Οικονομία: Μια θετική εξέλιξη στη σκιά των κρίσεων – Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό αξιόχρεο – Οι αντιδράσεις στον Διεθνή Τύπο
Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s αποτελεί μια θετική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία υπό τη σκιά των συνεχών κρίσεων (Μέση Ανατολή, Ουκρανία) που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά τα οποία βλέπουν την ακρίβεια να συρρικνώνει τα εισοδήματά τους. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης «η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων».
Μητσοτάκης: Δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς
Η S&P υπογραμμίζει στη σχετική της έκθεση, πως αποδίδει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα επειδή συντρέχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:
- Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει.
- Η καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
- Η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο σύμφωνα με την S&P αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138 % το 2026, έναντι 189 % του ΑΕΠ το 2020. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι ενώ το χρέος παραμένει υψηλό, «το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 17,2 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλό (5,6%) ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης».
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης:
- «Η ανάκαμψη από την κρίση χρέους και στη συνέχεια από την πανδημία COVID-19 ενίσχυσε την αύξηση των επενδύσεων και την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η ταχεία ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο στη μείωση της φοροδιαφυγής και σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, της ναυτιλίας και της μεταποίησης τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την πρόοδο στην πώληση και διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώθησαν σε πρόσθετες επενδύσεις».
Σημειώνεται ακόμη το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Και αυτό λόγω των επιδόσεων – ρεκόρ στον τουρισμό, της αύξησης των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας και της βελτίωσης της χρηματοδότησης της οικονομίας. Επίσης, ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να εξομαλύνεται και βαδίζει προς τον στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κάτω του 2%.
Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα
Πρόκειται για το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να τοποθετήσουν «άφοβα» τα χρήματά τους σε αυτό. Όπως λέει και το όνομά της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και επιστρέφει στην κατάταξη των «επενδύσιμων» χωρών.
- Με την ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας, το χρέος της χώρας επιστρέφει στο «ραντάρ» άλλου τύπου επενδυτών, οι οποίοι και τοποθετούνται αποκλειστικά σε χώρες που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο. Αυτό άμεσα δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση, καθώς ήδη η χώρα μας δανείζεται με ανταγωνιστικά επιτόκια και το spread παραμένει σε λογικά επίπεδα.
Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως, και καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξαναβγεί στις αγορές, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μέχρι πρότινος έπρεπε να επαφίεται στο «waiver», που επέτρεπε στη χώρα μας να εντάσσεται σε αυτά, χωρίς να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.
Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ
«H S&P δίνει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από την κρίση του 2010», μεταδίδει το Reuters σημειώνοντας ότι η χώρα μας αναδύθηκε από την οικονομική κρίση το 2018 και ήταν το μόνο μέλος της ευρωζώνης που η πιστοληπτική της ικανότητα είχε αξιολογηθεί στην κατηγορία «σκουπίδια».
Το πρακτορείο υπενθυμίζει την αναβάθμιση της Ελλάδας τον περασμένο μήνα και από την DBRS Morningstar και αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ελπίζει τώρα ότι η αναβάθμιση θα προκαλέσει περισσότερες εισροές κεφαλαίων και μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις της χώρας. “Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε εισροές από κεφάλαια παρακολούθησης δεικτών, αναβάθμιση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας ήταν στο 4,38% την Παρασκευή, περίπου 58 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο της Ιταλίας».
«Η Ελληνική οικονομία κερδίζει νέα ψήφο εμπιστοσύνης με αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και ελπίδες για ώθηση στις επενδύσεις», αναφέρει το Associated Press.
«Η Ελλάδα κέρδισε νέο πιστοποιητικό της οικονομικής της υγείας», συμπληρώνει το πρακτορείο, «καθώς ο Standard & Poor’s έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που της έδωσε επενδυτική βαθμίδα».
Όπως αναφέρει, «η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από το ΒΒ+ στο ΒΒΒ- αναμένεται να ενισχύσει σημαντική την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει το κόστος δανεισμού(…) H S&P είπε ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι σταθερές και μια περαιτέρω μείωση του χρέους της ως ποσοστού επί του ετήσιου ΑΕΠ μπορεί να ωθήσει σε νέα αναβάθμιση μελλοντικά».
«Η S&P επιστρέφει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2010 επικαλούμενη την “σημαντική πρόοδο” που έκανε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι εκλογές νωρίτερα φέτος και η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία “επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να οικοδομεί πάνω στις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες” για να κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική διεθνώς, είπε ο S&P».
«Ο S&P αναβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από την κατηγορία “σκουπίδια”», αναφέρουν οι Financial Times.
«Ο S&P επέστρεψε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα μετά από πάνω από μια δεκαετία», σχολιάζει το Bloomberg.
«Ο S&P έρχεται να προστεθεί στην Ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., τη γερμανική Scope Ratings και την καναδική DBRS Morningstar βγάζοντας τη χώρα από την κατηγορία “σκουπίδια” μετά την ηχηρή επανεκλογή τον Ιούνιο του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του, ενώ ξεκαθαρίζει στις αγορές ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία, παρά τις πρόσθετες δαπάνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των πυρκαγιών. Υποσχέθηκε επίσης να μειώσει το ποσοστό του χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027 από το υψηλό του 206% το 2020», αναφέρει το πρακτορείο σημειώνοντας ότι «σε μια άλλη ένδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι τώρα κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό κατά πάνω από μισή μονάδα. Το χάσμα ουδέποτε ήταν τόσο ευρύ μέχρι τώρα».
«Ο οίκος αξιολόγησης S&P βλέπει την Ελλάδα ξανά ως άξια για επενδύσεις», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.