Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια μεγάλη τομή. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η ελληνική Πολιτεία επιλέγει τους καλύτερους για τις καίριες θέσεις ευθύνης στις Διοικήσεις Φορέων του Δημοσίου. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε την καχυποψία της κοινωνίας. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Δημόσιο, που θα υπηρετεί καλύτερα κάθε πολίτη» τόνισε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Σύστημα Επιλογής Διοικήσεων στο Δημόσιο.
Το νομοσχέδιο, στο οποίο η κυβέρνηση προσέδωσε εμβληματική σημασία με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί ομιλία στην Ολομέλεια, ψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη 2/11, κατά πλειοψηφία, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας που τοποθετήθηκε με το «παρών».
Η κα Κεραμέως στάθηκε επικριτικά απέναντι στην αντιπολίτευση – ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – που τήρησε την στάση του «όχι σε όλα» επισημαίνοντας πως η επιλογή των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, είναι – ή θα έπρεπε να είναι – ζήτημα που υπερβαίνει κόμματα και χρώματα.
Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι καθ όλη την συζήτηση του νομοσχεδίου έχει αλλάξει τουλάχιστον τρεις θέσεις και επέκρινε έντονα τον νέο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη για την θέση που είχε εκφράσει για εκλογή διοικητών από το προσωπικό των νοσοκομείων. Κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ, ότι ενώ είναι το κόμμα που επαίρεται – και δικαίως – ότι ίδρυσε το ΑΣΕΠ, δεν ψηφίζει νόμο που υπάγει τη νέα διαδικασία υπό το ΑΣΕΠ.
Επίσης καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι δεν συνειδητοποιεί τα μηνύματα της κοινωνίας, που ζητά διαδικασίες πέρα και πάνω από τα κόμματα όπως τα τεστ δεξιοτήτων και τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα τιθέμεθα όλοι προ των ευθυνών μας. Υπάρχει ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται τώρα – το οποίο δεν έχει τεστ, δεν έχει αυστηρές προϋποθέσεις συνάφειας, δεν έχει πρόσθετα φίλτρα αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. Η κυβέρνηση μας, έρχεται και βάζει αυτά τα πρόσθετα φίλτρα:
Διαδικασία επιλογής υπό το ΑΣΕΠ.
Πτυχία.
Εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση.
Πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας.
Τεστ δεξιοτήτων.
Πρόκριση στην επόμενη φάση μόνο για τους 15 πρώτους.
Γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με την προσθήκη φίλτρων αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας; Γιατί διαφωνούν με την υπαγωγή της διαδικασίας υπό το ΑΣΕΠ; Προφανώς – και δυστυχώς – δεν διαφωνούν επί της ουσίας, αλλά δεν θέλουν και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη στείρα λογική του».
Δέκα αλήθειες
Τέλος, η υπουργός Εσωτερικών, απάντησε στην κριτική που δέχθηκε το νομοθέτημα με έναν κατάλογο δέκα σημείων, «δέκα αλήθειες» όπως είπε και τόνισε ότι:
- Το νομοσχέδιο μας αφορά όλους διότι καθορίζει τον τρόπο επιλογής των επικεφαλής σε περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, από τα νοσοκομεία της χώρας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ως τις αθλητικές δομές και δημόσιες βιβλιοθήκες στα αστικά κέντρα και στις περιφέρειες, τους φορείς δηλαδή που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και άρα επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας.
- Μιλάμε για διοικήσεις και φορείς στους οποίους στο παρελθόν έχουμε δει κάποιες φορές σημάδια παθογενειών.
- Το νομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις για τις θέσεις ευθύνης στους φορείς του δημοσίου.
- Αναβαθμίζει την επιλογή Διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου με την εισαγωγή πέντε μεταρρυθμίσεων όπως ότι: Η διαδικασία υπάγεται πλέον στο ΑΣΕΠ. Οι φορείς κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες. Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι περνούν τεστ δεξιοτήτων. Εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής.
- Η συνέντευξη είναι αναγκαία για λόγους ουσίας, η βαρύτητα της, όμως, είναι περιορισμένη.
- Με τις νέες διαδικασίες ο υπουργός πλέον δεν μπορεί να επιλέξει, αυθαίρετα, όποιον θέλει.
- Δεν αρκεί μόνο η επιλογή των διοικήσεων. Σημασία έχει και η στοχοθεσία και η αξιολόγηση γι αυτό: Θεσπίζονται ετήσια σχέδια δράσης για κάθε Φορέα. Ο επικεφαλής, Διοικητής ή Πρόεδρος, θα υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης. Καθιερώνεται αξιολόγηση των Διοικήσεων σε ετήσια βάση.