Άγιος Πορφύριος Γάζας: Η εκκλησία- καταφύγιο αμάχων με ιστορία 1.000 ετών!- Απροσδιόριστος ο αριθμός των νεκρών μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι η αεροπορική του επιδρομή εναντίον κέντρου διοίκησης της Χαμάς προκάλεσε ζημιές στην εκκλησία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, που ελέγχεται από την Χαμάς, ο Ναός βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το ertnews.gr ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρισκόταν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία δήλωσε: «Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς».
«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.
Με ανακοίνωσή του, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε την πιο έντονη καταδίκη του για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα σε περιόδους πολέμου και ειρήνης
Η ιστορία της εκκλησίας
Η Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι ελληνορθόδοξη χριστιανική εκκλησία στην πόλη της Γάζας. Πρόκειται για την παλαιότερη σε λειτουργία εκκλησία της πόλης και βρίσκεται στη συνοικία Zaytun της Παλαιάς Πόλης της Γάζας, πήρε δε το όνομά της από τον επίσκοπό της του 5ου αιώνα, Άγιο Πορφύριο, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της εκκλησίας.
Προϋπήρχε ναός που είχε χτιστεί το 425 μ.Χ., ενώ η σημερινή εκκλησία κατασκευάστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους. Σύμφωνα με αναφορές από το 15ο αιώνα ο ναός ήταν αφιερωμένος και στην Παρθένο Μαρία.
Ανακαινίστηκε το 1856 και μολονότι έχουν διατηρηθεί κάποια γείσα και κολώνες από την εποχή των Σταυροφόρων, τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία καθώς και οι αγιογραφίες είναι μεταγενέστερα.
Φωτό AP: Ισοπεδωμένη η εκκλησία μετά τους βομβαρδισμούς
Ο ναός έχει “προϊστορία” ως καταφύγιο αμάχων στην μακρά διαδρομή των συγκρούσεων στην περιοχή και των ισραηλινών επιθέσεων την περίοδο του εποικισμού. Το 2014, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που είχαν σκοτώσει περισσότερους από 70 Παλαιστίνιους, κατέφυγαν στην Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, οικογένειες κοιμόντουσαν στους διαδρόμους και τα δωμάτια της εκκλησίας και των παρακείμενων κτιρίων, όπου τους δίνονταν γεύματα και ιατρική περίθαλψη.
Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που σήμερα είναι το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας. Είναι ορθογώνιος, έχει μήκος 22,9 μ. και πλάτος 8,9 μ. και το πάτωμά του βρίσκεται χαμηλότερα από το έδαφος και ειδικότερα 1,8 μ. στο νότιο τμήμα και τρία μέτρα στο βόρειο τμήμα. Στην είσοδο του ναού στη δυτική πλευρά υπάρχει ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με τρεις μαρμάρινους κίονες, οι βάσεις των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων. Υπάρχουν επίσης άλλες δύο είσοδοι στο ναό. Στη βορειοανατολική γωνία της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πορφύριου.
Ο ναός, βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα. Επίσης, κοντά βρίσκεται καιστο νοσοκομείο Αλ Αχλί, στο οποίο σημειώθηκε πολύνεκρη επίθεση πριν δύο ημέρες.
Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.