Εκτελεστικό Γραφείο: Όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες-Εμμένει στις διαγραφές ο Κασσελάκης, με νέο “πρόσωπο” στην ομιλία του Economist – Η στάση Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου
«Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου». Αυτό φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Γραμματείας γεγονός που δείχνει και τις προθέσεις του και τη μη υπαναχώρησή του για τις παραπομπές σε διαγραφή των Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη και Τζουμάκα.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί να υποχωρήσει καθώς αντιλαμβάνεται ότι μία τέτοια κίνηση την συγκεκριμένη στιγμή θα ακύρωνε όλη του η προσπάθεια να επιβάλλει κάτι καινούργιο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εισήγηση του στην Εκτελεστική Γραμματεία έκανε σαφές ότι η κατάσταση που μονοπώλησε τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα με χαρακτηρισμούς και ύβρεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα.
Έδωσε ακόμα το στίγμα του για το πως θα λειτουργήσει το κόμμα το επόμενο. «Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας. Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας».
Σε άλλο σημείο της εισήγηση του ανέφερε:
- «Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας. Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα. Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».
Πρότεινε μάλιστα τα στελέχη που θα βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα να έχουν την έγκριση του γραφείου τύπου προκειμένου να μην υπάρχουν παραφωνίες.
Η τοποθέτηση Αχτσιόγλου
Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου στην Εκτελεστική Γραμματεία κινήθηκε πάνω στην δήλωση που είχαν δημοσιοποιήσει πριν από δύο μέρες ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η ίδια.
Ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή κρίση στο κόμμα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση των διαγραφών. Πρότεινε την άμεση σύγκλιση της Π.Γ. για να συζητηθούν οι διαφωνίες στα πολιτικά όργανα, ενώ φέρεται ότι τόνισε πως την ευθύνη της ενότητας την έχουν άπαντες και κυρίως ο πρόεδρος.
«Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων» είπε η βουλευτής της Δυτικής Αττικής και πρόσθεσε : «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές».
Η συνάντηση Κασσελάκη Τσακαλώτου
Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης είχε συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών λειτούργησε ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Ομπρέλα και τον νέο πρόεδρο. Μετά την συνάντηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μάλιστα ότι «είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: Του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια που έχει για τα σχέδια που έχω δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Να το λύσει αυτό. Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει κι αν το λύσει αυτό θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε κ το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανό η όχι είναι η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να λύσει το θέμα, είπε θα το μεριμνήσει»,
Χθες πάντως έκανε την εμφάνιση της και μία νέα τάση -το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς -στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Διάνα Βουτυράκου μαζί με αλλά 25 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασαν μία Πλατφόρμα όπου μεταξύ άλλων λένε : «Ούτε διάσπαση , ούτε σύγκρουση».
Η… διαφορετική ομιλία στο συνέδριο του Εconomist
Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε χθες στο Συνέδριο του Economist με μία ομιλία εντελώς διαφορετική από εκείνη που έκανε πριν μόλις 2 εβδομάδες στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Προκαλώντας όμως εύλογα ερωτηματικά για το κριτήριο με το οποίο καθορίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις πολιτικές της κινήσεις.
Κατέθεσε το σύνολο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εγκριθεί στο προγραμματικό του συνέδριο το 2020. Μίλησε για αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων ακόμη και φορολόγηση υπερκερδών.
Στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, που έγινε στις 10 Οκτωβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτάξει την θέση υπέρ της διαμοίρασης μετοχών στους εργαζόμενους δίχως καμία αναφορά σε αυξήσεις, είχε αποκαλέσει το κεφάλαιο «εργαλείο για ευημερία» και δεν είχε πει κουβέντα για την φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Συνέδριο του ΣΕΒ αποτέλεσε και το αντικείμενο σκληρής κριτικής από πολλά στελέχη του κόμματος. Είτε αυτές εκφράστηκαν δημόσια, είτε κατά κύριο λόγο στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι νέες δηλώσεις αποτελούν απόρροια ενός πολιτικού σχεδιασμού και αντιλήψεων ή εάν βασίζονται στα επικοινωνιακά δεδομένα της εκάστοτε συγκυρίας.