Πατέρας και γιος πίσω από τις απάτες με τους πλαστούς πίνακες ζωγραφικής -Έβαζαν μέχρι και fake αφιερώσεις
Πίνακα που φέρεται να είχε φιλοτεχνήσει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ετοιμάζονταν να πωλήσουν τα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και πώληση στο εξωτερικό πλαστών πινάκων ζωγραφικής, έναντι του ποσού των 12.000.000 ευρώ και μάλιστα επιδίωκαν, σύμφωνα με τις Αρχές, τη δημιουργία εταιρικού σχηματισμού για τη νομιμοποίηση των χρημάτων αυτών.
Όπως δήλωναν ο επίμαχος πίνακας προερχόταν από την εποχή του καθεστώτος Νικολάε Τσαουσέσκου (ηγέτη της σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας) .
Η επιχείρηση στη Βουλγαρία και η κατάσχεση του πίνακα
Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τις Αρχές της Βουλγαρίας προχώρησαν στην κατάσχεση του εν λόγω πίνακα στις (18/2/2023), μετά από επιχείρηση που έγινε στον τέταρτο όροφο διαμερίσματος στη Σόφια.
Αν και από την πραγματογνωμοσύνη που ζητήθηκε οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί εάν πρόκειται για πίνακα που είχε κλαπεί ή ήταν πλαστός πρόεκυψε τελικά η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό .
Πατέρας και γιος πίσω από τις απάτες με τους πλαστούς πίνακες
Τα μέλη ασχολούνταν με πλαστούς πίνακες στοχεύοντας να τους πουλήσουν σε ιδιώτες συλλέκτες και εμπόρους έργων τέχνης. Η κατάσχεση του εν λόγω πίνακα δεν φαίνεται να τους πτόησε καθώς συνέχιζαν τη δράση τους .
Είχαν αναγάγει την όλη κομπίνα που είχαν στήσει σε οικογενειακή υπόθεση καθώς τα ηνία φέρεται να κινούσε ο γιος που σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν εκείνος που συγκρότησε την εγκληματική οργάνωση, ενώ ο πατέρας του δημιουργούσε τους πλαστούς πίνακες γνωστών ζωγράφων .
Και αυτό γιατί φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που πέραν της δεξιότητας να ζωγραφίζει, είχε ειδικές γνώσεις για την ιστορική και καλλιτεχνική φύση των δημιουργών , της εικαστικής σχολής ή καλλιτεχνικής περιόδου που ανήκαν .
Ο ίδιος φέρεται να εφάρμοζε διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και χρησιμοποιούσε κατάλληλα υλικά ώστε να επιτυγχάνει τη δημιουργία των πινάκων δήθεν αδημοσίευτων ή μη καταγεγραμμένων.
Έβαζαν και υπογραφές στο πίσω μέρος του πίνακα
Εκτός από την πλαστογραφημένη υπογραφή του ζωγράφου, στο πίσω μέρος του καμβά αποτύπωνε δήθεν χειρόγραφες σημειώσεις αφιέρωσης σε σημαντικά πρόσωπα της εποχής .
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως η αποστολή των πινάκων στο εξωτερικό γινόταν με δυο γνωστές μεταφορικές εταιρίες μέσω της αεροπορικής εταιρείας skyway air cargo .
Όπως πρόεκυψε, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022 ο φερόμενος αρχηγός διαπραγματεύτηκε με 17 οίκους δημοπρασιών και γκαλερί την πώληση πινάκων και σχεδίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων σε Αμερική , Ιταλία , Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Κάποιοι από τους οίκους δημοπρασιών είχαν αντιληφθεί πως οι πίνακες δεν ήταν αυθεντικοί καθώς τους είχαν εξετάσει δικοί τους εμπειρογνώμονες .
Ωστόσο κάποιοι τελικά πωλήθηκαν στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο.