» πλάι στον Σιλβέστερ Σταλόνε το 1988.

Το παρουσιαστικό του Σπύρου Φωκά μοιάζει με εκείνο του διάσημου σταρ του Χόλιγουντ, Ομάρ Σαρίφ και γρήγορα όλοι στις ΗΠΑ τον χαρακτηρίζουν «Έλληνα Ομάρ Σαρίφ».

Τα «γαλλικά» του Σταλόνε: «Είσαι κι εσύ που@@@@ς γιος;»

Η γνωριμία του με τον “Ράμπο”, Σιλβέστερ Σταλόνε ήταν κάπως επεισοδιακή. Ο ατζέντης του Σπύρου Φωκά του είχε κλείσει ραντεβού με τον “Sly” πριν πάρει το οριστικό χρίσμα για να παίξει στην ταινία.

Στο ξεκίνημα του τετ α τετ ο Σταλόνε ρώτησε τον Έλληνα ηθοποιό από που είναι. Εκείνος του είπε ότι είναι Έλληνας.

Ο Σλάι συννέφιασε και τον ρώτησε: «Είσαι κι εσύ που@@@@ς γιος, όπως ο άλλος;» Ο Σταλόνε αναφερόταν σε έναν άλλο διάσημο Έλληνα του Χόλιγουντ και δη σκηνοθέτη, τον Τζορτζ Κοσμάτο με τον οποίο είχαν κάνει μαζί τις ταινίες «Ράμπο 2» το 1985 και «Κόμπρα» το 1986 και μάλλον δεν… είχαν περάσει καλά οι δυο τους.

Ο Σπύρος Φωκάς δεν πτοήθηκε και του απάντησε στον ίδιο τόνο: «Πολύ χειρότερος»! Ο Σταλόνε βρήκε εξαιρετικό το θράσος του Φωκά και του είπε: «Καλά… Μου κάνεις…».

Πως έχασε τον ρόλο στον «Νονό»

Ο Σπύρος Φωκάς έκανε μεγάλη επιτυχία στο Χόλιγουντ και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο στα 80’s μα θα μπορούσε να είχε κάνει το «μπαμ» από πιο νωρίς αν η προφορά του στα αγγλικά δεν του έκοβε την ευκαιρία να παίξει στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Έλληνας ηθοποιός αποκάλυψε σε μια συνέντευξη ότι είχε περάσει κάστινγκ για την πρώτη ταινία της all time classic σειράς.

Συναντήθηκε με την casting director του φιλμ που διάλεγε τους ηθοποιούς. Μόλις εκείνη τον είδε του είπε: «Είσαι αυτό που θέλω».

Όπως όμως, συνέχισαν να μιλάνε, γύρισε και του είπε: «Σκα@@ μιλάς αγγλικά και εγώ θέλω να μιλάει ο ήρωας αμερικάνικα του δρόμου». Ο Σπύρος Φωκάς ανέφερε ότι έχασε έτσι τον ρόλο που αργότερα πήρε ο Μάρλον Μπράντο.

Οι 4 γάμοι και η τρίτη γυναίκα που του πήρε όλα τα λεφτά

Ο Σπύρος Φωκάς αποτέλεσε το αντικείμενο του πόθου πολλών γυναικών. Ήταν όμως, πάντα «μονογαμικός» και έκανε ελάχιστες σχέσεις. Μάλιστα όποια γυναίκα ερωτευόταν τρελά την παντρευόταν.

Έκανε τέσσερις γάμους στη ζωή του. Ο πρώτος έγινε σε ηλικία μόλις 21 ετών όταν παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια.

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής», την Βέτα Ρεμπετσέρι με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του. Ο γάμος τους έγινε στη Μύκονο, στα τέλη του ’60.

Ο γάμος που τον άφησε άφραγκο

Η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου 10 χρόνια, ήταν η Ελληνοαμερικανίδα, Ρενέ Πάπας. Η εμπειρία του όμως, ήταν μάλλον οδυνηρή και τον άφησε και άφραγκο, όπως είχε πει ο Έλληνας ηθοποιός.

«Είχα τέσσερις γυναίκες στη ζωή μου και τις παντρεύτηκα όλες. Α, και μια γκόμενα. Πέντε σύνολο. Η τρίτη σύζυγος μου έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Μάλιστα λέει ότι έφυγε ο Φωκάς και δεν μας έδωσε φράγκο. Τα είχε πάρει όλα. Μισό εκατομμύριο δολάρια. Για εμένα είναι πολλά, για τον Λάτση μπορεί να μην είναι τίποτα», αποκάλυψε ο Σπύρος Φωκάς σε συνέντευξή του.

Ο μεγάλος έρωτας

Το 2007 γνώρισε την ηθοποιό Λίλιαν Παναγιωτοπούλου και το ζευγάρι χτυπήθηκε αμέσως από τα βέλη του έρωτα. Το 2013 παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Ο Σπύρος Φωκάς είχε πει ότι η τελευταία σύζυγός του ήταν ο απόλυτος έρωτας της ζωής του.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ. Έπαιξε σε σειρές στην ελληνική τηλεόραση, αλλά σιγά, σιγά άρχισαν να τον ξεχνάνε. Μαζί με την λήθη είχαν έρθει και τα οικονομικά προβλήματα.

Δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει ποτέ οικονομικά μετά τον 3ο γάμο του και το οικονομικό πρόβλημα έγινε βουνό όταν άρχισαν να του γυρίζουν την πλάτη και να μην του προσφέρουν ρόλους.

Ζούσε στο Καλαμάκι Κορινθίας με τη γυναίκα του σε ένα μικρό σπίτι προκάτ. Η σύνταξή του (κοντά στα 620 ευρώ) δεν έφτανε για τίποτα.

Τα τελευταία χρόνια είχε πολλά προβλήματα υγείας. Δεν μπορούσε να πληρώσει καν την εφορία και τους λογαριασμούς για το ρεύμα. Μάλιστα προ καιρού η ΔΕΗ του έκοψε το ρεύμα και έκανε παρέμβαση το Υπουργείο Πολιτισμού για να λυθεί το θέμα. Το χρέος ήταν 1.500 ευρώ. Το αποπλήρωνε σε μικρές δόσεις, αλλά τα λεφτά που έβαζε δεν έφταναν και έτσι η ΔΕΗ του… κατέβασε τον διακόπτη.

Είχε λαμβάνειν κάποια χρήματα από δικαιώματα από ταινίες και σειρές, αλλά δεσμεύτηκαν λόγω χρεών.

Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ επιδείνωσε τα θέματα υγείας και μπήκε πάλι στο νοσοκομείο. Το καλοκαίρι του 2021 έφτασε κοντά στο θάνατο, αλλά του ξέφυγε.

Η πρόσφατη φωτιά στην Κορινθία και η επιδείνωση

Τον περασμένο Ιούλιο (18.7.2023) ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην Κορινθία. Οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από το προκάτ σπίτι που ζει με τη γυναίκα του.

«Έχουμε ετοιμάσει τα πράγματά μας και ο Θεός να βάλει το χέρι του» είπε η Λίλιαν Φωκά. Νωρίτερα, η ανάρτησή της στο facebook είχε προκαλέσει ανατριχίλα: «Παναγία μου, βοήθησέ μας!».

Το σπίτι σώθηκε, αλλά η κατάσταση της υγείας του Σπύρου Φωκά επιβαρύνθηκε από τις αναθυμιάσεις των καπνών από την φωτιά πάλι και ξαναμπήκε στο νοσοκομείο.

Λίγο μετά ήρθε και μια πολύ σοβαρή λοίμωξη στη χολή, και προβλήματα σε άλλα όργανα και ο ηθοποιός κατέληξε σε ένα κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα. Είχε αδυνατίσει πολύ, είχε καταπέσει και δεν άντεξε.

Η αυλαία για τον σπουδαίο Σπύρο Φωκά έπεσε στις 10 Νοεμβρίου 2023.

Σχετικά Άρθρα