Γάζα: Ξεκίνησε η δεύτερη και πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου – Διευρύνονται οι χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ- Νέο τελεσίγραφο στους Παλαιστίνιους – Σε αδιέξοδο η διπλωματία

Γάζα: Ξεκίνησε η δεύτερη και πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου – Διευρύνονται οι χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ- Νέο τελεσίγραφο στους Παλαιστίνιους – Σε αδιέξοδο η διπλωματία

Πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη του πολέμου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 7.650 Παλαιστίνιοι και 1.400 Iσραηλινοί, καθώς και η διεύρυνση των χερσαίων επιδορμών εντός της Γάζας σηματοδοτούν ουσιαστική ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει μπει στη δεύτερη και πιο επικίνδυνη φάση για την εξάπλωση της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός πρωθυπουργός σύμφωνα με τον οποίο οι χερσαίες επιχειρήσεις, «εγκρίθηκαν ομόφωνα».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου, διαμήνυσε πως είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο επέκτασης των μετώπων, κατηγόρησε εκ νέου το Ιράν ότι ενεπλάκη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και επιτέθηκε όσους καταγγέλλουν τα εγκλήματα πολέμου.

«Επιτεθήκαμε πάνω από το έδαφος και υπόγεια, επιτεθήκαμε σε τρομοκράτες όλων των βαθμίδων» ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού παραδέχτηκε ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη.

  • Η Χαμάς ανέφερε ότι συγκρούστηκε με στρατιώτες του Ισραήλ και ότι βομβάρδισε οχήματά του στη βορειοδυτική Γάζα, ενώ σε άλλη ανακοίνωσή της δήλωσε έτοιμη να συμφωνήσει «αμέσως» στην ανταλλαγή των ομήρων, που κρατά, με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Προηγήθηκε συνάντηση εκπροσώπων οικογενειών των Ισραηλινών αιχμαλώτων με τον Νετανιάχου, που υποσχέθηκε πως το Ισραήλ «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» για να επιτύχει την επιστροφή τους. Συγγενείς των ομήρων απαίτησαν να συμφωνήσει με τους όρους Χαμάς, να απελευθερωθούν δηλαδή οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε αντάλλαγμα για τους ομήρους και τον παρακάλεσαν να μην εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση, που θα θέσει σε κίνδυνο τους αγαπημένους τους.

  • Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται οι ισραηλινές δυνάμεις να ξεκίνησαν την χερσαία εισβολή, χωρίς να το ανακοινώσουν. Τα ισραηλινά στρατεύματα προχώρησαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα το βράδυ της Παρασκευής αλλά η πληροφόρηση για τις μάχες είναι δύσκολη εξαιτίας της διακοπής των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου.

Τα παλαιστινιακά δίκτυα τηλεφωνίας κατηγόρησαν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ για το ψηφιακό μπλακ άουτ, το οποίο άφησε προκάλεσε φόβο και πανικό στους κατοίκους, που προσπαθούν απελπισμένα να μάθουν νέα για συγγενείς και φίλους. Εκπρόσωπος του στρατού απέφυγε να διευκρινίσει εάν το Ισραήλ ευθύνεται για το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, και τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις δυνάμεις της.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως το μπλακ άουτ «καθιστά επίσης αδύνατο για τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες» και οι διεθνείς οργανισμοί βοήθειας δήλωσαν ότι είχαν χάσει την επαφή με το προσωπικό τους εκεί.

  • Στο μεταξύ οι Παλαιστίνιοι έλαβαν ακόμα μία προειδοποίηση από το Ισραήλ προκειμένου να εκτοπιστούν από τη βόρεια Γάζα προς τη νότια, παρότι οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκριτοι και δεν περιορίζονται στο βορά. Υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί «στους δρόμους, στα κυβερνητικά κτίρια, στα χωράφια, στην παραλία. Βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, αλλά οι περισσότεροι βομβαρδισμοί έγιναν στα δυτικά και βόρεια. Το σπίτι μου είναι εκεί» είπε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε ότι χιλιάδες ακόμα άμαχοι μπορεί να πεθαίνουν. «Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της 56χρονης κατοχής, ανησυχώ για τις πιθανώς καταστροφικές συνέπειες των μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα», είπε.

Παράλληλα, οι τραυματίες πλησιάζουν τους 20.000 με την κατάσταση σε όσα νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν να παραμένει δραματική. Τα δύο τρίτα των κλινικών της παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

  • Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου από την Ραμάλα τονίζοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας συντελείται σφαγή και γενοκτονία.

«Συμμετείχαμε σε συνόδους κορυφής, απευθυνθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και απαιτήσαμε την είσοδο βοήθειας και τον τερματισμό των εκτοπίσεων. Επιδιώκουμε μια διπλωματική λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε τονίζοντας την ανάγκη για πολιτική λύση βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα και να αποτραπεί με κάθε μέσο μια νέα καταστροφή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν», όπως επίσης να γίνει ενημέρωση από τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί. Το Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει την Κυριακή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ καταδίκασαν τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του πολέμου, που κήρυξε το Ισράηλ, πραγματοποιήθηκαν και το Σάββατο σε πολλές περιοχές του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, ενώ εκατοντάδες Εβραίοι συνελήφθησαν σε εντυπωσιακή συγκέντρωση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης.

  • Ογκωδέστατη ήταν η διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη στην οποία κάλεσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, που τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και ότι το Ισραήλ είναι ο κατακτητής.

Μιλώντας στο πλήθος ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι «ο κύριος ένοχος πίσω από τη σφαγή που εκτυλίσσεται στη Γάζα» και πως οι δυνάμεις της «χύνουν δάκρυα» για τον θάνατο αμάχων στην Ουκρανία αλλά κάνουν τα στραβά μάτια στον θάνατο Παλαιστινίων αμάχων. Επίσης, προανήγγειλε πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να κηρύξει το Ισραήλ «εγκληματία πολέμου».

Ακολούθησε αυστηρό μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κόεν, που διέταξε τους Ισραηλινούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Τουρκία και πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα επανεξεταστούν, μετά τις «σκληρές δηλώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που έγιναν από την Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά Άρθρα