Κόντρα Μενδώνη – Δούκα για την Βασιλίσσης Όλγας

Κόντρα Μενδώνη – Δούκα για την Βασιλίσσης Όλγας

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του νεοεκλεγέντα δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα εξελίσσεται το μέλλον της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.

Ο νικητής των δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου από τις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας που βρίσκεται από την κάτω πλευρά του Ζαππείου, μπροστά από το συντριβάνι, θα ανοίξει ξανά και θα δοθεί στην κυκλοφορία για τα οχήματα, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, έχει ζητήσει να σταματήσουν τα έργα μέχρι να αναλάβει καθήκοντα την Πρωτοχρονιά του του 2024 επικαλούμενος παράπονα των κατοίκων του Παγκρατίου και της Πλάκας εξαιτίας των κυκλοφοριακών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ωστόσο, επιμένει πως το έργο δεν μπορεί να μείνει στη μέση.

Η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη βγαίνει τώρα και λέει πως ο δρόμος δεν θα πρέπει να ανοίξει και πάλι για τα οχήματα, λόγω της ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Σκάι υποστήριξε πως «τα αρχαιολογικά ευρήματα επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας είναι σωζόμενα, ρωμαϊκά, και απλώνονται σε μεγάλο πλάτος. Πρέπει να αναδειχθούν σε μια πόλη σαν την Αθήνα, που στην πραγματικότητα είναι αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία Έχει αφαιρεθεί ο ασφαλτοτάπητας και έχουμε βρεθεί μπροστά σε μια εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαϊκή βίλα. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε και μιλώ μόνο για την αρχαιολογική πλευρά του ζητήματος, διότι εδώ έχουμε και πρακτικά θέματα. Οι μελέτες έχουν γίνει, έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Δήμο Αθηναίων, από όλα τα όργανα που έπρεπε να εγκριθούν. Η μελέτη του κυρίου Προβελέγγιου ήταν μια πάρα πολύ καλή μελέτη και γι’ αυτό προχώρησε. Το έργο είχε δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Δεν μπορεί σε αυτά τα πράγματα, δηλαδή, τι θα κάνουμε μετά; Εγώ αφαιρώ το αρχαιολογικό μέρος, θα πληρώνουμε ρήτρες στον ανάδοχο, γιατί εμείς κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι κακώς ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα έργο;»

Η υπουργός δήλωσε επίσης πως κατανοεί τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια κατάλληλη λύση: «Εγώ δε λέω ότι μπορεί οι κάτοικοι της Πλάκας και οι κάτοικοι του Παγκρατίου να μην έχουν κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό όμως καταργώντας κάτι καλό για την πόλη. Εντέλει, τι Αθήνα θέλουμε; Εγώ δέχομαι ότι έχουν δίκιο, να βρούμε λοιπόν, η πολιτεία σε συνεργασία με τον Δήμο, να κάνει την κατάλληλη μελέτη και το κατάλληλο έργο, ώστε οι άνθρωποι να διευκολύνονται».

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Δούκας έχει θέσει 6 ερωτήματα στην υπουργό για την Βασιλίσσης Όλγας:

  1. Γιατί ενώ επί 3 χρόνια η Βασιλίσσης Όλγας παραμένει κλειστή, μόλις χθες έγινε ενημέρωση για την αξία των αρχαιολογικών ανασκαφών;
  2. Έχουν ληφθεί υπόψη αυτά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις ήδη ανατεθειμένες μελέτες και εργολαβίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής;
  3. Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνει κλειστή η Βασιλίσσης Όλγας για την ανάδειξη των ευρημάτων;
  4. Πώς θα προχωρήσουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας;
  5. Ποιο είναι το κόστος του έργου έως τώρα;
  6. Γνώριζε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο οποίος σε δήλωσή του σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο ισχυρίζεται ότι «το έργο της ανάπλασης της Βασ. Όλγας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024;»

Σχετικά Άρθρα