ΕΕ: Καταδίκη της αιματοχυσίας στη Γάζα με… παραφωνίες – Η μονομερής στάση της ντερ Λάιεν και η απουσία Όρμπαν για συνάντηση με Πούτιν στο Πεκίνο
Οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη κατέληξαν σε συγκεκριμένες κινήσεις που θα ακολουθήσουν για το μέλλον της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, αλλά η απουσία του Ούγγρου Προέδρου Βικτόρ Ορμπάν -ο οποίος βρέθηκε στο Πεκίνο και συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν- «έκλεψε» την παράσταση. Οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν ειδική αναφορά στην επερχόμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, επανέλαβαν όμως ότι το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο.
Στις δηλώσεις τους μετά την τηλεδιάσκεψη, η απόσταση μεταξύ Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν κινήθηκαν σε απόσταση:
- ο Μισέλ καταδίκασε τον αποκλεισμό στη Γάζα και την επίθεση στο νοσοκομείο. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν απέφυγε να σχολιάσει, ωστόσο εμφανίστηκε πιο «μαζεμένη» και θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις για τις δηλώσεις της την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας πως και οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα της Χαμάς και πως «δεν υπάρχει αντίφαση να στέκεται κανείς δίπλα στο Ισραήλ και να στηρίζει την Παλαιστίνη».
Ο Σαρλ Μισέλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Αιγύπτου σε σχέση με το άνοιγμα της διόδου της Ράφα, σημειώνοντας πως το Κάιρο διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενο μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο νέος εκτοπισμός Παλαιστινίων να αποτελέσει απειλή για τη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών.
Κληθέντες να σχολιάσουν τις πληροφορίες για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, και κατά πόσο κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε θετικά πως μια τέτοια επίθεση δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ενώ η κ. Φον ντερ Λάιεν δε θέλησε να σχολιάσει λέγοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιστατικό. Τελικά αργά το βράδυ, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέδωσε ανάρτηση στο τουίτερ στην οποία καταδίκασε την επίθεση.
- «Με λυπεί το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί και ο τεράστιος αριθμός των νεκρών», έγραψε. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χτυπήσετε ένα νοσοκομείο γεμάτο ιατρικό προσωπικό και πολίτες. Όλα τα γεγονότα πρέπει να αποδειχθούν και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε.
Σε άλλη ερώτηση αν υιοθετούν τη θέση που εξέφρασε πριν μια εβδομάδα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ πως με τον αποκλεισμό της Γάζας το Ισραήλ έχει ήδη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, ο κ. Μισέλ απάντησε θετικά, λέγοντας πως μια γενική πολιορκία και η διακοπή της πρόσβασης σε νερό και ηλεκτρισμό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η κ. Φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της ήταν πιο προσεκτική, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των 27 η οποία, όπως είπε, καταγράφει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου είναι μέλος.
- «Όλοι οι ηγέτες καταδίκασαν με σαφή τρόπο τις επιθέσεις στο Ισραήλ και αναγνωρίσαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά με σεβασμό του διεθνούς Δικαίου», δήλωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Η ΕΕ κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει τον ευάλωτο πληθυσμό και επαναλάβαμε επίσης ότι υποστηρίζουμε τη λύση δύο κρατών, όπως επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή», συμπλήρωσε.
Η μονομερής στάση της Προέδρου της Κομισιόν που τόσο πολύ είχε επικριθεί τις προηγούμενες μέρες «απαντήθηκε» από τις αποφάσεις: οι ηγέτες ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών και τους πρεσβευτές την περαιτέρω δράση. Δηλαδή, τη συνεχή παρακολούθηση, ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών-μελών, για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ασφάλεια στα κράτη-μέλη, καθώς και ότι θα υπάρξει ανθρωπιστική δράση και συντονισμός συνεργασίας με τον ΟΗΕ.
- «Για ‘μας είναι σημαντική η πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη, να είμαστε σίγουροι ότι έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και τρόφιμα», είπε ο Μισέλ. «Και εδώ εκφράζω τη συγκίνησή μου για την είδηση ότι το νοσοκομείο στη Γάζα έχει βομβαρδιστεί με πολλά θύματα, δείχνει δραματική κατάσταση», είπε στη μοναδική του αναφορά για την κατάσταση στη Γάζα.
Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης την κατάσταση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς. «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με οικογένειες Ισραηλινών. Σημαντικό είναι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες που έγιναν με τους ηγέτες, να μεσολαβήσουμε, πρώτα να διευκρινίσουμε πού βρίσκονται και τις συνθήκες, αλλά και να επαναλάβουμε την έκκληση για άμεση απελευθέρωση χωρίς όρους όλων. Γίνονται κάποιες συζητήσεις τις τελευταίες μέρες, καταβλήθηκαν προσπάθειες. Στηρίζουμε όλες τις πλευρές και ευχόμαστε επιτυχία», είπε ο Πρόεδρος Μισέλ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για εκκένωση αλλοδαπών πολιτών από την περιοχή -προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα. Πέρα από τη συνεχή παρακολούθηση, συζητήθηκε και η ανάγκη ενεργής δέσμευσης σε επίπεδο πολιτικής και διπλωματικού επιπέδου, με το Ισραήλ αλλά και με εταίρους ειδικά στην περιοχή.
- Στο Συμβούλιο τέθηκε και το ζήτημα της μετανάστευσης. «Μπορεί η κατάσταση να δυσκολέψει πολύ για τις χώρες στην πρώτη γραμμή. Χρειάζονται στήριξη», συμφώνησαν οι 27.
«Μία χώρα επωφελείται από την κλιμάκωση, η Ρωσία. Η Ρωσία θα προσπαθήσει, και έχει ήδη αρχίσει να προσπαθεί να τροφοδοτήσει την αφήγηση ενάντια στους εταίρους, να δείξει ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν να υπερασπιστούν την πολλαπλότητα, αλλά να επιδείξουν διπλά μέτρα και μέτρα», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία τώρα με το νέο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς», πρόσθεσε.
Οι 27 έδωσαν εντολή στους αρμόδιους Υπουργούς και μόνιμους αντιπροσώπους να προχωρήσουν με τα επόμενα βήματα όσον αφορά τον συντονισμό των κρατών μελών για παρακολούθηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, τη ανθρωπιστική στήριξη στη Γάζα, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων καθώς και την πολιτική και διπλωματική κινητοποίηση για αποκλιμάκωση της κατάστασης και στήριξη των γειτονικών χωρών.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.
- Υπογράμμισε, επίσης, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Ενημέρωσε, δε, για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή, καθώς και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Τόνισε μάλιστα ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.