Συναγερμός για το παρεμπόριο συμπληρωμάτων διατροφής – Έλεγχοι σε γυμναστήρια και καταστήματα

Συναγερμός για το παρεμπόριο συμπληρωμάτων διατροφής – Έλεγχοι σε γυμναστήρια και καταστήματα

Τα τέλη ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν καταβλήθηκαν για τη διακίνηση των συμπληρωμάτων διατροφής, που “τσάκωσε” χθες το ΣΔΟΕ, είναι το μικρότερο κακό και σίγουρα όχι αυτό που προβληματίζει τις ελεγκτικές Αρχές.

Αυτό που “καίει” είναι η καταλληλότητα αυτών των προϊόντων, δηλαδή το κατά πόσο μπορούν να καταναλωθούν και σε ποιες ποσότητες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του χρήστη. Όπως τονίζουν πηγές του ΣΔΟΕ, πρόκειται για προϊόντα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά κι αυτό αυξάνει το επίπεδο συναγερμού, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σχεδόν 2,5 τόνους συμπληρωμάτων διατροφής σε μορφή σκόνης, χάπια, ταμπλέτες, δοχεία με υγρό.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επειδή προβλέπεται συνιστώμενη δοσολογία στα συμπληρώματα διατροφής, πρέπει να γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ για να κρίνει την καταλληλότητα τους. Τα συγκεκριμένα, όμως, δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ άρα δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλα ή όχι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο ΕΟΦ πήρε δείγματα όχι μόνο για να τα ελέγξει αλλά και για να διαπιστώσει αν τα συστατικά που αναγράφουν στην ετικέτα είναι ακριβή ή η πραγματική σύνθεση του περιεχομένου κρύβει εκπλήξεις.

Η εταιρία που πιάστηκε στην “τσιμπίδα” του ΣΔΟΕ είναι γνωστή στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής. Η έδρα της είναι στην Αθήνα, έχει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και πουλάει τα προϊόντα, που εισάγει, στα δύο καταστήματα λιανικής που διαθέτει, καθώς και μέσω του e- shop της.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η έρευνα είναι μόλις στην αρχή. Από τα κατασχεμένα στοιχεία θα ψάξουν κατ’ αρχάς αν διέθετε προϊόντα και σε άλλα καταστήματα λιανικής. Το μεγάλο στοίχημα είναι, όμως, να μπορέσουν να εντοπίσουν το πελατολόγιο του ηλεκτρονικού της καταστήματος. Και προφανώς το ενδιαφέρον δεν στρέφεται σε φυσικά πρόσωπα, που μπορεί να έχουν αγοράσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα ή άλλα που πιθανώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ, αλλά το αν αυτά έχουν καταλήξει σε δραστηριότητες “υψηλού κινδύνου”, όπως γυμναστήρια.

“Δεν είναι μυστικό ότι διακινούνται σκευάσματα αμφιβόλου καταλληλότητας ή και αναβολικά” παραδέχονται οι ίδιες πηγές, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα του παρεμπορίου φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, αναβολικών, που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά και τις Ευρωπαϊκές Διωκτικές Αρχές.

Επιχείρηση “Ασπίδα”

Πριν από περίπου 12μήνες μετά από μια συντονισμένη έρευνα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, κατασχέθηκαν παράνομες ορμονικές ουσίες, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία σε μια στοχευμένη δράση υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η στοχευμένη δράση της OLAF ήταν μέρος της επιχείρησης SHIELD III της Europol και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν είχαν ως στόχο καταχρηστικά ή πλαστά φάρμακα, ουσίες ντόπινγκ, παράνομα συμπληρώματα διατροφής ή αθλητικά συμπληρώματα και πλαστά ιατρικά είδη COVID.

Στις εφόδους που έγιναν συμμετείχαν Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της Επιχείρησης “Ασπίδα” ήταν θεαματικά και αναμφίβολα δικαιώνουν όσους επισημαίνουν ότι η διακίνηση αυτών των “ευαίσθητων” προϊόντων γίνεται με όρους μαφίας:

· Κατασχέσεις αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ

· Κατασχέθηκαν περισσότερες από 10,5 εκατομμύρια μονάδες φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ

· Κατασχέθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο πλαστά τεστ COVID

· Πραγματοπιήθηκαν 195 έρευνες

· Συνελήφθησαν ή αναφέρθηκαν στις δικαστικές αρχές 349 ύποπτοι

· Ερευνήθηκαν 59 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος 10 υπόγεια εργαστήρια που έκλεισαν

· Τέθηκαν υπό παρακολούθηση 588 ιστότοποι

· Έκλεισαν 89 ιστότοποι

· Ελέγχθηκαν πάνω από 218.000 αποστολές προϊόντων και κατασχέθηκαν πάνω από 74 000 αποστολές.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα