Αναχώρησε για την Κίνα ο Μητσοτάκης
Αργά απόψε το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του για την Κίνα, όπου την Παρασκευή θα έχει μπαράζ επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσίας της χώρας της Άπω Ανατολής. Η επίσκεψη Μητσοτάκη λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, με δεδομένο, όμως, ότι οι επαφές Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων δεν είναι ιδιαίτερα τακτικές σε αυτή τη φάση.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Προκειμένου να μην απουσιάζει από την Ελλάδα επί μακρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός θα μείνει μόνο μια μέρα στο Πεκίνο και δεν θα επισκεφθεί μια μεγάλη εξαγωγική έκθεση στη Σαγκάη, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί. Όπως είναι προφανές, σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις θα είναι στο επίκεντρο, με αιχμή τα όσα γίνονται στο Μεσανατολικό, αλλά και στην Ουκρανία, και με δεδομένο ότι η Κίνα είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διατηρώντας εξ αυτού και δικαίωμα βέτο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θέση της Ελλάδας την οποία και αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.
Ειρήσθω εν παρόδω, η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης,οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.
Λεπτές ισορροπίες και οικονομική συνεργασία
Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν βρεθεί αρκετές φορές σε θέση άσκησης κριτικής, κυρίως για τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας. Από την Αθήνα αντιτείνουν ότι η χώρα μας έχει καλές σχέσεις με την Κίνα λόγω πολιτιστικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» με την Ε.Ε.
Βεβαίως, ασπαζόμενος την ευρωπαϊκή γραμμή, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, καθώς καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Άλλωστε, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δις ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, η Ελλάδα επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την τεράστια αγορά της Κίνας, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο ευρύτερης συνεργασίας είναι, βεβαίως, και ο τουρισμός.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μαζί του τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίοι έχουν ήδη αναχωρήσει για το Πεκίνο. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo). Στην εν λόγω έκθεση υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ εκεί προγραμμάτιζε να βρεθεί και ο κ. Μητσοτάκης, πριν την περιστολή του προγράμματος του και την επιστροφή στην Αθήνα, λόγω και των εξελίξεων στο Μεσανατολικό.