Γάζα: Αχτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω καταιγιστικών βομβαρδισμών με χιλιάδες νεκρούς – Ισραήλ και Παλαιστίνιοι στη Χάγη για την αιματοχυσία στο νοσοκομείο
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα ενώ ανίγει μια αχτίδα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια Γάζα όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες παλαιστίνιοι. Το Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ γίνονται στόχος ρουκετών της Χαμάς. Παράλληλα, έχει ανοίξει και μέτωπο στα βόρεια με τη Χεζμπολάχ. Οι επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού συνεχίζονται και στην Δυτική Όχθη. Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στο χωριό Μπούντρους, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Μετά τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε διαδηλώσεις, που ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Εξάλλου, η βία των ισραηλινών εποίκων κλιμακώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.
Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει, επικαλούμενος το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πως άλλος Παλαιστίνιος, 21 ετών, ο Μοχάμεντ Φαουάκα, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Ντούρα αλ Κάρα χθες Τετάρτη αργά το βράδυ.
Νωρίτερα χθες, δυο παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ραμάλα.
Οι νεκροί της σύρραξης
Τουλάχιστον 3.478 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Άλλοι 12.065 Παλαιστίνιοι είναι τραυματίες, εκ των οποίων το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 1.300 άλλοι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.
Βομβαρδισμοί στον Λίβανο
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Χθες η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω Telegram πως δυο μέλη του σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, ενώ τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Διευκρίνισε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να «πλήττει στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».
Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι οι πιο πολύνεκρες από τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολάχ το 2006. Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε χθες πως μαχητής του υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη την Τρίτη, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων των εχθροπραξιών της ημέρας αυτής στα έξι.
Αχτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας, γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσινγκτον και Κάιρο.
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας – για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.
«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.
- Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα (που προορίζονται) για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».
Στη Χάγη το θέμα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου
Την ίσια ώρα συνεχίζει να συγκλονίζει ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, με την τελευταία ωστόσο να απορρίπτει κάτι τέτοιο και να είναι κάθετη πως το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ. Την Τετάρτη υπήρξε επίσης χτύπημα και σε τέμενος στην Λωρίδα της Γάζας με επίσης πολλούς νεκρούς.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα (18.10.2023) το Τελ Αβίβ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι τα στοιχεία «δείχνουν» ότι ο βομβαρδισμός οφείλεται σε «μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση», με το Ισραήλ να κατονομάζει την Ισλαμική Τζιχάντ.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «οι φρικαλεότητές της ξεπερνάνε και αυτές του ISIS» ενώ τόνισε ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ειρήνη.
«Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς μας θυμίζει αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του έθνους του Ισραήλ, τότε οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς μοιάζουν με 15 αντίστοιχες της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν και άφησε υπόνοιες ότι έχει σχέδιο για την απελευθέρωση ομήρων».
«Δεν μπορώ να αναφερθώ δημόσια σε όλες τις λεπτομέρειες αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ως ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή όλων αυτών των ομήρων», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.