Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του για τη συνάντηση με Νετανιάχου – Κινήσεις για ειρηνευτική λύση

 Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του για τη συνάντηση με  Νετανιάχου – Κινήσεις για ειρηνευτική λύση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει στο υψηλότερο επίπεδο την αναγκαιότητα ειρηνευτικής λύσης των δύο μερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, να βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαη του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο των επαφών του στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα στους ευρωπαίους ομολόγους του.

Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός απο την πρώτη στιγμή διατηρεί μια ενεργή στάση  στο θέμα του Μεσανατολικού, η οποία αποτυπώθηκε τόσο με τις ξεκάθαρες δηλώσεις του για την στήριξη του Ισραήλ στο δικαίωμα της αυτοάμυνας του όσο και απο το πρόσφατο ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως η Ελλάδα πλέον είναι σε θέση να συνδιαμορφώνει προτάσεις και αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη στη διεθνή σκακιέρα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά την χθεσινή παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «Η Ελλάδα επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν επίσης η Φλορένς Παρλί, πρώην υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας και ο Χριχόρι Νεμίρια, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας. Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι «η Ελλάδα ευθέως και από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Τις χαρακτήρισε «πράξεις τυφλής βίας που κόστισαν πέραν των άλλων τη ζωή σε πάρα πολλούς αμάχους και που κατά την κρίση μας αποδυναμώνουν τις θεμιτές προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού».

Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ελλάδα αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό αποδεικνύεται από τις δύο Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Την ίδια ώρα όμως η κλιμάκωση της βίας και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ανάγκασε την ελληνική πρεσβεία να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους επισκέπτες, μη μόνιμους κατοίκους, στο Λίβανο να εγκαταλείψουν την χώρα. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι πως η ελληνική πρεσβεία αναφέρει ρητά στην ανακοίνωση της πως διώχνει τους επισκέπτες «λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή”.  

Σχετικά Άρθρα