Χρυσοχοΐδης: Έρχονται προσλήψεις σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία περιφέρειας και ΕΚΑΒ
Ο υπουργός χαρακτήρισε ως απόλυτη προτεραιότητα το θέμα της αναδιοργάνωσης του χώρου της υγείας. Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα από την ενίσχυση των Κέντρων υγείας και ενός σημαντικού αριθμού προσλήψεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 100,3, στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη.
«Υπάρχουν κέντρα υγείας τα οποία είναι εξαιρετικής και ποιότητας και σε ποσότητα ο πληθυσμός του προσωπικού είναι και κάνουν και πολύ καλό έργο», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αυτό το έργο θα ενισχυθεί από εδώ και εμπρός μέσα από τις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, άρα λοιπόν είναι μεγάλη μας προτεραιότητα η πρωτοβάθμια φροντίδα. Πολύ μεγάλη μας προτεραιότητα και θα απορροφήσει, όπως αντιλαμβάνεστε, και ένα μέρος αυτού του κόσμου που πηγαίνει στα νοσοκομεία για πολύ μικρά θέματα ενίοτε».
Ο υπουργός χαρακτήρισε ως απόλυτη προτεραιότητα το θέμα της αναδιοργάνωσης του χώρου της υγείας και αναφέρθηκε στις πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Ελλείψεις προσωπικού στην περιφέρεια
Για τις ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, τόνισε:
«Προβλήματα σε περιοχές της χώρας, σε νοσοκομεία της Περιφέρειας της χώρας υπάρχουν. Στην Ξάνθη δεν κλείνει το νοσοκομείο. Έχει ένα πρόβλημα με τους παθολόγους. Στη Δράμα λείπει παθολόγος επίσης. Και μπορώ να πω και άλλες περιοχές. Είναι 4 – 5 περιοχές της χώρας και τα νησιά μας τα οποία έχουν κάποια προβλήματα. Για τον λόγο αυτό διαχειριζόμαστε ουσιαστικά μία κρίση εκεί μέχρις ότου, θέλω να προσθέσω ότι αυτές οι θέσεις βγαίνουν άγονες, δηλαδή τις προκηρύσσουμε και δεν πηγαίνουν γιατροί. Υπάρχουν οι ειδικότητες του παθολόγου, το ακτινολόγου και του αναισθησιολόγου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται. Έχουμε μεγάλα κενά και δεν καλύπτονται από τις προκηρύξεις. Ωστόσο, τις καλύπτουμε συνεχώς με γιατρούς που είτε μετακινούμε, είτε είναι στρατιωτικοί γιατροί. Θα πάω σύντομα στην Ξάνθη. Αλλά το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά. Έχει ένα πρόβλημα στην παθολογική κλινική και όλα τα άλλα προβλήματα γι’ αυτό τον λόγο θα προβλέψουμε πολύ σύντομα για αυτές τις άγονες ειδικότητες και για τις δυσπρόσιτες περιοχές, ειδικά κίνητρα ούτως ώστε να πάνε οι γιατροί και ελπίζω ότι θα πάνε».
Αναβάθμιση ΤΕΠ στο ΕΣΥ
Για την αναβάθμιση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε:
Έχουμε δύο θέματα εδώ, το ένα θέμα είναι οι ανακαινίσεις και οι εκσυγχρονισμοί που πρέπει να γίνουν. Το Ταμείο Ανάκαμψης μας έχει δώσει τη δυνατότητα, έχει διαθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, 1,2 δισ και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην υλοποίηση. Να καταλάβετε σήμερα που μιλάμε το Αττικό, το Τζάνειο, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας και ακόμη κάνα δυο νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής και Πειραιά υπογράφεται σύμβαση για να κατασκευαστούν τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών.… Είναι σημαντικό να είναι ο τοίχος βαμμένος, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής οι χώροι, να είναι λειτουργικοί, γιατί αυτό έχει σημασία. Και επειδή είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες απορρόφησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πάντα θα έχουν τελειώσει το 2025.
Τώρα σε ότι αφορά στο δεύτερο ζήτημα, κάνουμε μια τεράστια μελέτη, για να δούμε αυτό που θα κάνουμε να είναι βιώσιμο. Θα έχουμε ανακοινώσεις για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τις εφημερίες μέσα στον Νοέμβριο».
Η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ
Αναφορικά με την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε:
«Το ΕΚΑΒ τώρα δουλεύει λίγο καλύτερα, αλλά όχι ακόμα όπως θέλουμε. Θα δουλέψει ακόμα καλύτερα όταν θα κάνουμε και άλλες προσλήψεις.…εντάχθηκαν όλα τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας στο ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να υπάρχει μία ενιαία ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο. Και πρέπει να σας πω, υπάρχει και μία άλλη πρωτοβουλία για τις αεροδιακομιδές, ο κ. Κικίλιας θα φέρει νομοσχέδιο, προκειμένου να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων, μία ανακοίνωση που έκανε ο Πρωθυπουργός πριν από καιρό, έτσι ώστε από τη μία μεριά να έχουμε διάσωση, δηλαδή αν συμβεί κάτι όπως με την περίπτωση Θεοχαρόπουλου, αυτό το νέο παιδί, 21 ετών που χάθηκε στα Τζουμέρκα πριν από δύο χρόνια και ήταν η αφορμή, το πρόγραμμα να ονομαστεί «Θεοχαρόπουλος» και μιλάμε με τους γονείς του. Και από την άλλη πλευρά επειδή οι διασώσεις είναι λίγες ουσιαστικά, όλο αυτό το σύστημα των ελικοπτέρων θα χρησιμοποιηθεί για αεροδιακομιδές μαζί με τα τέσσερα ελικόπτερα και αεροπλάνα που υπάρχουν στην Ελευσίνα που είναι του Ιδρύματος Νιάρχου και αυτή τη στιγμή κάνουν 2.500 αεροδιακομιδές τον χρόνο».