Σπαρτιάτες: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο φάκελος της εισαγγελίας για τους 11 βουλευτές

Σπαρτιάτες: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο φάκελος της εισαγγελίας για τους 11 βουλευτές

Στη διάθεση των μελών της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής και των 11 εγκαλούμενων βουλευτών των Σπαρτιατών, βρίσκεται ο φάκελος που σχημάτισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Όλα αυτά μετά την διπλή κατάθεση του Βασίλη Στίγκα για τα τεκτενόμενα στα εσωτερικά του κόμματος, με τις δημόσιες καταγγελίες του για πρακτικές Δον Κορλεόνε και τη συσχέτιση με τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας εξετάζει το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, μέσω ενός μεθοδευμένου σχεδίου ανατροπής του Στίγκα από τη θέση του προέδρου των Σπαρτιατών και την αντικατάστασή του από τον Χάρη Κατσιβαρδά υπό την καθοδήγηση του Κασιδιάρη.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως στον φάκελο περιλαμβάνεται και έγγραφο από τις φυλακές Δομοκού που ενημερώνει πως από τον Γενάρη του 2023 ως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Κασιδιάρης δέχθηκε 4 επισκέψεις στις φυλακές από τον κ. Κατσιβαρδά και άλλες 3 από τον Πέτρο Δημητριάδη.

Σπαρτιάτες: Σε διαφορετικό ύφος οι δύο καταθέσεις του Βασίλη Στίγκα

Ο κ. Στίγκας εμφανίζεται σε διαφορετικό ύφος και τόνο στις δύο καταθέσεις που έδωσε: η πρώτη, που έγινε λίγες μόλις ώρες μετά την συνάντηση της ΚΟ των Σπαρτιατών με τον Στίγκα όπου και επήλθε η συμφιλίωση ήταν στην κατεύθυνση των καταγγελιών που έκανε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στίγκας εμφανίζεται να δηλώνει απομονωμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα, ότι έγιναν παρασκηνιακές ζυμώσεις εν αγνοία του και ότι εξέλαβε τις πιέσεις για άμεση διεξαγωγή συνεδρίου ως εκβιαστική κίνηση εις βάρος του. Η δεύτερη κατάθεση Στίγκα ωστόσο, ήταν γενικόλογη, γεμάτη εικασίες και άφηνε να εννοηθεί ότι τα «προβλήματα» είχαν ξεπεραστεί.

«Η εισαγγελέας φαίνεται πως δεν πείστηκε πως όσα ελέχθησαν, ειπώθηκαν στο βρόντο», αναφέρει έμπειρος κοινοβουλευτικός, επισημαίνοντας πως με τις καταθέσεις τους οι βουλευτές είτε « θα την πείσουν ότι δεν υπήρξε εξαπάτηση ή θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις».

Οι βουλευτές πάντως θα μπορούν να μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προκειμένου να ενημερωθούν για τον φάκελο και να διαβάσουν το περιεχόμενό του και να κρατήσουν σημειώσεις. Την Πέμπτη στις 9 το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή Δεοντολογίας όπου και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας των βουλευτών, που με τη σειρά της πιθανότατα την ερχόμενη βδομάδα θα λάβει απόφαση με ονομαστική ψηφοφορία.

Από την πλευρά τους οι «11» ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή καθώς όπως αναφέρουν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουν αναφερθεί στη δικογραφία, τα οποία χρίζουν πολιτικής απάντησης και τοποθέτησης. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως υπάρχει μια κοινή, ενιαία στάση, καθώς φαίνεται να υπερισχύει η ανάγκη υπεράσπισης της προσωπικής πορείας του καθενός ξεχωριστά. Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί συνάντηση στην οποία και θα καθοριστεί το αν θα ζητήσουν την άρση της ασυλίας τους προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητά τους αλλά και η συνολική πολιτική τους τοποθέτηση.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές που εμφανίζονται να επισκέπτονται τον Κασιδιάρη στη φυλακή, τόσο ο Χάρης Κατσιβαρδάς, όσο και ο Πέτρος Δημητριάδης, δηλώνουν πως οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας καθώς και οι δύο διατέλεσαν δικηγόρου του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Κασιδιάρη. Ο δε Κατσιβαρδάς, μετέβη στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ζητήσει να λάβει το σύνολο της δικογραφίας.

Σχετικά Άρθρα