Τραυματισμός 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο: Τα 3 σημεία που “κολλάνε” την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Δέκα ημέρες μετά το σοβαρό τραυματισμό 16χρονης, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Νέο Ηράκλειο, το τοπίο σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ανήλικη βρέθηκε αιμόφυρτη στο έδαφος παραμένει ομιχλώδες. Το ερώτημα εάν τραυματίστηκε από χτύπημα αστυνομικού ή από πτώση παραμένει αναπάντητο. Η έρευνα για το περιστατικό της 28ης Οκτωβρίου βρίσκεται στα χέρια του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν από το iEidiseis σχετικά με την πρόοδο της έρευνας απάντησαν ότι τα πράγματα παραμένουν «θολά» και κανείς δε μπορεί προσώρας να εξάγει συμπεράσματα. Οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα πάντα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., είναι τρεις:
Πρώτον. Δεν βρέθηκε υλικό από κάμερες ασφαλείας που να έχει καταγράψει τη στιγμή του τραυματισμού της 16χρονης. Το σημείο όπου έγινε το συμβάν είναι «τυφλό».
Δεύτερον. Η έμπειρη ιατροδικαστής που ανέλαβε την υπόθεση δεν μπόρεσε να αποφανθεί -τουλάχιστον προς το παρόν – εάν το χτύπημα στο κεφάλι προήλθε από πτώση ή χτύπημα. Συγκεκριμένα φέρεται να έχει αποφανθεί ότι το τραύμα στο κρανίο θα μπορούσε να έχει προκληθεί είτε από αμβλύ όργανο είτε από πτώση με το οπίσθιο μέρος πάνω σε επιφάνεια είτε από συνδυασμό των δύο παραπάνω αιτιών.
Τρίτον. Δεν έχει βρεθεί κάποιος αυτόπτης μάρτυρας που να έχει καταθέσει ότι είδε τη στιγμή του τραυματισμού. Σημειώνεται πάντως ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η κατάθεση της ίδιας της 16χρονης. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Εισαγγελίας άλλαξε χέρια ο φάκελος της υπόθεσης.
Την έρευνα είχε αναλάβει από την πρώτη στιγμή η Κρατική Ασφάλεια, η οποία είχε συλλέξει βιντεοληπτικό υλικό αλλά και μία σειρά από καταθέσεις.
Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για να διακριβωθεί εάν έχει τελεστεί το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Ο κ. Ελευθεριάνος, λόγω της φύσης του υπό διερεύνηση αδικήματος, ανέθεσε την έρευνα στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και πήρε στα χέρια του το υλικό που είχε συγκεντρώσει για την υπόθεση η Κρατική Ασφάλεια, προκειμένου να το διαβιβάσει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών που συνεχίζει την έρευνα.
Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η ιατροδικαστής περιμένει τα αποτελέσματα μίας σειράς εξετάσεων για να εξάγει το τελικό της συμπέρασμα.
Η ανακοίνωση της οικογένειας
«Το Σάββατο 28/10/2023 και ενώ βρισκόμουν στην εργασία μου, ενημερώθηκα από μία φίλη της κόρης μου ότι το παιδί βρίσκεται χτυπημένο στο νοσοκομείο. Έφυγα για εκεί και κατά τη διαδρομή είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του παιδιού, τον οποίο είχαν καλέσει από το νοσοκομείο οι γιατροί βρίσκοντάς τον μέσω του κινητού τηλεφώνου του παιδιού και τον είχαν ενημερώσει ότι βρίσκεται στα επείγοντα.
Φτάνοντας στο νοσοκομείο κατά τις 12:10 στα επείγοντα, είδα απ’ έξω τεράστια αστυνομική δύναμη (ΟΠΚΕ) και μπαίνοντας στο νοσοκομείο υπήρχε στα επείγοντα αστυνομικός της ασφάλειας, ο οποίος με ενημέρωσε ότι είναι εκεί για να μάθει για την υγεία της και ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο σύλληψης για το παιδί, κάτι το οποίο μου διαβεβαίωσε και ο επόμενος αστυνομικός της ασφάλειας που ήρθε όταν αποχώρησε ο πρώτος. Κατά τις πρωινές ώρες και ενώ το παιδί είναι στην εντατική ήρθαν δύο αστυνομικοί για να μας ανακοινώσουν τη σύλληψη του παιδιού με κατηγορίες που με το σταγονόμετρο και μασώντας τα λόγια του και τρώγοντας τα χείλια του μας ανέφερε μαζί με το ότι κρίνανε ότι από το ντύσιμό της ήταν σε ομάδα ατόμων, που είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς την ώρα του περιστατικού ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος μας έλεγε ότι η πρώτη εικόνα που είχαν οι αστυνομικοί από το παιδί ήταν να είναι πεσμένο χωρίς τις αισθήσεις του. Όταν τον ρώτησα πώς γίνεται να κατηγορείτε ένα παιδί που εσείς βρίσκετε χωρίς τις αισθήσεις του και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι απλά βρήκατε έτσι και βοηθήσατε, έπειτα από λίγες ώρες να το κατηγορείτε, μου απάντησε το ίδιο περί ενδυμασίας με μαύρα ρούχα που μοιάζει στην ομάδα που επιτέθηκε.
Το παιδί αφού έκανε και δεύτερη αξονική, μπήκε σε μονάδα ΜΑΦ όπου παρέμεινε κάποιες μέρες τις πρώτες εκ των οποίων δίχως επαφή με το περιβάλλον. Μετά τις πρώτες μέρες και αφού το παιδί είχε ανακτήσει μια πρώιμη επαφή με το περιβάλλον, κυκλοφορούσε στο νοσοκομείο και μάλιστα το λέγανε στο ίδιο το παιδί ότι θα πάρει εξιτήριο. Αρκετοί γιατροί ενημέρωναν πως τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι θύμα ξυλοδαρμού. Αλλά και το ιατροδικαστικό πόρισμα εκεί παραπέμπει όπως μάθαμε έπειτα. Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι ο διευθυντής της ΜΑΦ απέφευγε συνεχώς να με ενημερώσει και σε μια επαφή μαζί του είπε ότι δεν θα του κάνουμε το νοσοκομείο τσίρκο και ότι δεν μιλάει με τον κάθε τυχόντα (τη μητέρα του παιδιού).
Όπως και ο θεράπων ιατρός δεν ήρθε ο ίδιος να ενημερώσει για την πορεία της υγείας του παιδιού με το εξιτήριο αλλά αντ’ αυτού με ενημέρωσε ένας μαθητευόμενος ιατρός. Αμέσως μετά εμφανίστηκε όμως για να πει ότι δεν θα μιλήσει με την αστυνομία (τμήμα ανθρωποκτονιών) και ότι έχει ήδη μιλήσει με τον δικηγόρο του προκειμένου παρουσία του και με χαρτί εισαγγελέα να το κάνει. Το παιδί εξετάστηκε, αφότου πήρε εξιτήριο, από τον νευροχειρουργό κ. Παπανικολάου που κι αυτός καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.
Αυτήν τη στιγμή το παιδί αναρρώνει στο σπίτι του και θα χρειαστεί καιρός για να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και με όποιον τρόπο είναι δίπλα μας σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και περιμένουμε την ελληνική δικαιοσύνη να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να βρεθούν οι δράστες αυτής της απροκάλυπτης (δολοφονικής) επίθεσης στο παιδί. Παρακαλούμε για άλλη μια φορά να μη δημοσιεύονται στοιχεία του παιδιού. Ούτε καν αρχικά ή το μικρό του όνομα. Παρακαλούμε όχι άλλες πλαστές ή ψεύτικες ειδήσεις».