Ισραήλ: Αυξάνει τις πυραυλικές επιδρομές στη Γάζα – Χαμάς: Προειδοποίηση για τους ομήρους

Ισραήλ: Αυξάνει τις πυραυλικές επιδρομές στη Γάζα – Χαμάς: Προειδοποίηση για τους ομήρους

O εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, τόνισε το Σάββατο ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αυξήσει τις πυραυλικές επιδρομές του στη Γάζα. Πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του πολέμου του κατά της Χαμάς, εννοώντας τη χερσαία εισβολή.

Στόχος του ισραηλινού στρατού είναι να «εμβαθύνει τις επιθέσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας», όπως είπε, ενώ διέταξε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν προς τα νότια για την ασφάλειά τους. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι το έχει πράξει το 60% των κατοίκων της Γάζας.

Ο Χαγκάρι έσπευσε να τονίσει ότι το ενδιαφέρον του Ισραήλ να επικεντρώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις της Χεζμπολάχ από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, πάντα στο ίδιο πλαίσιο περί προετοιμασίας, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε στους διοικητές της ταξιαρχίας Golani ότι θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις που έχουν προετοιμάσει οι τρομοκρατικές ομάδες όταν εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επερχόμενη χερσαία επίθεση, αλλά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα έχουν και κάποιες δικές τους.

«Η Γάζα είναι πολύπλοκη και πυκνή, ο εχθρός ετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά και εμείς ετοιμάζουμε πράγματα γι’ αυτούς», είπε ο Χέρτζι Χαλεβί.

  • Ενώ η εισβολή μοιάζει αναπόφευκτη και οι διπλωματικές προσπάθειες χωρίς απτό αποτέλεσμα, παραμένει ασαφές ποια ακριβώς μορφή θα έχει η επιχείρηση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες και για μεγαλύτερης κλίμακας εισβολή και για επιχειρήσεις ακριβείας για την απελευθέρωση ομήρων και την εξόντωση στελεχών της Χαμάς, σημειώνει το CNN.

«Κλειδί» για την επιτυχία των ισραηλινών δυνάμεων είναι να καταστραφεί η υποδομή της Χαμάς, η «πόλη κάτω από την πόλη». Είναι ο τεράστιος λαβύρινθος των τούνελ που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, την αποθήκευση ρουκετών και πυρομαχικών και τη στέγαση των κέντρων διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς. Είναι ένα έργο επικίνδυνο και περίπλοκο που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και τεράστιες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

  • Για την επόμενη ημέρα του πολέμου, αναλυτές επισημαίνουν στο CNN ότι η Χαμάς είναι βαθιά ριζωμένη στη Γάζα, οπότε για να την νικήσει το Ισραήλ «θα πρέπει να πραγματοποιήσει μόνιμη τοπογραφική και δημογραφική αλλαγή της Λωρίδας της Γάζας» – αν και αυτό έχει ήδη συμβεί.

Αυτό όμως είναι πηγή ανησυχίας για τις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που δεν θα ήθελαν να δουν μια τεράστια ροή Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη τους. Σε μια τέτοια περίπτωση το Ισραήλ θα επιχειρούσε να λύσει το ζήτημα της Δυτικής Όχθης απολύτως υπέρ του και για πάντα.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολιτικοί είναι ασαφείς σε ό,τι αφορά τα σχέδιά τους για τον θύλακα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με τη Δυτική Όχθη στο μέλλον. Με άλλα λόγια, μια περιοχή που θα ελέγχει πλήρως και με τους δικούς του όρους, με μια υποτυπώδη αυτοδιοίκηση χωρίς ίχνος της Χαμάς.

Αν το Ισραήλ καταφέρει να απομακρύνει τη Χαμάς, θα πρέπει να αντικαταστήσει την ομάδα με μια εναλλακτική κυβέρνηση. Θα βρεθεί όμως μπροστά σε μια κατεστραμμένη πόλη.

Ίσως ο μόνος τρόπος για την ανοικοδόμηση της Γάζας μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας είναι η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, κάτι σαν το Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της οικονομίας στη μεταπολεμική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το χρήμα που εισρέει στη Γάζα από τη διεθνή βοήθεια καταλήγει στις τσέπες της Χαμάς.

  • Το μήνυμα ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του ισραηλινού στρατού, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την «επιθετικότητα» του στη Λωρίδα της Γάζας, έστειλε η Χαμάς.

«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385 με τους τραυματίες να φτάνουν στους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

  • Παράλληλα ένταση επικρατεί και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο καθώς έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες τις τελευταίες ώρες. Ο φόβος έχει κυριεύσει τους πολίτες στη Χάιφα, μια περιοχή που ζουν ειρηνικά Εβραίοι και Άραβες.

Το Κατάρ αφήνει περιθώριο ελπίδας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag «δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων».

Άλλωστε η μεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.

“Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι”, πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.

Σχετικά Άρθρα