Μουσείο Ακρόπολης/Οργή Σταμπολίδη: Η αλήθεια πίσω από το άβολο περιστατικό που προκάλεσε… “σάλο”
Ένας ηλικιωμένος επισκέπτης από το εξωτερικό, με ακράτεια, βρέθηκε σε μια άβολη στιγμή ενώ βρισκόταν στον πρώτο όροφο του μουσείου της Ακρόπολης, ενώ οι φύλακες έσπευσαν να τον απομακρύνουν για να μη δυσχεράνουν τη θέση του και να μην ενοχληθούν και οι υπόλοιποι επισκέπτες. Με αφορμή το περιστατικό υπήρξαν δημοσιεύματα που περιστρέφονται γύρω από τα ζητήματα ασφαλείας του μουσείου της Ακρόπολης.
Στο προσκήνιο ήρθε και μια παλαιότερη υπόθεση όταν το βράδυ της 22 Αυγούστου 2023 και μετά το πέρας λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης «εντοπίστηκαν έξι άτομα στον αύλειο χώρο του. Το προσωπικό ασφαλείας του Μουσείου ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες» σύμφωνα με την ανακοίνωση τότε του μουσείου.
Οι νεαρές γυναίκες (ανάμεσά τους και δυο ανήλικες) που έγιναν αντιληπτές από τον φύλακα είχαν προσεγγίσει το χώρο ανασκαφής που βρίσκεται έξω από το μουσείο, εκεί που οι επισκέπτες πετούν κέρματα, -όπως διευκρίνισε το μουσείο-, διαφόρων χωρών κάνοντας μια ευχή και αυτά προσπαθούσαν να αφαιρέσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων του μουσείου, ο επισκέπτης που αφόδευσε στον πρώτο όροφο φυσικά δεν ήταν κάποιος ακτιβιστής, η κάποιος που έδειξε προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στο μουσείο αλλά ένας ηλικιωμένος που δεν πρόλαβε να φτάσει στις τουαλέτες, λόγω ιατρικού προβλήματοςγια να διαχειριστεί το προσωπικό αυτό πρόβλημα.
Η LIFO επικοινώνησε με τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
-«Ποιος από εμάς δεν έχει συγγενείς φίλους ή δεν βλέπει στην κοινωνία ανθρώπους κάποιας προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι έχουν προβλήματα αλτσχάιμερ, ακράτειας ή τέτοιου είδους ασθενειών;
Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο άνθρωποι μεγάλης ηλικίας από το εξωτερικό επισκέπτονται δημόσιους χώρους, μουσεία περισσότερο από άλλες περιόδους που έχει πολλή ζέστη και μπορεί να έχουν και αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Δεν μπορούν, δεν προλαβαίνουν να πάνε εκεί που θα έπρεπε να πάνε. Εμείς πρέπει να τους καταδικάσουμε; Πρέπει να τους απαγορεύσουμε την επίσκεψη σε ένα δημόσιο χώρο; Όχι βέβαια. Εμείς, πρέπει, όταν συμβεί αυτό με πολύ ωραίο τρόπο χωρίς να τους προσβάλουμε, διακριτικά, να καθαρίσουμε και όχι μόνο να τους περιθάλψουμε αλλά και να μη τους φέρουμε σε δύσκολη θέση.
Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα μεγάλο μουσείο, που όπως και όλα του κόσμου αντιμετωπίζει περιστατικά όπως λιποθυμίες, περιστατικά επιληψίας. Τι απανθρωπιά είναι αυτή και τι ασυνειδησία να αναφέρεται κάποιος σε τέτοια περιστατικά και να θέλει να τα βγάζει στη δημοσιότητα; Το θεωρώ ντροπή και σύμπτωμα μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε παράκρουση».
«Ένα μουσείο οφείλει να είναι συμπεριληπτικό, ανεκτικό σε τέτοιες περιπτώσεις και να δείχνει αυτό το πρόσωπο σε κάθε επισκέπτη που έχει προβλήματα κινητικότητας, σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και σε συμπολίτες μας ή επισκέπτες κυρίως της τρίτης ηλικίας, ανοίγοντας τις πόρτες του, όταν ήδη η κοινωνία τους έχει αποκλείσει από πολλές δραστηριότητες», συμπληρώνει ο κ. Σταμπολίδης ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της σύλληψης των ατόμων που βρέθηκαν στον αύλειο χώρο του μουσείου το περασμένο καλοκαίρι λέγοντας ότι «οι φύλακες ήταν αυτοί που ειδοποίησαν την αστυνομία αφού τα είχαν αποκλείσει στον συγκεκριμένο χώρο και ότι το μουσείο».
Ο κ. Σταμπολίδης δεν έκρυψε την οργή του για τον τρόπο που το περιστατικό της ακράτειας του ξένου ηλικιωμένου επισκέπτη συνδέθηκε με τα προβλήματα ασφάλειας του μουσείου, το οποίο διαθέτει όπως είπε 90 φύλακες, αριθμό ικανό για την τήρηση της ασφάλειά του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στοχοποιείται το μουσείο με ένα περιστατικό που μπορεί να συμβεί ατυχώς σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.
Το Μουσείο Ακρόπολης, είναι το μόνο ελληνικό μουσείο στη λίστα των 100 πιο δημοφιλών μουσείων του κόσμου το 2022, σύμφωνα με την έρευνα VisitorFigures. Βρίσκεται στην 28η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, με μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητάς του από το 2021, που είχε 547.910 επισκέπτες, βρισκόταν στην 46η θέση και κατέγραψε αύξηση 69% σε σχέση με το 2020. Το 2020 ήταν στη θέση 66 της παγκόσμιας κατάταξης, έμεινε κλειστό 150 ημέρες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊούκαι έχασε το 82% των επισκεπτών του, εμφανίζοντας 324.633 επισκέπτες.