Γιατί έπρεπε ο Κασσελάκης να παντρευτεί τώρα τον Τάϊλερ- Η νομική εξήγηση- Τι ισχύει στην Ε.Ε- Πώς “αναγκάζει” την κυβέρνηση να αποδεχθεί τους γάμους ομοφύλων
Κατά την εισήγησή του στην Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παντρευτεί με τον σύντροφό του Τάϊλερ Μάκμπεθ, σήμερα, στα περίχωρα Χάμπτονς, της Νέας Υόρκης. Ειδησεογραφικό στοιχείο που – αντικειμενικά- κυριάρχησε χθες βράδυ στην επικαιρότητα, συγκριτικά με τα τεκταινόμενα στην Πολιτική Γραμματεία.
Το ερώτημα είναι γιατί επισπεύσθηκε αυτή η διαδικασία (οι δύο τους είχαν συνάψει παλαιότερα σύμφωνο συμβίωσης) αναγκάζοντας τον κ. Κασσελάκη να μην βρίσκεται στην Ελλάδα για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προεδρεύει της Π.Γ με τηλεδιάσκεψη.
O γνωστός νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος εξηγεί με ανάρτησή του στο twitter τους νομικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να γίνει ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάϊλερ Μακμπέθ στις ΗΠΑ και οι οποίοι συνδέονται με την άδεια παραμονής του δεύτερου στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα γράφει:
Γιατί χρειάζεται ο Κασσελάκης να παντρευτεί τον Τάιλερ;
Στην Ε.Ε. με την Οδηγία του 2004 αναγνωρίζεται δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της Ε.Ε. ακόμη και για συζύγους που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας που έχει γάμο με μία Αμερικανίδα η σύζυγος αυτομάτως αποκτά κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα λόγω συζυγικού δεσμού.
Τί γίνεται όμως με τους γάμους ομοφύλων; Υποχρεώνει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη της να αναγνωρίσουν τον γάμο ανάμεσα σε έναν πολίτη κράτους Ε.Ε. και σε έναν ομόφυλο πολίτη κράτους εκτός Ε.Ε.;
Η απάντηση δόθηκε το 2018 από το Δικαστήριο της Ε.Ε.: ακόμα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν τους γάμους ομοφύλων κατά το εσωτερικό τους δίκαιο, είναι υποχρεωμένα να θεωρούν σύζυγους τους ομόφυλους σύζυγους πολιτών της Ε.Ε. που οι ίδιοι ΔΕΝ είναι πολίτες της Ε.Ε. προκειμένου να τους χορηγήσουν άδεια διαμονής στο κράτος μέλος.
Όμως, η Ελλαδα επιμένει να επιβάλλει στα έγγαμα ζευγάρια του εξωτερικού να συνάπτουν ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Όταν δηλαδή πάει ο Τάιλερ να υποβάλει αίτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, η υπηρεσία θα του απαντήσει ότι πρέπει να συνάψει ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Και τότε θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει τον γάμο.
Γιατί χρειάζεται ο Κασσελάκης να παντρευτεί τον Τάιλερ;
Στην Ε.Ε. με την Οδηγία του 2004 αναγνωρίζεται δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της Ε.Ε. ακόμη και για συζύγους που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας που έχει γάμο με μία Αμερικανίδα η…
— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) October 18, 2023
Kαι καταλήγει στην προσέγγισή του με βάση την ενωσιακή και ελληνική νομοθεσία (αναλυτικά):
“Επομένως, φέρνοντας ο Κασσελάκης τον γάμο του με τον Τάιλερ στην Ελλάδα και ζητώντας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής να δώσει στον Τάιλερ άδεια διαμονής σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, γνωρίζοντας ότι το Υπουργείο αρνείται συστηματικά να το κάνει αυτό, θα ανοίξει ένα σημαντικό δρόμο για την αναγνώριση των γάμων ομόφυλων ατόμων που έχουν γίνει στο εξωτερικό.
Αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αν και αυτονόητη κατά το ενωσιακό δίκαιο.
Η δημοσιότητα που θα αποκτήσει το θέμα με μια τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση του γάμου Κασσελάκη – Μακμπέθ θα είναι τόσο σημαντική ώστε να επισπεύσει τις αναγκαίες νομοθετικές εξελίξεις.”