Σπαρτιάτες: Άρση ασυλίας αποφάσισε η Ολομέλεια
Την άρση της ασυλίας των Σπαρτιατών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής και τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στο γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσουν ανωμοτί ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος λόγω της κρυφής ηγεσίας Κασιδιάρη. Στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 286 βουλευτές.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας των δέκα βουλευτών των Σπαρτιατών τάχθηκαν 285 βουλευτές, ενώ εκτός γραμμής βρέθηκε ο Γιώργος Ασπιώτης που καταψήφισε. “Ναι” στην άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου Κωνσταντίνου Φλώρου ψήφισαν οι 284 από τους 285 βουλευτές, ενώ και σε αυτή την περίπτωση καταψήφισε ο Γιώργος Ασπιώτης.
Αρνήθηκαν την κατηγορία ο Βασίλης Στίγκας και οι έντεκα βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι ήταν φανερή η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα εξαπάτησης.
Ο Βασίλης Στίγκας που πρώτος έλαβε το λόγο επιτέθηκε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για άρσεις ασυλίας για λόγους εντυπωσιασμού, καθώς «πρέπει να δείξουμε στο φιλοθεάμων κοινό και λίγο αίμα στην αρένα». Στην παρέμβασή του απέρριψε ότι υπήρξε αχυράνθρωπος του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, ότι εκτελεί εντολές κι ότι χειραγωγείται. «Θέμα καθοδήγησης δεν υπήρξε ποτέ σε μένα», είπε.
Με διαφορετικές γραμμές, εμφανίστηκαν οι εγκαλούμενοι βουλευτές, συναινώντας πάντως, στην πλειοψηφία τους στο αίτημα άρσης της ασυλίας τους.
Ο Χάρης Κατσιβαρδάς που καταγγέλλεται ως υπαρχηγός που επεδίωκε με τις ευλογίες Κασιδιάρη να πάρει το κόμμα από τον Βασίλη Στίγκα, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε οργανική σχέση με τη Χρυσή Αυγή και τους «Έλληνες». Ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν συκοφαντίες και ύβρεις.
«Δεν είναι αποδείξεις αλλά εικασίες προς το πρόσωπό μου, ουδέποτε καθοδηγήθηκα από κάποιον τρίτον», είπε ο Αθανάσιος Χαλκιάς, ο οποίος όπως και ο Γιώργος Ασπιώτης έθεσαν εαυτόν για την άρση ή μη της ασυλίας τους στην κρίση της Ολομέλειας. Ο Ιωάννης Δημητροκάλλης άφησε σαφώς να εννοηθεί πως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την κλήση τους από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Φλώρος υποστήριξε πως η διαδικασία ξεκίνησε από αλλοπρόσαλλές και αντιφατικές τοποθετήσεις αλλά και πως δεν συμμετείχε σε μυστικά σχέδια.
Σε περίπτωση που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απαγγείλει κατηγορίες, η Βουλή θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει και πάλι για την άρση της ασυλίας τους, ενώ αναμένεται ένα ντόμινο εξελίξεων που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση άλλωστε, έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Παράλληλα, τρέχουν οι ενστάσεις στο Εκλογοδικείο που μπορεί να οδηγήσουν στην έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.