Πληθαίνουν οι φωνές από τον ΟΗΕ για ισραηλινά εγκλήματα πολέμου
“Φωνές” από την επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την ώρα που σοκάρουν οι αριθμοί της ανθρωπιστικής καταστροφής.
«Ο βίαιος εκτοπισμός πληθυσμών, οι συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών και υποδομών και η συλλογική τιμωρία που επιβάλλει το Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου». Αυτό δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η υψηλόβαθμη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση και στη Δυτική Όχθη, όπου η βία των εποίκων και του ισραηλινού στρατού έχει ξεφύγει από κάθε όριο. «Η περισσότερη προσοχή δίδεται στις επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ και στη Γάζα, όμως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι ανησυχητική» υπογράμμισε.
Τα λόγια αυτά έρχονται την ώρα που οι διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός πέφτουν στο κενό, καθώς το Ισραήλ έχει κόψει τη Γάζα στη μέση και σφίγγει τον κλοιό μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά με τις παλαιστινιακές αρχές να κάνουν λόγο για περισσότερους από 9.200 νεκρούς, ανάμεσά τους 3.826 παιδιά και 2.405 γυναίκες. Ο αριθμός των τραυματιών πλησιάζει τους 33.000.
Τα νούμερα της ανθρωπιστικής καταστροφής
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έδωσαν, εξάλλου, σήμερα στη δημοσιότητα αναθεωρημένα στοιχεία για την κόλαση που βιώνουν οι περίπου 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι.
Εκτοπισμένοι
Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι –πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας– έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με σχεδόν 700.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).
Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερα καταφύγια της UNRWA χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, σύμφωνα με την OCHA.
Το Ισραήλ έχει καλέσει τους αμάχους στη βόρεια Γάζα –το επίκεντρο των δυνάμεων της Χαμάς—να μετακινηθούν στον νότο για τη δική τους ασφάλεια, αν και οι νότιες περιοχές του θύλακα επίσης σφυροκοπούνται από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων.
Νοσοκομεία
Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργεί και αυτά που συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία αναφέρουν μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα που έχουν περιορίσει σημαντικά την ηλεκτροδότησή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν στις 2 Νοεμβρίου ότι η βασική ηλεκτρογεννήτρια στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων, δήλωσε η OCHA, «με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου ή διά βίου αναπηριών».
Ήδη, το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στην πόλη της Γάζας, όπου νοσηλεύονται καρκινοπαθείς, δεν έχει πλέον καύσιμα και δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το Ισραήλ είναι σε επικοινωνία με οργανισμούς υγείας για να δημιουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη νότια Γάζα, δήλωσε χθες αξιωματούχος.
Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 93 επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 υγειονομικοί που ήταν σε υπηρεσία και να υποστούν ζημιές ή να καταστραφούν 28 ασθενοφόρα.
Παράδοση βοήθειας
Στις 2 Νοεμβρίου, 102 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με την OCHA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση βοήθειας από τότε που ξεκίνησαν και πάλι οι μεταφορές αυτές στις 21 Οκτωβρίου. Ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που έχουν εισέλθει ανέρχεται σε 374.
Προηγουμένως, μόνο περίπου 14 φορτηγά την ημέρα εισέρχονταν στην Γάζα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 400 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα ημερησίως.
Επισιτισμός
Η οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) πρόσθεσε σήμερα τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των χωρών και των εδαφών που έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.
«Στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τη Σύνοψη Ανθρωπιστικών Αναγκών για το 2023, 1,5 εκατ. άνθρωποι (το 28% του πληθυσμού) εκτιμήθηκε ότι βρίσκονταν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και είχαν ανάγκη άμεση βοήθεια μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου 2022: 1,2 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και 353.000 στη Δυτική Όχθη», επεσήμανε ο FAO.
«Η κλιμάκωση του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 είναι πιθανό να αυξήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και έκτακτη βοήθεια, την ώρα που η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας», πρόσθεσε η οργάνωση στην έκθεσή της για τις Προοπτικές Σοδειάς και Επισιτιστικής Κατάστασης που εκδίδει τρεις φορές τον χρόνο.
Ο FAO εκτιμά ότι συνολικά 46 χώρες και εδάφη έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.
«Οι συγκρούσεις που συνεχίζονται και εντείνονται είναι οι βασικές αιτίες για τα πιο υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ασφάλειας, με πιο πρόσφατες τις ανησυχίες στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η οργάνωση.
«Παρά τη μείωση των παγκόσμιων τιμών, τα αδύναμα νομίσματα σε πολλές χώρες με χαμηλό εισόδημα διατηρούν τις εσωτερικές τιμές των προϊόντων διατροφής σε υψηλά επίπεδα και εμποδίζουν τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε τροφή», πρόσθεσε.
Τα αναγκαία κονδύλια
Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης σε βοήθεια, ανακοίνωσε η OCHA.
«Το κόστος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων -δηλαδή του συνόλου του πληθυσμού της Γάζας και 500.000 ανθρώπων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια», διευκρίνισε το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προσθέτοντας πως η αρχική έκκληση για κεφάλαια, που είχε διατυπωθεί στις 12 Οκτωβρίου, είναι πολύ ανεπαρκής.
Στις 12 Οκτωβρίου το OCHA είχε ζητήσει 294 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει σχεδόν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους.
«Η κατάσταση γίνεται έκτοτε όλο και πιο απελπιστική», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Το OCHA πρόκειται να αποκαλύψει τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες της αναθεωρημένης έκκλησής του προς τους δωρητές και θα περιγράψει λεπτομερώς «τις ανάγκες σε τρόφιμα, σε νερό, σε φροντίδες υγείας, σε καταφύγια, σε υγιεινή καθώς και άλλες επείγουσες προτεραιότητες μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας». «Καλούμε τους δωρητές να διαθέσουν γρήγορα τους πόρους για την απάντηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Πέρα από «μια κατάλληλη χρηματοδότηση», η υπηρεσία του ΟΗΕ επιμένει επίσης σε «μια ασφαλή και διαρκή πρόσβαση σε όλα τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη όπου κι αν βρίσκονται, σε μια επαρκή ροή των ανθρωπιστικών προμηθειών και -κυρίως- των καυσίμων». «Η λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και των μκο θα εξαρτηθεί επίσης από την προστασία και από τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από τα μέρη της σύγκρουσης. Το άνοιγμα ισραηλινών σημείων διέλευσης θα είναι πρωταρχικής σημασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.