Αποκάλυψη NYT:Μόνο ο φόβος των ομήρων “μπλοκάρει” τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα ενώ βομβαρδίζονται άμαχοι- Νέο πλήγμα σε καταυλισμό προσφύγων

Αποκάλυψη NYT:Μόνο ο φόβος των ομήρων “μπλοκάρει” τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα ενώ βομβαρδίζονται άμαχοι- Νέο πλήγμα σε καταυλισμό προσφύγων

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ τα ξημερώματα στη Ράφα και το Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Δύο ακόμα γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς, η οποία για να απελευθερώσει άλλους 50 ζήτησε ως αντάλλαγμα να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση κατηγορώντας τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο. Δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός λένε οι ΗΠΑ οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τους New York Times η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει κι άλλο την χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα σκοπός των ΗΠΑ είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στην Λωρίδα της Γάζας. 

  • Ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή, διαμηνύοντας πως αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε στη Χαμάς μετά την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια από την 7η Οκτωβρίου.

Η απελευθέρωση δυο ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς την Παρασκευή έπαιξε ρόλο στην προτροπή αυτή των ΗΠΑ, κατά το δημοσίευμα των Times. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, διεμήνυσε πως η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης θα καθιστούσε απίθανη την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, είπε στην εφημερίδα αξιωματούχος ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται κυρίως μέσω του Κατάρ — το εμιράτο του Κόλπου διατηρεί σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον φέρεται κατά την εφημερίδα να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για πιθανές επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, που αναμένεται να κλιμακωθούν αφού αρχίσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «μιλάμε» με το Ισραήλ για τις «συνέπειες» των αποφάσεων «που λαμβάνονται στο πεδίο της μάχης», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αυτές «που θα λάβουν αποφάσεις για το τι θα κάνουν, πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».

«Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε την Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Κατόπιν ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη διότι έπρεπε να φύγει από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την προώθηση του οικονομικού του προγράμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2021, εξηγώντας πως χρειαζόταν να πάει στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων για «άλλο πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε».

Νέο χτύπημα σε καταυλισμό προσφύγων

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως το πλήγμα είχε στόχο χώρο προετοιμασίας της Χαμάς στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκονται πάνω στις ακτές του μικρού θύλακα στη Μεσόγειο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μέσω Facebook, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Ασράφ αλ Κούντρα, έκανε λόγο για θύματα στο ισραηλινό πλήγμα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στο πλήγμα στον καταυλισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

«Η Χαμάς φταίει για την έλλειψη καυσίμων»

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέρριψε στην  Χαμάς την ευθύνη για την έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας διότι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε είναι μπερδεμένα.

«Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Τζόναθαν Κόνρικους, μέσω Twitter.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο CNN, που παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του, ο αξιωματικός ανέφερε πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει χίλια λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα.

Αντιδρούσε στις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΟΗΕ διότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας παρότι έγιναν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα καύσιμα που θέλουμε να μπουν είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η UNRWA (σ.σ. το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). Χρειάζεται για τις επιχειρήσεις μας. Και προφανώς υπάρχει επίσης ανάγκη για καύσιμα στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό «πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

5.087 νεκροί Παλαιστίνιοι στην Γάζα, πάνω από 6.400 συνολικά

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με το Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς. 

Στη Λωρίδα της Γάζας, 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 2.055 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Ολόκληρες συνοικίες ισοπεδώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον πάπα Φραγκίσκο την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως συζήτησαν για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο πάπας κι εγώ είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, ενδιαφερόταν πάρα πολύ για αυτό που κάνουμε», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προσθέτοντας πως εξήγησε στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «ποιο είναι το σχέδιο» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, είπε πως ο ποντίφικας εξέφρασε «γενικά» την «υποστήριξή του».

Ακόμα 6 εργαζόμενοι του ΟΗΕ νεκροί

Την ίδια ώρα άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα 24 ωρών, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αύξησε στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω Twitter. «Αποτίουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια».

Επίσης μέσω twitter, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας θλίψη για τους θανάτους, τόνισε πως στέκει «στο πλευρό των συναδέλφων μας που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Στην καθημερινή αναφορά του, το OCHA τόνισε τις δυσκολίες που συναντούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να διανείμουν βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας «εξαιτίας των εχθροπραξιών σε εξέλιξη, των περιορισμών της κίνησης και των ελλείψεων ηλεκτρισμού, καυσίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων απολύτως απαραίτητων ειδών».

Από το Σάββατο, άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο η διεθνής βοήθεια μέσω Αιγύπτου στον μικρό θύλακα όπου στοιβάζονται 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Περίπου πενήντα φορτηγά μπήκαν σε τρεις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, της μοναδικής που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα