Λαγκάρντ: “Το γεγονός ότι κρατήσαμε αμετάβλητα τα επιτόκια δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις”
Να διασφαλίσει ότι η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της δεν θα θεωρεί από τις αγορές ως ένα σημάδι χαλάρωσης στη μάχη κατά του πληθωρισμού επιχείρησε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι “ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές” και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων των μελών του Δ.Σ. να “διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής μας θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο”.
“Το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε [αμετάβλητα] τα επιτόκια μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις – όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα”, τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι “τελείως πρόωρη”.
Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση που χρησιμοποίησε και τον Σεπτέμβριο για να ανοίξει τον δρόμο στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ότι δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί πως “τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο”.
Η Ελλάδα έχει δείξει εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήρε τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι πλέον υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
“Η Ελλάδα έχει δείξει εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης”, ανέφερε και έκανε λόγο για αστρονομική επίδοση της οικονομίας.
Σημείωσε εξάλλου ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το waiver για την ένταξη των ελληνικών τίτλων σε προγράμματα αγορών της ΕΚΤ έχει καταστεί περιττό καθώς τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται πλέον επιλέξιμα.
Στην παρέμβαση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η δραστηριότητα είναι 10% υψηλότερα από την προ-κόβιντ εποχή, ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
“Συνολικά, μιλάμε για ένα success story”, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν “για να φτάσει η χώρα στις αξιολογήσεις Α+ που είχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους”.