ΣΥΡΙΖΑ: Αποχαιρετούμε τον Πέτρο Θέμελη, έναν μεγάλο της ελληνικής αρχαιολογίας
Το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο χαμό του καθηγητή και ακούραστου ερευνητή της ελληνικής αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη. Όπως αναφέρεται «σήμερα αποχαιρετούμε έναν μεγάλο της ελληνικής αρχαιολογίας με τα δικά του λόγια για την επιστήμη που υπηρέτησε με πάθος για πάνω από μισό αιώνα «μπορούμε να προστατεύσουμε, να φωτίσουμε και να εκθέσουμε μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και να δώσουμε μια καινούργια ιδέα στην έννοια των αρχαιολογικών χώρων, αλλιώς είναι φυλακές. Ο αγώνας που κάνουμε είναι εναντίον των παλιών ιδεολογιών και αντιλήψεων. Υποφέρουμε από αυτές».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1936 και μετά την αποφοίτησή του από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία, από όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα με θέμα της διατριβής του «Πρώιμα ελληνικά ταφικά μνημεία», η οποία εκδόθηκε το 1976.
Στα πρώτα χρόνια της επιστημονικής του πορείας συμμετείχε ως επιστημονικός βοηθός σε πλήθος ανασκαφών στο Στρατόνι της Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Βεργίνα και στο Δερβένι. Από το 1963 έως το 1984 ως επιμελητής αρχαιοτήτων και αργότερα ως έφορος Αρχαιοτήτων ανέπτυξε πλούσια ερευνητική δράση στην Αττική, στην Ηλεία, στην Μεσσηνία, στους Δελφούς. Υποδειγματική υπήρξε η δουλειά του τόσο στην επανέκθεση του μουσείου των Δελφών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του μνημείου του Δαόχου, όσο και στην επανέκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας το 1970. Από το 1984 έως το 2003 εκλέχτηκε και δίδαξε κλασική αρχαιολογία στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο. Έργο ζωής του εκλιπόντος είναι η έρευνα, αποκατάσταση και ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, για το οποίο γνώρισε τιμητικές διακρίσεις τόσο από ελληνικούς φορείς όσο και από ευρωπαϊκούς.
Στην εργογραφία του συγκαταλέγονται πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε πολλούς τομείς της αρχαιολογίας: την αρχιτεκτονική, την γλυπτική, την τοπογραφία, την εικονογραφία, την λατρεία, τα ταφικά έθιμα ενώ επιμελήθηκε και πλήθος επιστημονικών εκδόσεων.
Όσοι συνεργάστηκαν με τον καθηγητή γνωρίζουν την απλότητα, την προσήνεια την αγάπη του για την αρχαιολογική δουλειά που με τον δικό του μοναδικό τρόπο μετέδιδε σε όλους τους συνεργάτες του.
Σήμερα αποχαιρετούμε έναν μεγάλο της ελληνικής αρχαιολογίας με τα δικά του λόγια για την επιστήμη που υπηρέτησε με πάθος για πάνω από μισό αιώνα «Μπορούμε να προστατεύσουμε, να φωτίσουμε και να εκθέσουμε μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και να δώσουμε μια καινούργια ιδέα στην έννοια των αρχαιολογικών χώρων, αλλιώς είναι φυλακές. Ο αγώνας που κάνουμε είναι εναντίον των παλιών ιδεολογιών και αντιλήψεων. Υποφέρουμε από αυτές».