Ανάλυση Guardian: Διχασμός στο Ισραήλ για την εισβολή στη Γάζα – Η επόμενη μέρα, το σχέδιο του IDF και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

 Ανάλυση Guardian: Διχασμός στο Ισραήλ για την εισβολή στη Γάζα – Η επόμενη μέρα, το σχέδιο του IDF και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

Στην ανάλυσή του ο Guardian αναφέρει πως αν και η Χαμάς κυβερνά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ο IDF πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής της – το «κέντρο βάρους» της, όπως το έθεσε ένας στρατηγός – βρίσκεται στο βορρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο παλαιστινιακός άμαχος πληθυσμός στη βόρεια Γάζα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, διατάχθηκαν να μετακινηθούν νότια του ποταμού Wadi Gaza, ο οποίος διχοτομεί τη λωρίδα.

Ο IDF σχεδιάζει να κρατήσουν το έδαφος στο βορρά για αρκετό καιρό ώστε να καταστρέψει τον βαρύ οπλισμό της Χαμάς και το δίκτυο τούνελ που έχει ξοδέψει 16 χρόνια για να χτίσει. Το νότιο μισό δεν θα γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, όπως ανακάλυψαν οι κάτοικοι εκεί, και ο IDF αναμένεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις «έρευνας και καταστροφής» με στόχο τα μέλη της Χαμάς, πολιτικά και στρατιωτικά, αλλά οι Ισραηλινοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να κρατήσουν οποιοδήποτε έδαφος εκεί.

Η διατήρηση του βορρά θα είναι αρκετά δύσκολη. «Θα είναι αργό, πολύ δύσκολο και θα απαιτήσει μεγάλη προετοιμασία, αν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις δικές μας απώλειες», δήλωσε ο Shlomo Brom.

Οι Αμερικανοί προειδοποιούν με διδάγματα από μάχες όπως η Φαλούτζα και η Μοσούλη στο Ιράκ ή η Ράκα στη Συρία, για το πόσο δύσκολο είναι να πολεμήσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στη Γάζα τα στρατιωτικά προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν από το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο δύσκολο πλαίσιο για επιχειρήσεις από την πόλη της Γάζας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο Αμερικανός στρατηγός που ηγήθηκε των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και στη συνέχεια έγινε διευθυντής της CIA.

  • «Οι επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον είναι πάντα πολύ δύσκολες, αλλά σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να είναι διαβολικά δύσκολες – με ελεύθερους σκοπευτές, βομβιστές αυτοκτονίας, 300 μίλια τούνελ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εναντίον τρομοκρατών που δεν φορούν στολές. Γνωρίζουν καλά την περιοχή, θα χρησιμοποιήσουν αμάχους και ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες και προετοιμάζονται για αυτή τη μάχη εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια» ο δήλωσε ο Πετρέους.

Μια έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα από το Washington Institute for Near East Policy, ένα think tank της Ουάσινγκτον, συνέκρινε τη μάχη στη Γάζα με τις μάχες για τη δυτική Μοσούλη και τη Ράκα το 2017.

Εκτιμάται ότι 13.000 κτίρια καταστράφηκαν στη δυτική Μοσούλη σε 180 ημέρες μάχης και η κατάληψη ολόκληρης της Μοσούλης διήρκεσε 277 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 9.000 άμαχοι. Οι αρχές στη Γάζα λένε ότι περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη πεθάνει και ο αριθμός τους είναι πιθανό να αυξηθεί ραγδαία καθώς οι συνθήκες διαβίωσης καταρρέουν, στην αρχή της χερσαίας επίθεσης.

  • Μια επιλογή που έχει συζητηθεί μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματικών είναι μια σειρά περιορισμένων εισβολών με στόχο κομμάτια της Γάζας κάθε φορά, σε αποστολές «έρευνας και καταστροφής».

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, ορισμένοι προειδοποιούν ότι ο IDF θα πρέπει να καταλάβει για κάποιο διάστημα ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όποια επιλογή και αν διαλέξουν, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα την περιοχή.

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις εισέλθουν στη Γάζα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για αυτές να φύγουν και να εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι πέτυχαν. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους απώτερους πολιτικούς στόχους του πολέμου, οι οποίοι φαίνεται να είναι το πιο θολό μέρος του όλου σχεδίου.

«Ας υποθέσουμε ότι εισβάλλουμε στη Γάζα και καταφέρνουμε να καταστρέψουμε το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς», δήλωσε ο Μπρομ. «Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το Ισραήλ δεν θέλει να επανέλθει ως κυβέρνηση στη Γάζα επ’ αόριστον. Έτσι θα επιθυμεί να μεταβιβάσει την κυβέρνηση σε κάποιον άλλο. Και γίνονται πολλές σκέψεις για το ποιος θα είναι αυτός».

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος θα έστελνε ειρηνευτικά στρατεύματα μετά από μια ισραηλινή εισβολή, και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αδύναμη και απαξιωμένη στα μάτια μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Είναι εξαιρετικά απίθανο να θελήσει να επιστρέψει στην εξουσία στη Γάζα με τα ισραηλινά τανκς.

Για τον αραβικό κόσμο, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια στιγμή μόχλευσης για να απαιτήσει την επιστροφή σε μια πραγματική λύση δύο κρατών.

Αυτό θα συνεπαγόταν την κατάργηση των εποικισμών και την πλήρη αντιστροφή του πολιτικού σχεδίου του Νετανιάχου να καταστρέψει τη λύση των δύο κρατών ως πραγματικότητα και ως ιδέα. Στην επιδίωξη αυτού του σχεδίου, ο Νετανιάχου, ενισχύοντας τη θέση της Χαμάς στη Γάζα, τεμάχισε τη Δυτική Όχθη με εποικισμούς και έδωσε στους ριζοσπάστες εποίκους το ελεύθερο να λυμαίνονται τους Παλαιστίνιους κατοίκους.

Είναι αυτό το σχέδιο που οδήγησε το Ισραήλ στη σημερινή κρίση ασφαλείας του. Η εξεύρεση διεξόδου από αυτήν θα απαιτούσε πλήρη αλλαγή κατεύθυνσης.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο στο Ισραήλ ότι ο Νετανιάχου έχει πατήσει γερά, αν και κρυφά, το πόδι του στο φρένο. Η λογική της ισραηλινής επιτυχίας απαιτεί να παραιτηθεί από την εξουσία, ενώ η αποτυχία σημαίνει ένα αιματηρό τέλμα στη Γάζα και ίσως και στη Δυτική Όχθη, με την πολύ πιθανό ότι ό,τι έρθει μετά να είναι χειρότερο από ό,τι προηγήθηκε.

Διχασμός

«Υπάρχει μια ομάδα που υποστηρίζει μια χερσαία επιχείρηση και μια άλλη που είναι λιγότερο ενθουσιώδης», δήλωσε ο Alon Pinkas, πρώην ισραηλινός διπλωμάτης. «Δεν είναι μόνο ο στρατός εναντίον του Νετανιάχου. Ο διχασμός είναι μέσα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και μέσα στον στρατό».

Πολλοί στο κατεστημένο ασφαλείας, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ήθελαν να δώσουν περισσότερο χρόνο στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των περισσότερων από 200 ομήρων από τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ φέρεται επίσης να χρειάζονταν ανάσα για να φέρουν περισσότερα πυρομαχικά για να υπερασπιστούν τις βάσεις τους στην περιοχή, εν αναμονή της αντίδρασης των εχθρών τους και των υποστηρικτών τους στην Τεχεράνη. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), εν τω μεταξύ, χρησιμοποίησαν τον χρόνο για να εκπαιδεύσουν εφέδρους στον αστικό πόλεμο και να συμπληρώσουν το οπλοστάσιό τους.

Το δράμα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα δεν φαίνεται να αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα πίσω από την παύση. Μόνο μια λεπτή σταγόνα βοήθειας έχει επιτραπεί μέχρι στιγμής, οι μικρές νηοπομπές βοήθειας δεν έφεραν καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία ή το σύστημα ύδρευσης, και ο βομβαρδισμός της Γάζας, βόρεια και νότια, συνεχίζεται.

Η παύση έδωσε στο Ισραήλ χρόνο να επανεξετάσει τους πολεμικούς του στόχους και την ικανότητά του να τους επιτύχει. Η αρχική ώθηση για την επίθεση στη Γάζα βασίστηκε στην επιθυμία για γρήγορη εκδίκηση και στην αναζήτηση των στρατηγών για εξιλέωση στα μάτια του πληθυσμού μετά από ένα τόσο τρομακτικό ολίσθημα στις 7 Οκτωβρίου.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ φέρονται να σοκαρίστηκαν από την ασάφεια του ισραηλινού σχεδιασμού για την επίθεση, την αλαζονική αισιοδοξία για τον πόλεμο σε αστικές περιοχές που αντιμετώπιζε και τον ευσεβή πόθο για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς.

«Οι Αμερικανοί έχουν τις αμφιβολίες τους», δήλωσε ο Alon Pinkas. «Και αυτό που αμφισβητούν είναι η ποιότητα της ισραηλινής λήψης αποφάσεων. Νομίζω ότι εδώ βλέπουν μεγάλη ανικανότητα σε διάφορα επίπεδα».

Οι Αμερικανοί ανησύχησαν αρκετά ώστε να στείλουν έναν υποστράτηγο των πεζοναυτών, τον James Glynn, και μια ομάδα ειδικών στον αστικό πόλεμο για να καθίσουν δίπλα στους ομολόγους τους.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου «συγχώνευση» του αμερικανικού και του ισραηλινού στρατού με βαθιές επιπτώσεις και για τους δύο. Γίνεται πολύ πιο δύσκολο για το Ισραήλ να ενεργήσει ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ – μια υπολογισμένη απόφαση του Νετανιάχου, λένε οι επικριτές του, για να μπορέσει κάποιον άλλο να κατηγορήσει όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η παρουσία της μέσα στο δωμάτιο θα της δώσει μεγαλύτερη περιοριστική επιρροή, αλλά αυτό δεν συνέβη στη Γάζα και καθιστά αδύνατο για τις ΗΠΑ να αποφύγουν την κοινή ευθύνη για τον αριθμό των νεκρών αμάχων.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί πολεμικοί στόχοι έχουν έρθει σε πιο έντονη εστίαση. Η στρατιωτική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι η «καταστροφή» της Χαμάς – ως ιδεολογία και ως οργάνωση – είναι αδύνατη. Στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Νετανιάχου όρισε ως στόχο την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών ικανοτήτων της». Αυτοί είναι δύο πολύ διαφορετικοί και πολύ δύσκολοι στόχοι, ο καθένας με σημαντικές επιπλοκές.

«Αυτοί οι δύο στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την χερσαία επίθεση», δήλωσε ο Shlomo Brom, πρώην στρατηγός και διευθυντής του στρατηγικού σχεδιασμού των IDF. «Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την χερσαία εκστρατεία».

Σχετικά Άρθρα