ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου: Επικίνδυνη ρήξη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου: Επικίνδυνη ρήξη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας

Ως «στρατηγικό λάθος» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη για την Ελλάδα, ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας». Δεδομένης της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως θα έπρεπε να προγραμματιστεί παράλληλα και συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, καθώς υπενθυμίζει πως με τον Αχμούτ Αμπάς συναντήθηκαν στο Κάιρο οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αύριο, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει και εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Το συμφέρον της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «επιβάλλει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική για την προάσπιση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου στην περιοχή και την ενεργή στήριξη σχετικών διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

Όχι την λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου στην πολιτική των ΗΠΑ και την υιοθέτηση ρόλου προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης που αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα  καθήκοντα, όσο εντείνονται οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο την περιοχή μας» τονίζει. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αποτελεί στρατηγικό λάθος και, επικίνδυνη για την Ελλάδα, ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ χωρίς να πραγματοποιήσει, παράλληλα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης. 

Υπενθυμίζουμε ότι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης συνάντησαν στο Κάιρο οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αύριο, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντήσει και εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Είναι, παράλληλα, απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να εκφράζει την ελπίδα πως “ό,τι και άν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος” και όχι να υποστηρίζει την ανάγκη για κατάπαυση πυρός ή έστω “ανθρωπιστική παύση” στις εχθροπραξίες- θέση του ευρωκοινοβουλίου που υπερψήφισαν υποκριτικά οι ευρωβουλευτές του κόμματός του μόλις πριν από λίγες μέρες. Η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της κατά αμάχων δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πράσινο φως για αντιμετώπισή της με τρόπο που οδηγεί σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους. Το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο ούτε λαμβάνεται υπόψιν ούτε τέθηκε το θέμα του θανάτου αμάχων στο συγκρότημα του Μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου, το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Νετανιάχου να προστατευθεί, είναι διπλά ανησυχητικό.

Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική για την προάσπιση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου στην περιοχή και την ενεργή στήριξη σχετικών διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όχι την λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου στην πολιτική των ΗΠΑ και την υιοθέτηση ρόλου προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης που αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα  καθήκοντα, όσο εντείνονται οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο την περιοχή μας.
 

Σχετικά Άρθρα