Παρατεταμένη ρευστότητα στη σκιά της νέας κρίσης – Οι επόμενοι σταθμοί της οικονομίας και οι μεταβλητές για ενισχύσεις και μεταρρυθμίσεις

Παρατεταμένη ρευστότητα στη σκιά της νέας κρίσης – Οι επόμενοι σταθμοί της οικονομίας και οι μεταβλητές για ενισχύσεις και μεταρρυθμίσεις

Στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι μετά τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s τα δεδομένα είναι θετικά χωρίς όμως να παραβλέπουν τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών ως απόρροια της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η προσοχή τώρα στρέφεται στο επόμενο ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και συγκεκριμένα με τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να επικυρώσει και από την πλευρά του την επενδυτική βαθμίδα.

Η ψήφος εμπιστοσύνης των μεγάλων οίκων αξιολόγησης προσφέρει μια σημαντική “ασφάλεια” στη χώρα μας στις ταραγμένες θάλασσες του διεθνούς περιβάλλοντος. Η αναβάθμιση της S&P έχει σημασία, καθώς, όπως επισημαίνεται σε έκθεση αναλυτών της JP Morgan, για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων που παρακολουθούν τα funds, απαιτείται πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης (δηλαδή S&P, Moody’s και Fitch).

Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook, γράφοντας ότι αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται για χρόνια. «Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως στην περίπτωση που εμπλακεί και το Ιράν, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη, τινάζοντας κυριολεκτικά τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών. Προς το παρόν πάντως αρμόδια στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν οι εφεδρείες για να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο από τις εξελίξεις.

Ωστόσο παραδέχονται επίσης ότι «είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Όλα δείχνουν ότι αν ο πόλεμος συνεχιστεί και ιδιαίτερα αν οι εστίες έντασης επεκταθούν, τότε θα βρεθούμε σε μία νέα, εξαιρετικά δύσκολη ενεργειακή κρίση». Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προ ημερών έστειλε ένα καθησυχαστικό μήνυμα, δηλώνοντας ότι αν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2024, έχει βασιστεί στις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν πριν την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί ριζικός ανασχεδιασμός του. Στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΟΚ αντιλαμβάνονται ότι αν υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, κίνησης και θέρμανσης καθώς και στο φυσικό αέριο, τότε θα πρέπει το κυβερνητικό επιτελείο να επαναφέρει κάποια από τα μέτρα στήριξης που είχε υλοποιήσει κατά την ενεργειακή κρίση που είχε ξεσπάσει με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κ Κ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης συνεργάζονται καθημερινά, προκειμένου να καταλήξουν σε μία προτάσεις που ανάλογα με τις εξελίξεις θα προκριθούν έναντι άλλων για τη στήριξη των πολιτών έναντι της πολυεπίπεδης ακρίβειας.

  • «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη, αν η κατάσταση δυσκολέψει» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η τιμή του βαρελιού ανέβει από ένα ύψος και πάνω, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να αναβιώσει τόσο το market pass όσο όμως και το επίδομα στην αντλία.

Σπεύδουν, ωστόσο, να επισημάνουν ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη, ότι θα καταλήξει σε αποφάσεις μόνον αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν. Δημοσιονομικά περιθώρια, πάντως, όπως σημειώνουν υπάρχουν, αν και απολύτως λελογισμένα.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τον ουσιαστικό αντίπαλο της κυβέρνησης, με δεδομένη την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η αντιπολίτευση από τον εσωκομματικό εμφύλιο.

Στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται να συμβάλει και η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για φρένο στην αύξηση επιτοκίων μετά από ένα ανοδικό σερί 10 αυξήσεων τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, που έχει φέρει τα επιτόκια του ευρώ σε ιστορικά υψηλά. Η κρίσιμη συνεδρίαση της λήψης των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ και τους άλλους κορυφαίους τραπεζίτες σε δείπνο που θα παραθέσει ο Γιάννης Στουρνάρας.

  • Εν όψει της Συνόδου Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μαζί με άλλους ηγέτες πιέζει στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας προς τα κράτη μέλη για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθούν προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας που βρίσκεται υπό αναμόρφωση. Η Αθήνα τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής ισορροπίας, χωρίς όμως την ύπαρξη ασφυκτικών πλαισίων που μπορεί να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ, η οποία αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας την προηγούμενη Πέμπτη. Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και μόλις οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός θα μεταβεί απευθείας στην ισραηλινή πρωτεύουσα για την συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου. 

Σχετικά Άρθρα