Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα προσηλωμένη στη λύση των δυο κρατών” – Τηλεφωνική επικοινωνία με Αμπάς – Στα δύο η ΕΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας

Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα προσηλωμένη στη λύση των δυο κρατών” – Τηλεφωνική επικοινωνία με Αμπάς – Στα δύο η ΕΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, το απόγευμα, όπως ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε από τις Βρυξέλλες. Στις δηλώσεις του, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά για τον πόλεμο στο Ισραήλ ότι “η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”. 

“Το ευρωπαϊκό συμβούλιο διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη μέση Ανατολή. Η θέση της Ελλάδος η οποία θα αποτυπωθεί και σήμερα, είναι πολύ συμπαθής και μπορεί να συνοψισθεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία του έλεγε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα πάντως σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο, δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών.

Δεύτερον αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική Κρίση ότι έχει εκδηλωθεί στη λωρίδα εξετάσεις επομένως θεωρώ επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστική διαδρομή και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευτούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς που σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτές τις συγκρούσεις και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του πάλι στην άκου λαού.

Υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει την μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για την αντιμετώπιση των παλιών στη νέα του προβλήματος. Θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εκτός από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής θα μας απασχολήσει και αναθεώρηση του προϋπολογισμό της ευρωπαϊκής ένωσης, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με αποκρυσταλλωμένες τις θέσεις της η οποίες συντονίζονται απόλυτα με αυτές της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Συμφωνούμε απόλυτα με την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία αλλά συμφωνούμε με τα Πέτασος να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την μετανάστευση η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη στήριξη αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό προ πρόβλημα αλλά και να αυξηθούν οι πόροι και το ταμείο αλληλεγγύης, η Ελλάδα δοκιμάστηκε από τις φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και γι’ αυτό θα χρειαστεί μία ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει αυτό το ταμείο. Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στην συνεδρίαση των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα χθες.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και να παρουσιάσουν την σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Να μιλήσω για την επενδυτική βαθμίδα την οποία κατακτήσαμε και το γεγονός ότι γνωρίζετε από όλους η τεράστια προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την κρίση. Η προσπάθεια αυτή είναι η συνολική του ελληνικού λαού και όχι μίας κυβέρνησης μόνο. Έτσι χαιρετίστηκε και από την κυρία Λαγκάρντ και αυτό μας δίνει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να συγκρίνουμε ακόμα πιο γρήγορα με την Ευρωπαΐκή Ένωση και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και να μπορούν όλοι οι Έλληνες να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία”.

Μέση Ανατολή: Στα δυο η ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε νωρίτερα ότι οι 27 θα πιέσουν για μια παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι 27 της ΕΕ στην ίδια σελίδα, επισημαίνει το CNN.

Ενώ όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, καθώς κράτη-μέλη έχουν τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο για το Μεσανατολικό, και δεν φαίνεται εύκολη η σύμπνοια.

Τα «στρατόπεδα» για το Μεσανατολικό

Μεταξύ των 27 υπάρχουν κράτη-μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

Ωστόσο, πέρα από το άμεσο ζήτημα του εξελισσόμενου πολέμου, η Ευρώπη έχει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.

«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτό οδήγησε σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία – αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα».

Λευκός καπνός για κοινό ανακοινωθέν

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης θα επιχειρήσουν σήμερα να πραγματοποιήσουν μια επίδειξη ενότητας, αφού φάνηκε ότι κατέληξαν στη διατύπωση ενός τελικού ανακοινωθέντος για τη Μέση Ανατολή, τερματίζοντας τρεις ημέρες διενέξεων και «παζαριών».

Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει μόλις μία σελίδα με δηλώσεις για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, επισημαίνει η βρετανική Guardian.

Οι ηγέτες θα ζητήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» των βομβαρδισμών στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να φτάσουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.

Παλαιότερες εκδοχές που περιλάμβαναν τη φράση «ανθρωπιστική παύση» απορρίφθηκαν από τρεις χώρες, όπως γίνεται αντιληπτό, που πιστεύεται ότι είναι η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία, με το σκεπτικό ότι υπονοούσε μόνιμη παύση των εχθροπραξιών και θα έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, σχολίασε το βρετανικό μέσο.

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Στην ημερήσια διάταξη:

  1. Αλλαγές στον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αναμένεται σύντομη συζήτηση σχετικά με το αν η μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ ή ξεχωριστά. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
  2. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει ομιλία στη σύνοδο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις αμυντικές και πολιτικές ανάγκες, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο χειμώνα.
  3. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Και αύριο, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και στη μετανάστευση.

«Όλοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση», είπε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο.

Φον ντερ Λάιεν: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ βλάπτουν επίσης τον παλαιστινιακό λαό»

Η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με ενότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ βλάπτουν επίσης τον παλαιστινιακό λαό και δημιουργούν κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της περιοχής» ανέφερε.

Σημείωσε ότι «οι μετανάστες ωθούνται στην αναζήτηση καλύτερης ζωής από τον πόλεμο και τη σύγκρουση και φτάνουν στις ακτές μας σε μεγαλύτερους αριθμούς».

Μέτσολα: «Η συνοχή και η ενότητα της ΕΕ θα δοκιμαστούν περισσότερο από ποτέ»
Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα είπε:

«Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται με φόντο τον πόλεμο και τη γεωπολιτική αστάθεια και η ενότητα και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοκιμαστούν περισσότερο από ποτέ», δήλωσε η ίδια.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ο Μέτσολα, οι στόχοι είναι σαφείς:

«Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους. Ενώ ταυτόχρονα -δεν αποκλείουν το ένα το άλλο- πρέπει να επιτρέψουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να ανακουφιστούν οι σκληρότερες συνέπειες που βλέπουμε σε αθώους πολίτες στη Γάζα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα ζητήσαμε μια ανθρωπιστική παύση.

Αυτό δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την Ουκρανία. Αυτό ακριβώς θα ήθελε ο Πούτιν. Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά».

Σχετικά Άρθρα