Νέα “βόμβα” από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Δικαίωσε και τους Πανεπιστημιακούς για επιστροφή συντάξεων στα επίπεδα του 2012

Νέα “βόμβα” από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Δικαίωσε και τους Πανεπιστημιακούς για επιστροφή συντάξεων στα επίπεδα του 2012

Επανέρχεται με νέα απόφαησ “βόμβα” το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά την πρόσφατη απόφασή του υπέρ ανώτατων δικαστικών που είχαν προσφύγει κατά των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις τους. Επί αυτής της απόφασης, υπενθυμίζεται, η κυβέρνηση –και ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης προσωπικά– είχε επιχειρήσει να ερεθίσει τα ανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού στην κοινή γνώμη, με το γνωστό (και σε μεγάλο βαθμό βάσιμο) επιχείρημα ότι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, που με ευκολία έχουν απορρίψει αντίστοιχες προσφυγές άλλων συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων ή μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δείχνουν επιλεκτική ευαισθησία όταν πρόκειται για προσφυγές δικαστικών.

Μάλιστα, ειδικό στόχο αυτής της ρητορικής της κυβέρνησης αποτέλεσε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κ. Ράμμος, που ήταν ανάμεσα στους προσφεύγοντες δικαστικούς που δικαιώθηκαν, με προφανή επιδίωξη την ηθική απαξίωση του ίδιου και της ΑΔΑΕ για τη στάση που έχει δείξει στην προσπάθεια αποκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Φαίνεται όμως ότι οι ανάλογες αποφάσεις και για άλλους κλάδους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει την αρμοδιότητα για θέματα μισθών του Δημοσίου και συντάξεων έχουν και συνέχεια.

  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», με νεότερη απόφασή του (176/2023) αποδέχεται προσφυγή 17 καθηγητών ΑΕΙ που άσκησαν έφεση σε σχετική απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ζητούν προσαρμογή των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012, καθώς οι μεταγενέστερες μνημονιακές περικοπές κρίνονται αντισυνταγματικές.

Όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» («Αυξήσεις έως 10% σε δικαστικούς», 10/10/2023), τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να αποτρέψουν ένα νέο κύμα προσφυγών από συνταξιούχους δικαστικούς και πατώντας στο «γράμμα» της απόφασης του Ελεγκτικού ότι καλύπτει μόνο τους προσφεύγοντες, προωθεί αύξηση περίπου 10% στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτό θα ικανοποιήσει εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς, όπως τουλάχιστον έχουν δείξει οι αντιδράσεις των ενώσεών τους.

Στην πιο χαρακτηριστική από αυτές ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Δικαστών ανέφερε:

  • «Οταν δεν αρέσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην κυβέρνηση και ψάχνουμε τρόπους να τις καταργήσουμε, δεν θα μιλάμε για “κυβερνώσα Δικαιοσύνη” αλλά για “κυβερνώμενη Δικαιοσύνη”».

Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1330, 1331, 1332/2023) η υπαγωγή των δικαστικών λειτουργών στις διατάξεις του ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 26, 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, με τις οποίες κατοχυρώνεται ειδικό μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους δικαστικούς λειτουργούς. Επομένως, επαναφέρεται σε ισχύ το ειδικό μισθολόγιο για το δικαστικό σώμα και συνακόλουθα το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που παίρνουν οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να φτάνει και ενδεχομένως να υπερβαίνει το 60% του μισθού. Επομένως, αύξηση 10%-12% στις συντάξεις μπορεί να θεωρηθεί συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  • Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό μπορεί να ισχύσει το ίδιο και με τη νεότερη απόφαση του Ελεγκτικού, που αφορά τις συντάξεις των πανεπιστημιακών. Η απόφαση που επικαλούνται οι πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» δεν είναι ακόμη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ανώτατου δικαστηρίου, ούτε έχει αναρτηθεί συνοπτικό δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που η απόφαση περιλαμβάνει τους ίδιους περιορισμούς ισχύος, δηλαδή αφορά μόνο τους προσφυγόντες, είναι απίθανο να μην αφήνει παράθυρο αναλογικής εφαρμογής της συνταγματικής εξαίρεσης των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (για πανεπιστημιακούς, ενστόλους, γιατρούς ΕΣΥ και δικαστικούς), για την οποία μάλιστα πολλές αποφάσεις του ΣτΕ έχουν δικαιώσει πανεπιστημιακούς, μέλη ΔΕΠ και ερευνητές ιδρυμάτων.

Η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών στις αποδοχές των εν ενεργεία πανεπιστημιακών υπαλλήλων μοιραία επηρεάζει και τις συντάξεις, με βάση τα ελάχιστα ποσοστά αναπλήρωσης. Επομένως, εφόσον και η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίζεται στο ίδιο σκεπτικό, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προσφύγει στον συμβιβασμό της έμμεσης εφαρμογής της με αύξηση σε μισθούς και συντάξεις των πανεπιστημιακών, με άγνωστη δημοσιονομική επιβάρυνση. Φυσικά, καθοριστική είναι η γνωστοποίηση της πλήρους απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχετικά Άρθρα