Ένα καταπράσινο χωριό-ησυχαστήριο

Ένα καταπράσινο χωριό-ησυχαστήριο

Ακόμα και εν έτει 2023, υπάρχουν προορισμοί στην Ελλάδα που αντιστέκονται στο τουριστικό marketing και διατηρούν ανέγγιχτη την φυσιογνωμία τους.

Η Λεύκα είναι ένα χωριό στις πλαγιές του όρους Οξιά, στα 1.080 μέτρα, από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Είναι επίσης ένα «μεθοριακό» χωριό όσον αφορά την παλαιότερη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας σε νομούς. Ανήκει μεν διοικητικά στο Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά είναι τοποθετημένη εκεί που η Αιτωλοακαρνανία συνορεύει με την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα. Στην καρδιά αυτού που λέμε «Ρούμελη».

Για να φθάσουμε εδώ, με αφετηρία από τη Ναύπακτο, οδηγούσαμε για περίπου δυόμισι ώρες στο δύσκολο οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας. Είναι από τις περιπτώσεις που το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό καθώς -με σύμμαχο και τις καλές καιρικές συνθήκες- είδαμε υπέροχα καταπράσινα τοπία (ήταν ακόμα αρχές φθινοπώρου) και χωριά που μοιάζουν να κρέμονται στις βουνοπλαγιές καθώς διασχίζαμε τους φιδωτούς ανηφορικούς- κατηφορικούς δρόμους.

Ένα τέτοιο χωριό είναι η Λεύκα, που έως το 1928, ήταν γνωστό με τη σλαβική ονομασία Μικρά Παλούκοβα και η Μεγάλη Παλούκοβα που είναι η σημερινή Μανδρινή Αιτωλοακαρνανίας.

Το τοπίο στην περιοχή είναι εντυπωσιακό. Οι πλαγιές των βουνών υπέροχες, με τα δέντρα οξιάς να κυριαρχούν. Άλλωστε εδώ, βρίσκεται το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη. Το φθινόπωρο, τα πεσμένα φύλλα των δέντρων σχηματίζουν απέραντες χρυσοκόκκινες «μοκέτες» που καλύπτουν τα βουνά.

Το 1895 έγινε ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία του χωριού και μεταφέρθηκε στις προφορικές αφηγήσεις από γενιά σε γενιά. Ύστερα από μεγάλες χειμερινές βροχοπτώσεις, υπήρξε καθίζηση του εδάφους με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών του χωριού να βουλιάξουν κάτω από τα λασπόνερα και να καταστραφεί η ενοριακή εκκλησία του χωριού. Το χωριό εγκαταλείφθηκε προσωρινά αλλά ξαναχτίστηκε.

Φυσικά, η σημερινή εικόνα που είδαμε εμείς από κοντά δεν παραπέμπει σε τίποτα αρνητικό. Αντίθετα, τα σπίτια είναι περιποιημένα με όμορφες στέγες και παράλληλα δείχνουν σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Όπως είναι αναμενόμενο, η ζωή του χωριού περιστρέφεται γύρω από την κεντρική πλατεία. Εκεί, βρίσκεται καφενείο και ο ναός της Αγίας Παρασκευής, (που ξαναχτίστηκε) της οποίας ο εορτασμός στις 26 Ιουλίου εορτάζεται με τριήμερο πανηγύρι το οποίο αποτελεί το trademark της Λεύκας.

Στη Λεύκα υπάρχει ένα καφενείο καθώς και το συγκρότημα τουριστικών κατοικιών Σμάνης (Τηλ. 697 475 2979). Προσφέρει ευρύχωρα πέτρινα σπίτια που το καθένα από αυτά διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι όπως και υπέροχη θέα στα Βαρδούσια. Από τους ιδιοκτήτες μαγειρεύονται νόστιμα φαγητά από ντόπια υλικά και έμφαση στις παραδοσιακές συνταγές της Ρούμελης.

Σε απόσταση περίπου 15 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Γραμμένη Οξυά. Ένα άλλο πανέμορφο ορεινό χωριό της Ρούμελης στο οποίο κυριαρχεί η πέτρα και τα τρεχούμενα νερά. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ενώ, λίγο παραπάνω από μία ώρα με το αυτοκίνητο, απέχει η τεχνητή λίμνη του Εύηνου με τη μεγάλη σημασία για την ύδρευση της Αττικής.

Αν στις εκδρομικές επιλογές σας, κριτήριο είναι η φυσική ομορφιά ενός τόπου και κυρίως η ανάγκη να ξεφύγετε από τη ζωή στην μεγαλούπολη, τότε αξίζει να επισκεφθείτε αυτή τη γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.

Πώς θα βρεθείτε εκεί

Η Λεύκα απέχει 297 χιλιόμετρα και κάτι παραπάνω από 4 ώρες οδήγησης από την Αθήνα (μέσω Αθηνών-Λαμίας), 89 χιλιόμετρα και 2 ώρες οδήγησης από τη Λαμία και 95 χιλιόμετρα και δυόμισι ώρες οδήγησης από τη Ναύπακτο. Σημειώνεται βέβαια ότι αν επιλέξετε να έρθετε εδώ τον χειμώνα, καλό είναι πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Μερικά tips για μία εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή
Άλλα μέρη με υποδομές διαμονής στην ευρύτερη περιοχή είναι η Δομνίστα και το Κρίκελλο στην Ευρυτανία.

Αν δεν έχετε αυτοκίνητο με τετρακίνηση αλλά σας αρέσει η οδήγηση, είναι ευκαιρία να νοικιάσετε. Η περιοχή έχει μερικές από τις ωραιότερες off-road διαδρομές.

Εξίσου ελκυστική είναι η περιοχή και για τους πεζοπόρους. Οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας κατάλληλα παπούτσια.

Παρά την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η ορεινή Ναυπακτία και αυτό το κομμάτι της Ευρυτανίας δεν είναι κανένας τρομερά πολυσύχναστος προορισμός, ειδικά τις καθημερινές. Οπότε καλό θα είναι να τσεκάρετε αν η ταβέρνα στην οποία θέλετε να πάτε είναι ανοιχτή.

Ακόμα και το καλοκαίρι η θερμοκρασίες της περιοχής δεν έχουν σχέση με την Αθήνα, ειδικά το βράδυ. Επομένως, φροντίστε να έχετε μαζί σας τον κατάλληλο ρουχισμό.

Η ορεινή Ναυπακτία δεν διαθέτει πρατήριο καυσίμων. Οπότε αν σκοπεύετε να περάσετε κάποιες μέρες στην περιοχή φροντίστε να έχετε έρθει με γεμάτο ντεπόζιτο. Αν έχετε τη Λεύκα σαν κύριο προορισμό και ταξιδεύετε από Αθήνα μέσω Λαμίας θα βρείτε πρατήρια στην Μακρακώμη. Αν έρχεστε μέσω Ρίου- Αντιρρίου τα τελευταία βενζινάδικα είναι μετά τη Ναύπακτο.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα