Μεσανατολικό: Κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμπάς- “Καμία εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση ομήρων” λέει ο Νετανιάχου

Μεσανατολικό: Κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμπάς- “Καμία εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση ομήρων” λέει ο Νετανιάχου

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσον αφορά τον πόλεμο ανάμεσε σε Χαμάς και Ισραήλ. Επίσκεψη στις εγγύς χώρες πραγματοποίησε ο Μπλίνκεν με σκοπό να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση ενώ συζήτησε με τον Αμπάς τον τρόπο διακυβέρνησης της Γάζας αφού ηττηθεί πλήρως η Χαμάς. Καμία διάθεση για εκεχειρία από τον Νετανιάχου αν δεν ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή (5/11), απροειδοποίητη επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή την ίδια στιγμή που η Γάζα σφυροκοπείται αδιάκοπα.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίουαπέρριψε ξανά τις εκκλήσεις για εκεχειρία, που διατύπωσαν χθες αξιωματούχοι αραβικών χωρών αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις.

Στόχος του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, που είναι και στόχος του Ισραήλ.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμπάς

Ο Αμπάς τόνισε στον διπλωματικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να πάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Επίσης έκανε λόγο για “γενοκτονία” που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να “εξολοθρεύσει” τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα τα παλαιστινιακά εδάφη, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

“Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από τον στρατιωτικό μηχανισμό του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου“, είπε ο Αμπάς.

Νετανιάχου: “Καμία εκεχειρία αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους”

Σε απόρριψη των εκκλήσεων για εκεχειρία στη Γάζα προχώρησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έως ότου απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια τόνισε: “Βγάλτε αυτή τη λέξη από το λεξικό. Το λέμε αυτό τόσο στους εχθρούς όσο και στους φίλους μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους νικήσουμε, δεν έχουμε εναλλακτική λύση“, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Μιλώντας με το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ααναφέρθηκε επίσης στην αντίδραση στις τάξεις του για την αναστολή πλέον της δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησής του, η οποία νωρίτερα φέτος προκάλεσε διαμαρτυρίες από ορισμένους εφέδρους που ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να παρουσιάζονται για εθελοντική εφεδρεία.

“Οι εχθροί μας μας πέρασαν για λάθος. Νόμιζαν ότι την κρίσιμη ημέρα, δεν θα εμφανίζονταν. Εμφανιστήκαμε μαζί και τώρα πολεμάμε ώμο με ώμο”, είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ερντογάν: “Δεν θα αφήσουμε τα αδέλφια μας στη Γάζα μόνα τους – Σκληρή στάση έναντι αυτών που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες

Σε ομιλία του στη Ριζούντα, στον Πόντο, σήμερα βορειοανατολική Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο “καθήκον της Τουρκίας να σταματήσει τις σφαγές” στη Γάζα, δεσμεύτηκε ότι “δεν θα αφήσουμε τα αδέλφια μας στη Γάζα μόνα τους” και υποστήριξε ότι “είναι ιστορική ευθύνη η σκληρή στάση έναντι αυτών που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες“.

Είναι καθήκον μας να σώσουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας από την ισραηλινή καταπίεση και να σταματήσουμε τις σφαγές που γίνονται στη Γάζα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Εάν η ειρήνη επικρατήσει στην περιοχή, θα επικρατήσει χάρη σε εμάς. Για την ασφάλεια της περιοχής εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα το καταφέρουμε αυτό. Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο για να επικρατήσουν η ειρήνη και η σταθερότητα, εμείς θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο. Από την Αφρική μέχρι την Ασία, εμείς θα είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας και θα υποστηρίζουμε αυτό που είναι δίκαιο. Οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφοί μας υποφέρουν από την ισραηλινή καταπίεση και γι’ αυτούς να σωθούν από αυτή την καταπίεση και για τις σφαγές που πρέπει να τελειώσουν, ξανά θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη.

Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, παιδιά, μητέρες και αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Είναι ένα ανθρωπιστικό βάρος στις πλάτες μας, είναι μια διαβολική σφαγή. Αυτούς που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες τους θα τους κατηγορούμε και τους το λέμε κατάμουτρα. Είναι ιστορική μας ευθύνη να κρατήσουμε σκληρή στάση”, πρόσθεσε.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με την τελευταία επίθεση να σημειώνεται στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσαν τοπικά μέση ενημέρωσης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ,Άσραφ αλ Κούντρα, τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.008 παιδιών και 2.550 γυναικών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, Κυριακή (5/11).

Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης έκκληση στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή στην Αίγυπτο να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τον θύλακα. “Καλούμε την ICRC να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή τους άφιξη στο πέρασμα της Ράφα μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου”, δήλωσε συγκεκριμένα ο αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιτρέψει η Αίγυπτος να εισέλθουν ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τα νοσοκομεία του θύλακα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία “για να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους”.

Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί έφυγαν από τη Γάζα

Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα, αλλά στον πολιορκούμενο θύλακα παραμένουν Aμερικανοί πολίτες και συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα περιλαμβάνονται Aμερικανοί πολίτες, κάτοικοι των ΗΠΑ με μόνιμη άδεια παραμονής και οι οικογένειές τους, είπε ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στην εκπομπή του CBS, «Face the Nation».

Σχετικά Άρθρα