Παπαδημούλης για Κασσελάκη: “Δεν είναι αυτοκράτορας – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι … λόχος”
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος να είναι εξαιρετικά βαρύ με τάσεις διάσπασης. Η αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο της εσωκομματικής σύγκρουσης, ενώ έτερος ευρωβουλευτής του κόμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη.
«Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσουμε ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, που ήδη άρχισε να φθείρεται -με κριτική και αντιπρόταση-, να ανακάμψουμε στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση του τόπου στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό οφείλει να είναι το συλλογικό μας πλάνο», δήλωσε μιλώντας στον Ant1 και πρόσθεσε:
«Ανησυχώ, όμως, γιατί σήμερα αυτό που εκπέμπει ως εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες».
Σε ερώτηση αν αυτό αφορά όλο το κόμμα ή τον πρόεδρο, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Με αποδεκτή διαδικασία και σοβαρό ποσοστό. Αλλά το κόμμα έχει πρόγραμμα, θέσεις και όργανα. Ο νέος πρόεδρος είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού, αριστερού κόμματος και όχι… αυτοκράτορας. Οφείλει να σέβεται το καταστατικό, που είναι το “Σύνταγμα” του κόμματος. Δεν είναι λευκή σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κανόνες».
«Και φυσικά, πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί αυτό που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές. Αλλά για να κάνουμε αλλαγές, πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν συλλογικά. Επομένως πιστεύω ότι πρέπει ο πρόεδρος να παρουσιάσει τις προτάσεις των αλλαγών που εισηγείται και να υλοποιηθεί η παρακαταθήκη που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συλλογικότητα και συντροφικότητα. Συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή; Όχι δεν συμβαίνει».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης: «Χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που κάνει του κόσμου τα κακά πράγματα. Τον κόσμο, όμως, δεν τον έχουμε στο τσεπάκι μας. Από τον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι και το τελευταίο μέλος πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε σοβαρότητα, συλλογικότητα, αποτελεσματική αντιπολίτευση. Πρέπει να αποτρέψουμε το σενάριο μιας οδυνηρής ρήξης που είναι υπαρκτό».
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, όπως είπε ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε: «εκεί θα καταθέσει ο καθένας ό,τι πιστεύει». «Γι’ αυτό που έχουμε ανάγκη και ζητά ο κόσμος όλοι έχουμε ευθύνη. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Δηλώσεις του τύπου “εγώ εκλέχθηκα, δεν λογοδοτώ σε κανέναν, δεν λογαριάζω κανένα”, δεν βοηθούν».
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι όσοι δεν ψήφισαν Στέφανο Κασσελάκη, τώρα τον υπονομεύουν, είπε: «Αυτή η κατηγορία είναι εντελώς άδικη γιατί στήνει στον τοίχο χιλιάδες μέλη και στελέχη που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ανέβασαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5% στο 35%, τον έκαναν κυβέρνηση ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, και μπόρεσαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, να μειώσουν την ανεργία, να αυξήσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και τη διαφθορά».
Όπως τόνισε: «Ο Αλ. Τσίπρας, και όλοι μας, πιστωνόμαστε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη συλλογική επιτυχία και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, και αντίστοιχα χρεωνόμαστε, ο Αλ. Τσίπρας και όλοι μας, την πτώση από το 35% και 31%, στο 20% και 18% στις τελευταίες εκλογές».
Όταν ο κ. Παπαδημούλης ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να παρέμβη ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την κρίσιμη ώρα, απάντησε: «Θα ήθελα να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα του υποδείξω τί και πώς θα το κάνει. Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ… λόχος. Ο Στ. Κασσελάκης εξελέγη με το 56%. Όσοι ψηφίσαμε την Έφη Αχτσιόγλου με ένα σεβαστό 44% έχουμε εξίσου τα δικαιώματα που απορρέουν από το καταστατικό και τη συλλογική μας λειτουργία. Θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να θυμηθεί και να κάνει πράξη αυτά που είπε ο ίδιος ότι “ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος”, αλλά και όσα του είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για “συλλογικότητα και συντροφικότητα”».
Για το σενάριο διάσπασης, απάντησε: «Οι διασπάσεις συνήθως προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου».