Χωρίς λευκό καπνό η Διάσκεψη Ειρήνης για τη Γάζα στο Κάιρο

Χωρίς λευκό καπνό η Διάσκεψη Ειρήνης για τη Γάζα στο Κάιρο

Η διάσκεψη για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κάιρο, ολοκληρώθηκε χωρίς οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών να συμφωνήσουν σε κάποια κοινή δήλωση

Ενώ τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη καταδίκασαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, οι δυτικές χώρες εξέφρασαν κυρίως πιο μετριοπαθείς στόχους, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους.

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

Η Αίγυπτος, η οποία κάλεσε τη συνάντηση και τη φιλοξένησε, είπε ότι ήλπιζε ότι οι συμμετέχοντες θα ζητούσαν ειρήνη και θα ξαναρχίσουν τις προσπάθειες για να επιλυθεί η επί δεκαετίες παλαιστινιακή αναζήτηση για την ίδρυση κράτους.

Το γεγονός και μόνο ότι από την σύνοδο έλειπαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Ωστόσο παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των ηγετών μεταξύ αυτών και του Έλληνα πρωθπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν που εκροσώπησε την Άγκυρα τάχθηκαν υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λύση» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του. Για να προσθέσει: «Όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες. Υπήρχαν αθώοι θύματα σε αμφότερες πλευρές, υπάρχουν πολίτες άμαχοι, υπάρχουν όμηροι και μέχρι την πλήρη ελευθερία των ομήρων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους» ανέφερε και πρόσθεσε «η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

«Χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια τιμωρία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συνεχιστεί ο πόνος των Παλαιστινίων. Θέλουμε διαρκή ειρήνη, μπορεί να υπάρξει συμφωνία με λύση δύο κρατών», τόνισε με τη σειρά του ο Χακάν Φιντάν.

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Παλαστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς που δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».

Τη θέση ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου εξέφρασε στην εναρκτήρια ομιλία του ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

«Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα”» δήλωσε.

«Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Η διάσκεψη ήρθε σε μια στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 Ισραηλινούς και ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των ομήρων που είναι στα χέρια της Χαμάς και άλλων οργανώσεων στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα