Sky News για το διάγγελμα Νασράλα: Η Χεζμπολάχ θα κλιμακώσει αλλά δεν θέλει πόλεμο με το Ισραήλ
Η Χεζμπολάχ θα κλιμακώσει τη σύγκρουσή της με το Ισραήλ απόψε ή αύριο, εκτίμησε ο συγγραφέας και αναλυτής διεθνών θεμάτων, Τιμ Μάρσαλ μιλώντας στο Sky News. Ωστόσο, τόνισε ότι η οργάνωση θα φροντίσει να «ρυθμίσει» την αντίδρασή της έτσι ώστε να μην υπάρξει απαραίτητα ένας πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου. «Είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο όταν “ρυθμίζεις” την ένταση της βίας καθώς δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πώς θα αντιδράσει η άλλη πλευρά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τιμ Μάρσαλ ανέφερε ότι οι «επιθετικές κινήσεις στα σύνορα» από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχουν ως στόχο «να καθηλώσουν τουλάχιστον 100.000 Ισραηλινούς στρατιώτες στα βόρεια σύνορα, ώστε να μην μπορούν να επιχειρήσουν αλλού».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η παρούσα κατάσταση της σύγκρουσης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου «έχει ακόμα μερικά στάδια να περάσει» για να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Το τελευταίο στάδιο για αυτούς (σσ. τη Χεζμπολάχ) είναι ότι έχουν 150.000 ρουκέτες, αρκετές εκατοντάδες από αυτές κατευθυνόμενες, που σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ. Έτσι, θα μπορούσαν να στοχεύσουν μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις με κατευθυνόμενα πυρά. Αυτή είναι η κορυφαία κλιμάκωση που χωρίς αμφιβολία θα οδηγούσε σε έναν πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρσαλ.
Το πρώτο του μήνυμα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ αλλά και την απάντηση του Τελ Αβίβ με τους αεροπορικούς βομβαρδισμού και τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα έστειλε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «100% παλαιστινιακές», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να διαψεύσει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην οργάνωση της επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου. Δήλωσε συγκεκριμένα πως «αυτή επιχείρηση είναι σπουδαία, αυτή η ιερή επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή και υλοποιήθηκε από Παλαιστίνιους», ενώ συνέχισε: «Δεν υπήρχε καμία αρνητική πλευρά αυτής της επιχείρησης και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλο τρόπο».
- «Δεν γνωρίζαμε την επιχείρηση που σχεδίασαν υπό άκρα μυστικότητα οι Παλαιστίνιοι. Δεν αναστατώθηκε ο άξονας της αντίστασης. Η μάχη είναι καθαρά παλαιστινιακή, δεν αφορά περιφερειακά ζητήματα», πρόσθεσε. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε σεισμό στο Ισραήλ».
Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι αυτές που διέπραξαν μαζικές δολοφονίες κατά του ισραηλινού λαού, τόνισε ενώ είπε ότι «το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω του ομήρους μόνο μέσω διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος επεσήμανε πως όποιος θέλει να αποτρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο, πρέπει να σταματήσει γρήγορα τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ευθύνονται για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα» και στους λαούς της περιοχής, είπε επίσης και συνέχισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά της κατάπαυσης του πυρός, κατά των πάντων. Πρέπει να λογοδοτήσουν για το τι κάνουν στους ανθρώπους στην περιοχή».
Κατά τα άλλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για «όσους στην Υεμένη και το Ιράκ συμμετείχαν σε αυτή τη μάχη». «Ο αποκλεισμός της Γάζας είναι βάναυσος, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αγχωτικές καταστάσεις και κανείς στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται. Αυτό συμβαίνει εδώ και 23 χρόνια», είπε επίσης εξαπολύοντας πυρά κατά της διεθνούς κοινότητας.
Ο Νασράλα λέει ότι η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Ανέφερε ότι η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων μπορεί να φαίνεται ανάξια λόγου, αλλά είναι πολύ σημαντική, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ανταλλαγή πυρών, πρώτη φορά από το 1948. Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι 57 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μέρα με τη μέρα και αναγκάζει το Ισραήλ να κρατήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί της Γάζας ή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές στο μέτωπο του Λιβάνου είναι ανοικτές, και σημείωσε πως η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Σχολιάζοντας στην ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ δεν εκφοβίζεται.
Ο Νασράλα, συνέχισε λέγοντας πως η επιχείρηση της Χαμάς «έχει στρατηγικές και υπαρξιακές επιπτώσεις και θα αφήσει τα αποτελέσματά της στο παρόν και το μέλλον του [Ισραήλ]», και επεσήμανε: «Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία στις παρατάξεις της αντίστασης και οι πραγματικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι οι ηγέτες της αντίστασης. Τίποτα δεν ξεκίνησε καν και βλέπουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσιά τους, τα δισεκατομμύριά τους για να υποστηρίξουν αυτή την παράνομη οντότητα (σ.σ. το Ισραήλ)».
Μια επίθεση στον Λίβανο θα ήταν το «πιο ανόητο λάθος» που θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ, προειδοποιεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. «Αν ο εχθρός αρχίσει να επιτίθεται σε οποιαδήποτε περιοχή του Λιβάνου θα κάνει το πιο τεράστιο, το πιο ανόητο λάθος», είπε.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στο διάγγελμα του Νασράλα, διαμήνυσε: «Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί».