Πρώτα ΕΓ και μετά η… “διορθωτική” ομιλία στο Economist – Διπλό “τεστ” για Κασσελάκη – Πιο χαμηλοί τόνοι από τα αντίπαλα στρατόπεδα

Πρώτα ΕΓ και μετά η… “διορθωτική” ομιλία στο Economist – Διπλό “τεστ” για Κασσελάκη – Πιο χαμηλοί τόνοι από τα αντίπαλα στρατόπεδα

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου έχει οριστεί εκτάκτως για σήμερα στις 16.30 το απόγευμα και θα γίνει παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Το ΕΓ θα κρίνει αν θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία ή αν τα ζητήματα που ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου. Μετέχουν επίσης η Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου, η Έφη Αχτσιόγλου οι δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη.

Πρόκειται ουσιαστικά για κομματικό όργανο, με συντονιστικό χαρακτήρα, χωρίς πολιτικές – αποφασιστικές αρμοδιότητες, όμως είναι το μόνο στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει πλειοψηφία. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές για άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να συζητηθούν τα σημαντικά πολιτικά και οργανωτικα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως στο εσωτερικό του στελέχη «κινούνται αντικαταστατικά, έχουν  θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Ενώ επισημαίνεται ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει «εμφύλιος». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους  και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της αριστεράς».

Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων υπάρχουν νέα μηνύματα για την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγράφθηκε στο  12,9% στις αυτοδιοικητικές εκλογές ποσοστό που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO. Στην ίδια μέτρηση φαίνεται μία αρνητική θέση συνολικά στους ψηφοφόρους της τάξης του 76% για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα ποσοστό 77% που εκτιμά ως θετική την πορεία του κόμματος μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Επίσης αναμένεται απόψε και η ομιλία Κασσελάκη στο 27ο Συνέδριο το Economist για την οικονομία. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναλάβει την τοποθέτηση που έκανε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία και προκάλεσε την έντονη κριτική πολλών στελεχών ως τοποθέτηση με περιεχόμενο «μακριά από την Αριστερά». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρέμβαση του πιθανότατα θα αποφύγει φλέγοντα ζητήματα όπως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το κεφάλαιο, ενώ ίσως καταγραφούν και «διορθωτικές» κινήσεις. Δίχως όμως αυτό να θεωρείται βέβαιο.

-Όσον αφορά στην “αντίπαλες” τάσεις πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνδιάσκεψη των στελεχών που στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Έγινε ευρεία συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη να οδηγηθεί το κόμμα στο Συνέδριο του με δημοκρατικές λειτουργίες. Θέτει σειρά πολιτικών ζητημάτων που αφορούν τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την αναγκαιότητα να συνεδριάσει άμεσα και εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία.

-Σε κοινή ανακοίνωση Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον επικίνδυνη. Είναι ορατοί οι κίνδυνοι διάλυσης του κόμματός μας». Επισημάνθηκε παράλληλα ότι «πρέπει άμεσα να οριστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η Εκτελεστική Γραμματεία που ανακοινώθηκε ότι θα συγκληθεί αύριο, είναι ένα άτυπο όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα. Σύμφωνα με το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πρέπει να συνεδριάσει άμεσα, ώστε να κατέβουν οι τόνοι».

-Σημαντική θεωρείται και η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός επισήμανε την ανάγκη να διεξαχθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ μία ευρύτατη πολιτική συζήτηση. Σημειώνοντας ότι το ερώτημα που ανακύπτει είναι «αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική – ριζοσπαστική αριστερά». Εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής η ηγεσία του κόμματος δεν δείχνει καμία πρόθεση να συζητήσει πολιτικά αντιθέτως «η άλλη μεριά δουλεύει με τον μηχανισμό». Αποτίμησε ως ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα