Ψήφισμα ΟΗΕ για εκεχειρία: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή – Τι αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ψήφισμα ΟΗΕ για εκεχειρία: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή – Τι αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές. «Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία» χαρακτήρισε τη θέση της Ελλάδας με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ με επίσημη ανακοίνωση τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τι ψήφισαν οι υπόλοιπες χώρες.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Υπενθυμίζεται ότι, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καλεί σε «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μπλοκ των χωρών που απείχαν στο οποίο εντάσσεται και η Κύπρος.

Το ψήφισμα που συντάχθηκε από αραβικά κράτη δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος.

Πέρασε με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 απείχαν και 14 – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών – ψήφισαν κατά.

Οι χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα που συνέταξαν τα αραβικά κράτη για την κρίση στη Γάζα:

  • Αυστρία
  • Κροατία
  • Τσεχία
  • Φίτζι
  • Γουατεμάλα
  • Ουγγαρία
  • Ισραήλ
  • Νήσοι Μάρσαλ
  • Μικρονησία
  • Ναούρου
  • Παπούα Νέα Γουινέα
  • Παραγουάη
  • Τόνγκα
  • Ηνωμένες Πολιτείες

Πώς ψήφισαν όλες οι χώρες

Κασσελάκης: «Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία»

Θέση για το ότι η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ σχετικά με ψήφισμα που προώθησαν αραβικά κράτη με σκοπό την εκεχειρία και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προστασία αμάχων στη Γάζα πήρε, το Σάββατο (28/10), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε το εξής: «Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε».

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμπλήρωσε: «Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη και εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η αποχή στο ψήφισμα ΟΗΕ καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη

«Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Προσθέτει ότι «αντιθέτως, στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλον αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή» και υπογραμμίζει ότι «έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την αποχή από την ψηφοφορία του ΟΗΕ ζητά το ΠΑΣΟΚ

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αδύναμη να συμφωνήσει στα θεμελιώδη.

Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας, απείχαν χθες βράδυ από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή, σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των κρατών – μελών, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.

Η καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς οφείλει να είναι ανεπιφύλακτη, το ίδιο όμως ανεπιφύλακτη οφείλει να είναι η περιφρούρηση των ανθρωπιστικών αξιών, η προστασία των αμάχων και των παιδιών.

Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τους λόγους, που οδήγησαν στη χθεσινή της απόφαση.

Σχετικά Άρθρα