Μπαράζ Ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα – Έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι 

Μπαράζ Ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα – Έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι 

Ο ισραηλινός στρατός προωθείται στη Λωρίδα της Γάζας με συνεχείς επιδρομές εναντίον μαχητών και υποδομών της Χαμάς. Η τελευταία ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο για στοχευμένη επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τη χαρτογράφηση κτηρίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών η οποία εξελίχθηκε σε μάχη με τρομοκράτες.

Λίγο πριν τις 18:00 ήχησαν οι σειρήνες στη νότια πόλη Σντερότ και σε άλλες δύο κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σημάνοντας συναγερμό για εισερχόμενους πυραύλους.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που θεωρητικά θα ήταν ανοιχτός σήμερα δεν κατέστη εφικτό να οδηγήσει αμάχους προς τη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι επιτέθηκε στα στρατεύματά του καθώς άνοιγαν διάδρομο εκκένωσης για τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα όμως με τους Ισραηλινούς, η Χαμάς εκτόξευσε όλμους και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον των στρατευμάτων που εργάζονταν για να ανοίξουν το δρόμο. Υποστηρίζουν ακόμα ότι η Χαμάς το έκανε αυτό “προκειμένου να εμποδίσει το άνοιγμα [του δρόμου] για τη μετακίνηση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας“.

Μόνο σήμερα, σχεδόν κάθε μία ώρα η Χαμάς εξαπέλυε μπαράζ ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ, ακόμα και σε περιοχές που άμαχοι είχαν μεταφερθεί από τις 7 Οκτωβρίου, για να βρίσκονται σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, μετά τον εφιάλτη που έζησαν.

Την ίδια ώρα οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ισραηλινό πλήγμα με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο σχολείο Αλ Φακούρα του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους. Στόχος βομβαρδισμών έγινε ακόμα ένα σχολείο του ΟΗΕ βορείως της πόλης της Γάζας με 20 νεκρούς καθώς και το παιδικό νοσοκομείο Αλ Νάσερ στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Οι εικόνες του αιματοκυλισμένου νοσοκομείου Αλ Σίφα συγκλονίζουν. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα υποστηρίζοντας ότι στόχευσε ασθενοφόρο που μετέφερε ενόπλους της Χαμάς. Ένα άλλο χτύπημα στην είσοδο της πτέρυγας επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al-Quds στην πόλη της Γάζας, προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 21 ανθρώπων, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι δυνάμεις μας είδαν ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα σαν οχήματα για τη μετακίνησή τους. (Οι δυνάμεις μας) το εξέλαβαν ως απειλή και ως εκ τούτου χτυπήσαμε το ασθενοφόρο αυτό” τόνισε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Η Χαμάς διαψεύδει και ζητά αποδείξεις. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει τρομοκρατημένος και ο ανθρώπινος πόνος ξεχειλίζει. Όχι μόνο στο Βορρά αλλά και στο Νότο, στη Χαν Γιουνίς που βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε σήμερα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πληροφορηθεί να παρεμποδίζει η Χαμάς την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους 1,1 εκατομμύρια κατοίκους της βόρειας Γάζας να εγκαταλείψουν προς τα νότια καθώς κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στον βορρά. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς που ταξίδευαν νότια σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στο νότο, λέγοντας ότι πλήττει στόχους της Χαμάς.

Αυξάνονται τα θύματα

Περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 3.900 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς. 24 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης. Ο συνολικός απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά καθώς συνεχίζεται η επίθεση στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας.

Πάνω από 386 Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες βγήκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Wael Abou Omar, εκπρόσωπο της Χαμάς για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Αυτό ανεβάζει το σύνολο που έχουν βγει από την Τετάρτη σε 1.115.

Εκατοντάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία των παλαιστινίων. Αλλά και όσα έχουν επιζήσει ζουν την απόλυτη φρίκη, άλλα τραυματισμένα με υποτυπώδη περίθαλψη, άλλα πεινασμένα και άλλα άστεγα ή ορφανά. Σύμφωνα τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο μέσος κάτοικος της Γάζας ζει με δύο κομμάτια αραβικό ψωμί και χωρίς σχεδόν καθόλου νερό.

Στόχος οι στοές με “υπόγειες” βόμβες

Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται πως οι βομβαρδισμοί τους στοχεύουν τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς και γι αυτό οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στις 31 Οκτωβρίου, λέγεται ότι εκρήγνυνται αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ανάλυση των New York Times έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά ισχυρές. Στοιχεία και αναλύσεις δείχνουν ότι το Ισραήλ έριξε τουλάχιστον 2 βόμβες ενός τόνου η καθεμία.

Σε δορυφορικές φωτογραφίες φαίνονται οι κρατήρες που δημιουργήθηκαν με διάμετρο 12,2 μέτρα. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι σε ένα ελαφρύ και αμμώδες έδαφος τέτοιου είδους βόμβες θα δημιουργούσαν υπόγεια έκρηξη. Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στόχος ήταν τα τούνελ της Χαμάς. Και μάλιστα ειδικοί λένε ότι οι βόμβες μπορεί να είχαν και ένα μηχανισμό που καθυστερεί την έκρηξη ώστε να γίνει χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη διείσδυση στην επιφάνεια έτσι ώστε η καταστροφική δύναμη της έκρηξης να φτάσει πιο βαθιά.

Το ισραήλ αρνείται να σχολιάσει τι βόμβες χρησιμοποίησε. Ωστόσο 83 χώρες μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει δέσμευση για μη χρηση όπλων που προκαλούν τόσο μεγάλες εκρήξεις και καταστροφές μέσα σε αστικό ιστό ώστε να μην προκαλούνται απώλειες αμάχων.

Διαδηλώσεις σε Ευρώπη και Τελ Αβίβ, αγωνία για τους ομήρους

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι το Σάββατο για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από μια εβδομάδα μαχών.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” και φώναζαν “κατάπαυση του πυρός τώρα“.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Τελ Αβίβ, ενώ μεταξύ αυτών βρέθηκαν και συγγενείς των ομήρων που ζητούν να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους.

Σχετικά Άρθρα